Reuters: Türk Lirası Son Faiz Kararıyla Dibi Gördü

TAKİP ET

Türk lirasının durdurulamayan değer kaybı, dünya basınının gündeminde.

Reuters, Türk lirasının yaşadığı değer kaybına yer verdiği haberinde "Türk lirasının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın baskısı altındaki merkez bankasının faiz oranlarını tekrar düşürmesi ve enflasyonist riskler artarken bile daha fazla gevşeme sinyali vermesiyle yaklaşık %6 oranında zayıfladığını" ifade etti.

"Merkez bankasının politika faizini 100 baz puan indirerek %15'e düşürmesinin ardından, para birimi Perşembe günü 11,3 ile rekor bir düşüş yaşadı ve bu hafta kayıplarını yaklaşık %11,5'e getirdi" denilen haberde, "Merkez Bankası'nın liranın erimesi ve enflasyondaki artışa rağmen uzmanların pervasız bir gevşeme döngüsü olarak gördüğü şeyi sürdürerek Erdoğan'ın teşvik çağrılarına boyun eğdiği" belirtildi.

2022 İkinci Çeyreğinde Faiz Artışlarını Bekliyoruz

Bu hafta Türk lirasında yaşanan büyük değer kaybı nedeniyle bazı ekonomistlerin Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapacağına ilişkin beklentilerini değiştirdikleri belirtilen haberde, "Wall Street bankasındaki analistler, 'Mevcut politika sürdürülebilir değil ve bu politika büyüme yerine hızla enflasyona neden olacak' dedi ve liradaki değer kaybının 2022 ortasına kadar enflasyonu %20'nin üzerinde tutmasına neden olmasının muhtemel olduğunu belirtti. Uzmanlar Perşembe günkü indirimin ardından, 'Bu koşullar altında, politika faizini %14'te tutmak bize göre daha da zor olacak. Bu nedenle, ilk faiz artışını artık 2022 üçüncü çeyreği yerine 2022 ikinci çeyreğinde bekliyoruz' yorumunu yaptı" denildi.

Türk Lirasının Yüzde 66 Değer Kaybetmesi Erdoğan'ı Anketlerde 'Vurdu'

Merkez Bankası'nın önümüzdeki ay da faiz indirimi yapmasının beklendiği belirtilen haberde, "Parasal gevşeme, Türkiye'nin reel getirilerini keskin bir şekilde negatif hale getiriyor" denildi ve Merkez Bankası'nın tavrının dünyadaki merkez bankalarının tavrına ters düştüğü belirtildi.

"Merkez Bankası'nın güvenilirliğinin yıllar içerisinde sürekli düşmesiyle lira, Şubat ayında 6,9'luk bir yükseliş yaşadıktan sonra bu yıl %39'a yakın kaybetti" denilen haberde Merkez Bankası'nın kararıyla birlikte Türk lirasından satışların keskinleştiği belirtilerek "Liranın dört yılda yaklaşık %66 oranında değer kaybetmesi ve artan yaşam maliyetleri, Türklerin kazançlarını yedi ve 2023 yılında yapılacak seçimler öncesinde yapılan anketlerde Erdoğan'ı vurdu" ifadelerine yer verildi.

Haberde ayrıca Türk lirasının son 9 yılda yaşadığı değer kayıplarının hangi siyasi krizlere denk geldiğine ilişkin şu grafik yayımlandı.

​​​

Reuters Türk Lirası Son Faiz Kararıyla Dibi Gördü