Rus Zırhlıları Kazakistan'a Doğru Harekete Geçti

TAKİP ET

Rus zırhlıları Kazakistan'a girmek üzere harekete geçti

Kazakistan'da 2 Ocak'ı 3 Ocak'a bağlayan gece Janaozen'de başlayan yüksek gaz fiyatlarına yönelik protesto süratle tüm ülkeye yayılmış, Almatı, Çimkent, Aktav gibi birçok kentte geniş çaplı protestolar gerçekleştirilmeye başlamıştı.

Son 4 Günde Kazakistan'da Neler Yaşandı?


Polislerin sert müdahalesiyle birlikte çatışmaya dönüşen protestolarda, sivil halkın karşısında askerler ve istihbarat birimleri çıktı. Protestolar karşısında önce gaz fiyatları geri çekildi, hükümet istifa etti ve ülkeyi 30 yıl boyunca yöneten diktatör Kasım Cömert Tokayev Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevini bıraktı.

Ancak halkın diktatör Tokayev rejiminin tamamen yönetimden çekilmesi ve adil bir yönetim kurulması talepleri karşısında Tokayev koltuğunu bırakmama ısrarıyla ülkeye Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nü yani Rus ordusunu çağırdı.

Dakikalar içinde bu talep kabul görerek Rus hava indirme birlikleri Kazakistan'a gönderildi. Rus askerlerinin yanı sıra Ermenistan, Belarus ve Tacikistan askerleri de Kazakistan'a yola çıktı.

AFP'nin verdiği son dakika bilgilerine göre dün gönderilen hava indirme birliklerinin ardından Rus zırhlıları da diktatör Kasım Cömert Tokayev'in daveti üzerine Kazakistan sınırına doğru harekete geçti. Tokayev bugün yaptığı açıklamada "Uyarı olmaksızın öldürmek için ateş açma emri verdim" ifadelerini kullandı.

Diktatör Tokayev: Öldürmek İçin Ateş Açma Emri Verdim

rus zırhlıları rusya ordusu kazakistan protesto