"Rusya, Karadeniz'de Tam Hakimiyet İçin Kırım'ı Askerileştirmeye Devam Ediyor"

TAKİP ET

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Kurmay Albay Vyaçeslav Latış, işgalci Rusya'nın Karadeniz ve Azak'ta Ukrayna ve Avrupa'ya yönelik yarattığı tehdidi sürdürebilmek adına Kırım'ı askerileştirmeye devam ettiğini vurguladı.

Karadeniz ve Azak'taki Rus tehdidi ve bu tehdidin ana kaynağı olarak nitelendirilen Rus işgali altındaki Kırım'ın askerileştirilmesi meselesi ilgili çevrelerde tartışma konusu olmaya devam ederken Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Kurmay Albay Vyaçeslav Latış, söz konusu meseleyi Kırım Haber Ajansı'na değerlendirdi.

Rusya Federasyonu ve Belarus Cumhuriyeti’nin bir birlik devleti oluşturarak askeri potansiyellerini de birleştirebileceğinin altını çizen Latış, bu hamlenin hem Ukrayna’ya hem de Avrupa bölgesine yönelik tehdit yelpazesini önemli ölçüde genişletilebileceğini kaydetti.

Latış, Rusya Silahlı Kuvvetlerinin uzun vadede Avrupa’nın en güçlüsü olmaya devam edeceğini belirtirken Kremlin’in; personel sayısı, silah ve askeri teçhizat, savunma sanayi kompleksinin gelişme düzeyi açısından herhangi bir Avrupa ülkesine göre askeri bir üstünlüğe sahip olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“Moskova, batı sınırlarında, öncelikle Sovyet döneminde var olan tüm askeri (tank) oluşumları ve birliklerini canlandırma yoluyla kara kuvvetlerinin savaş potansiyelini artırıyor. Rusya, 2025 yılına kadar ulusal Silahlı Kuvvetlerin yeniden yapılanmasını tamamlamayı ve orduda öncelikli olarak saldırı operasyonları odaklı tümen-alay yapısına dönmeyi planlıyor. Güney Askeri Bölgesi’nde İskender-M füze sistemleriyle donatılmış iki füze tugayı da dahil olmak üzere dört tümen, dokuz tugay ve 22 alay kurulacak. Aynı zamanda, havacılık birimlerinin en yeni (modernize edilmiş) silah modelleriyle (MiG-35, Su-3OSM, Su-34, Su-35C ve Ka-52) yeniden donatarak hava kuvvetlerinin savaş yetenekleri artırılacak. Deniz kuvvetlerinin de, uzun menzilli füze silahlarıyla donatılmış devriye gemileri, roket gemileri ve denizaltıların (Proje 11356 fırkateyni, Proje 21631 korveti, Proje 636 denizaltısı) hizmete alınması yoluyla güçlendirilmesi tahmin edilmektedir.”

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Kurmay Albay Vyaçeslav Latış ukrayna rusya kırım kırım'ın işgali kırım'ın askerileştirilmesi rus tehdidi karadeniz azak