Satılan Şeker Fabrikalarından Gelen Para Tek Seferlik Şeker İthalatımızı Bile Karşılamadı

TAKİP ET

Şeker fabrikalarının satışından gelen para, Türkiye'nin yıllık şeker ithalatını bile karşılamadı.

Ekonomist Murat Muratoğlu, Sözcü'deki köşesinde dikkat çekici bir yazı kaleme aldı. 

TBMM'ye getirilen "Dezenformasyon Yasası"nı hatırlatan Muratoğlu, yasayla birlikte getirilen "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçuna 3 yıla kadar hapis cezası verilececeğini belirterek "Biraz daha uğraşırlarsa icat edilen bu yeni suç terör kapsamına da sokularak hapis cezasının yarısı kadar artırılması öngörülüyor" dedi.

Bir ay önce şeker ithalatına ilişkin bir haber okuduğunu, haberin ağırlıklı olarak şeker fabrikalarının peşkeş çekildiğini belirten Muratoğlu, "Okuduktan birkaç gün sonra, 16 Nisan'da Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, başta şeker olmak üzere gıda arzı konusunda hiçbir sıkıntı olmadığını, zam fırsatçılarının ‘algı operasyonu' yürüttüklerini öne sürerek şekerde Türkiye'nin kendine yeterli stokların bulunduğunu söyledi" hatırlatmasında bulundu. 

400 Bin Ton Şeker 'Sıfır Gümrük'le İthal Edilecek

Bir Ay Geçmeden 400 Bin Ton Şeker İthalatı Kararı Alındı

Aradan bir ay geçmeden Ticaret Bakanlığı'nın 400 bin ton şeker ithalatı için karar çıkardığını belirten Muratoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Nasıl yani? Hani şeker yeterliydi? Zam fırsatçıları algı operasyonu yapıyordu. Hani hiçbir sıkıntı yoktu?

Hatta öyle ki pancar üreticisine de üretim kotasıyla sınırlama getirerek pancar ekilen arazilerin önemli kısmının boş ve atıl kalması, ekim yapılmaması söylenmişti. Özelleştirilen şeker fabrikalarının geniş arazileri imara-ranta açılmıştı.

Bu hesapsızlık nedir diye mi sorsam yoksa bilerek bu hale getirildi mi desem? Maliyeti, şu anda dünya emtia borsalarında şekerin tonu 550 dolardan işlem görüyor. 

Nakliye ve lojistik giderleriyle birlikte ton başına gümrüksüz-vergisiz ithal maliyetinin yaklaşık 800 dolar tutarında… Bu fiyatlarla 400 bin ton şeker ithalatına ödenecek para en az 320 milyon dolar olacak."

Fabrikaların Getirisi 295 Milyon Dolar 

Kırşehir Şeker Fabrikası'nın 48 milyon dolara, Yozgat Şeker Fabrikası'nın 40 milyon dolara, Niğde-Bor Şeker Fabrikası'nın 49 milyon dolara, Çorum Şeker Fabrikası'nın 76 milyon dolara, Turhal Şeker Fabrikası'nın ise 82 milyon dolara satıldığını hatırlatan Muratoğlu, "Hepsini topla daha 295 milyon dolarda. Sattığımız fabrikaların paralarının üzerinde 25 milyon dolar daha koyarsak bu yıl için ihtiyacımız olan şekeri ithal edebileceğiz" dedi.

"Farklı Bir Boyutta Ülkeyi 'Sevmek' Demek"

"Şeker fabrikalarını satıp yurtdışından şeker ithal etmek farklı bir boyutta ülkeyi sevmek demek" diyen Muratoğlu, "Sahi, bu durumda Tarım ve Orman Bakanı kasıtlı olarak yanlış bilgi mi yaydı? Yasa geçseydi 3 yıl ile mi yargılanacaktı? Yoksa haberi yapan arkadaş bizzat Tarım Bakanı tarafından yalanlandığı için mahkeme mahkeme dolaşacak mıydı? Bak ama dediğim çıktı, şeker ithal ettiler diye mahkemede kendini, savunsa işe yarayacak mıydı? Bu topraklarda bir zamanlar adalet vardı. Yerini utanmazlık aldı" ifadelerini kullandı.

satılan şeker fabrikalarından gelen para 1890 yıllık kapı zarar gördü ithalatımızı bile karşılamadı