Satış Sözleşmelerinde Dövizle Ödeme Yasağı

TAKİP ET

Taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde Türk lirasıyla ödeme zorunluluğu getirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 19 Nisan 2022 tarihli ve 31814 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle birlikte taşıt satış sözleşmeleri dışındaki menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedellerinin Türk lirası cinsinden olması zorunluluğu getirildi.

Düzenleme tebliğinde "Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkündür. (Ek cümle: RG-19/4/2022-31814) Ancak sözleşme konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunludur" ifadelerine yer verildi.

Mali Müşavir Cem Çelik MuhasebeTR'de yayımlanan makalesinde, yapılan düzenleme ile örneğin dövizli vadeli çeklerin nasıl ödeneceğine ilişkin karmaşa oluşacağı uyarısında bulundu. Çelik'in aktardığına göre düzenlemenin yayımlandığı tarihte yürürlüğe girmesi nedeniyle bankalar ne yapacağını şaşırdı ve eskisi gibi işlem yapmaya devam etti.

satış sözleşmelerinde dövizle ödeme yasağı