Sebze Fiyatları Bir Yılda Yüzde 103.7 Arttı!

TAKİP ET

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, 'halkın enflasyonu' araştırmasının ekim ayı verilerini açıkladı.

Yıllardır ekonomik olarak kötüye gidişin ardından salgınla beraber Türk eknomisine ait veriler kötüye gidişi gözler önüne seriyor. Gıda harcamaları ekimde bir önceki aya göre yüzde 1.7 oranında artarken, ocak-ekim dönemindeki artış ise yüzde 21.5'e ulaştı. Gıda harcamalarında yıllık olarak ise Ekim 2019'a göre yüzde 32 oranında artış gözlenirken, yüzde 103.7 oranında artış gösteren sebze fiyatları vatandaşın cebini yakıyor.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR'ın, fiyatlarını Ankara'daki pazar ve marketlerden her ay topladığı ve halkın en fazla satın aldığı 77 gıda maddesinden oluşan bir sepeti temel alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının ekim ayı verileri açıklandı.

Buna göre, son bir yılda ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 7.6, et-balık fiyatlarında 22.7, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 23.3 oranında artış meydana geldi. Bir yıl öncesine göre katı ve sıvı yağ fiyatları yüzde 35.6 oranında artarken, meyve fiyatları ise yüzde 44.7 artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 29, diğer gıda fiyatları ise yüzde 4.1 oranında zamlandı.

Son bir yılın zam şampiyonu ise yüzde 103,7 ile sebze. Meyve fiyatları son bir yılda yüzde 44,7 artarken, yağ fiyatları yüzde 35,6, bakliyat fiyatları yüzde 29, et-balık fiyatları ise yüzde 22,7'ye kadar çıktı. Süt, süt ürünleri ve yumurta da geçen yılın ekim ayından bu yana yüzde 23,3 pahalandı.

 

ekonomi gıda zam şampiyon sebza yağ süt halkın enflasyonu