Selçuk Geçer: Dolar Kurunu 60-70 Lira Olarak Görebiliriz

TAKİP ET

Ekonomist Selçuk Geçer, ürkütücü kur tahminlerinde bulundu.

MedyaTava'da Ceylin Çağatay'a açıklamalarda bulunan ekonomist Selçuk Geçer, "Dolar 30 TL'de durursa şanslıyız" şeklindeki yorumuna ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Ağustos sonu eylül başı itibarıyla benim öngörüm 20 liranın üstünde bir dolar kuru. Tutabilirler mi bu seviyede? Tutabilirler. Çok zor bir iş değil. Yaz ayları nispeten daha sakin geçer, bu yıl öyle olmasa da gene de sakindir. 

"30 Liranın Kıyısına Gelebiliriz"

Ama sonbahar ve kış ayları sadece enflasyon açısından değil, kur hareketleri açısından da sert geçer. Ben sadece enflasyonun etkisinin kura uygulanmasıyla 30 liranın kıyısına gelebileceğimizi hatta 30 lirayı geçebileceğimizi düşünüyorum.

"Kırılma Olursa Bu Bizi 5 Nisan 1994'e Götürür, Dolar Kurunu Bir Anda 60-70 Liralarda Görebiliriz"

Öte yandan kırılma olursa, yani bu politikalarda ısrar ederlerse, direnirlerse ve bu politikaların işe yaramadığını görmeme konusunda da ısrar ederlerse o zaman bu kırılma yaşanabilir. Bu da bizi 5 Nisan 1994'e götürür. 4-5 katlık artışlar görebiliriz. Bugün 17 lira olarak gördüğümüz dolar kurunu bir anda 60-70 liralarda görebiliriz.

"Bu İşin Sadece Para Politikalarıyla Yönetilemeyeceğini Anlamış Değiller"

Umarım öyle bir şey olmaz. Ama bu işin sadece para politikalarıyla yönetilemeyeceğini anlamış değiller. Bunu Avrupa, Amerika da uyguluyor fakat bunu uygularken yanına somut birtakım ekonomik argümanları da koyuyor. Faiz artırırız derken adam faizi bir yandan artırıyor. Sıkı para politikası uygulamaktan bahsediyorsa o politikayı uygulamaya koyuyor. Bizde öyle değil. Bizde tam tersi yapılıp sözle idare edilmeye çalışılıyor.

"Yüzde 80'lik Enflasyon Bizi 30-35 Aralığına Götürüyor"

Bu da bizi 30 liralık dolar kurunun kıyısına emin adımlarla götürüyor. Resmi veriye göre yüzde 80'in kıyısına gelmiş bir enflasyon rakamının dolara uygulanması zaten bizi 30-35 lira aralığına götürüyor."

Selçuk Geçer dolar kurunu 60 70 30 lira olarak görebiliriz ürkütücü ekonomist enflasyon para politikaları kurulu kırılma 5 nisan 1994