Serbest Piyasa Ama O Kadar da Serbest Değil: AKP'nin Yeni Hal Yasası Yolda

TAKİP ET

AKP'nin yeni hal yasası üzerindeki çalışmalarını hızlandırdığı bildirildi.

Gıda enflasyonunun ulaştığı korkunç boyut AKP'nin oy oranlarında süratli bir düşüşe geçti. Cumhur İttifakı'nın oy oranlarında bazı anketlerde Millet İttifakı'nın altına kadar inen düşüş AKP'yi harekete geçirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1 Ekim'de açılması ile birlikte Meclis Başkanlığı'na sunulması beklenen yasalardan biri yeni seçim yasasının yanı sıra yeni hal yasası.

Sabah gazetesinin haberine göre AKP kaynakları yeni hal yasasıyla ilgili olarak "Adımlar atılmaya başlandı, bunun meyvesini önümüzdeki aylarda göreceğiz. Özellikle spekülasyon çok fazla. Dolar artıyor diye fiyatlar artıyor, dolar inince fiyatlar düşmüyor. Bu fiyat spekülatörlerine izin verilmeyecek. Üretici, tedarikçi ve perakendeci işletmelerin girdi maliyetlerindeki artış gibi haklı herhangi bir sebebe dayanmadan fahiş fiyat artışına gitmesi, serbest piyasa ekonomisi ile açıklanamaz" dedi.

"Ayrıca serbest ticareti ve piyasa dengesini bozan veya tüketicilerin mallara ulaşmasını engelleyen faaliyetlerde bulunulamaz. Bu önlemek için devletin bütün kurumları çalışıyor" diyen AKP'li kaynaklar, alacakları tedbirlerle gıda enflasyonunun engellenebileceğini düşünüyor.

Zincir Marketlerin Üreticiden Doğrudan Ürün Alması Engellenecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç, hal yasasına ilişkin yaptığı açıklamada "Öncelikle bu market zincirlerinin üretici boyutunu da eline geçirmelerinin önüne geçmemiz lazım" demiş, "Bütün ürünlerin hale geldiği, orada fiyatlandığı ve bütün süreci takip edebileceğimiz bir sistem çalışılması lazım. Yoksa bu aşamaları takip edemediğimiz zaman fiyatların nerelerde anormalleştiği, nerelerde haksız kazançlar ilave edildiğini de anlamamız mümkün değil" şeklinde konuşmuştu.

Yeni hal yasası ile birlikte her ürünün bir dijital künyesi olması planlanıyor. Bu künyelerle üründe yaşanan fiyat artışlarının tamamı tek tek kayıt altına alınacak ve "fahiş fiyatın" hangi safhada oluştuğu tespit edilecek.

Kılıç künye sayesinde üretim planlamasının da daha kolay yapılacağını söyledi.

Tek Problem Zincir Marketler mi?

Bunun yanında AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD'ye yaptığı ziyarette düzenlediği basın toplantısında Yücel Koç'un fahiş fiyatlarla ilgili olarak sorduğu "Fahiş fiyat konusuyla ilgili bizzat ilgileneceğinizi söylemiştiniz. Bu konuyla ilgili tespit ettiğiniz problem başlıkları neler? Nasıl bir yol haritası izlenecek?" sorusuna "Bu konuda kısmen özellikle bu zincir marketlerin sınırsız uygulamaları var. Bu sınırsız uygulamalar karşısında biz de Ticaret Bakanlığı olarak bunların üzerine üzerine gideceğiz. Zincir marketlerin bu uygulamalarıyla mücadelede Ticaret Bakanlığımız gerekli olan her türlü tedbiri alıyor, alacak ve bunlara da gerekli operasyonları yapacaktır"şeklinde yanıt vermişti.

Bunun ardından Yücel Koç'un "Tek problem zincir marketler mi?" şeklindeki sorusuna "Ağırlıklı olarak iş orada toplanıyor. Bütün üreticiden tüketiciye olan yerde zincir marketlerin buradaki yoğun ürünleri toparlaması… Bu da 5 tane zincir market. Bunlar bütün o ürünü toparlıyor. Bu 5 tane zincir marketin topladığı ürünle Piyasalar alt üst oluyor. Bunlar eğer bu noktada daha adil davranırlarsa hem vatandaş uygun fiyatla ürün alabilecektir hem de üretici şu an itibarıyla kazanımını, parasını zamanında alma şansına ulaşacaktır" ifadeleriyle yanıt vermişti.

Serbest Piyasa Ama O Kadar da Serbest Değil AKP'nin Yeni Hal Yasası Yolda