Şeref Oğuz'dan Asgari Ücrete Yüzde 80 Zam İddiası

TAKİP ET

Dünya yazarı Şeref Oğuz, asgari ücrete yüzde 80'lk bir zam getirilmesinin şaşırtıcı olmayacağını yazdı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şubat ayında enflasyonun "makul düzeye" indirileceğine yönelik vaatlerini değerlendiren Şeref Oğuz, "Enflasyonda baz etkisi ile bir gerileme yaşanacağını zaten biliyoruz. Bu makul bir seviye olur mu? Yüzde 80 düzeyinde olan enflasyonun %60’lara gelmesi makul seviye kabul edilecektir. 'Faizi indirdik enflasyonu da indiriyoruz' ifadeleri gündemimize girecek ve başarı söylemlerini duyacağız. Peki, gerçekte ne olacak? Alım gücüne yansıyacak mı?" diye sordu.

Önümüzdeki yıl enflasyonda dramatik düşüş yaşanıp yaşanamayacağını sorgulayan Oğuz, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Enflasyonda Dramatik Düşüş Yaşaması Zor"

"Seçim ekonomisinin yaşandığı bir ortamda, asgari ücret zammı gündemde iken bunun yaşanması zor. Kaldı ki ücret-fiyat helezonu bir kez harekete geçince etiketler, talep enflasyonu yüzünden çıldıracaktır. Asgari ücrete gelen zamlardan sonra fiyat ayarlamalarını hatırlayın; kiradan sebzeye dek…"

 

"Enflasyon İner, Ancak Hayat Uzun Yıllar Pahalı Kalır"

Enflasyonun inebileceğini ancak hayat pahalılığının 5 yıldan önce tek haneye düşmeyeceğini belirten Oğuz, "Enflasyon indirilir; baz etkisi ile enflasyon iner, sepet değiştirerek enflasyon iner. Ancak hayat uzun yıllar pahalı kalır. Bir de yapısal reformlarla enflasyon iner. Beklenen ve istenen budur. Zira böylesi iniş refah demektir. Hayat pahalılığının düşmesi demektir" dedi.

"Asgari Ücrete Yüzde 80 Zam Sürpriz Olmaz"

"Seçim ekonomisi sürecinde asgari ücrete %80 ve üzeri oranda zam gelmesi sürpriz olmaz" diyen Oğuz, buna gerekçe olarak "Zira hükümetin önünde bir sandık var ve ücretlerdeki erozyonun toplumda yarattığı olumsuzluklar ortada" savını öne sürdü.

şeref oğuz asgari ücret yüzde 80 zam iddiası