Şeref Oğuz: Doludizgin Dolar İle Günübirlikçilerin Merkezi Olduk

TAKİP ET

Ekonomist Şeref Oğuz, dolar kurunun korkunç bir süratle yükselişinin sonuçlarını yazdı.

Dünya gazetesi Yayın Kurulu Başkanı ve ekonomi uzmanı Şeref Oğuz, Dünya'da yayımlanan "Doludizgin dolar ile günlükçülerin merkezi olduk" başlıklı yazısında dolar kurunun korkunç bir süratle yükselişinin neticelerini kaleme aldı.

"22 Ekim’de 9,60 TL olan dolar 22 Kasım’da 11,15’te..." diyen Oğuz, "Üstelik tırmanmasını yavaşlatacak herhangi bir niyet veya takoz da yok" ifadelerini kullandı.

Kurun Yükselmesi ve Oynaklığı Nelere Neden Olur?

Kurun yükselen seyrinin ve oynaklığının ekonomiye bir dizi olumsuz etki yaptığını belirten Oğuz, "1-Yatırımlar finanse edilemez hale gelir. 2-Verimlilik ve ekonomideki büyüme yavaşlar. 3-Geleceğe yönelik belirsizlikler daha fazla fiyatlanır. 4-Yabancı yatırımı beklerken günübirlikçilerin merkezi haline gelirsin. 5-Üretim maliyetleri artar" dedi.

Ekimde yurdu 3 milyon 471 bin 540 yabancının ziyaret ettiğini belirterek "Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısında geçen yılın aynı ayına göre %99,25 artmış. Bu yılın Ocak-Ekim döneminde ülkemize gelen 21.055.764 yabancı ziyaretçinin 76.268’i (% 0,36) günübirlikçi..." diyen Oğuz, oranın düşük gibi olsa da artış yaşadığını belirtti.

Tüketici Güven Endeksi Bir Ayda Yüzde 7,3 Çakıldı

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın iş birliği içerisinde yaptığı tüketici eğilim anketi sonuçlarıyla hesaplanan tüketici güven endeksinin bir önceki aya göre yüzde 7,3 düştüğünü belirten Oğuz, "Ekim’de 76,8 olan endeks, bu ay 71,1 oldu. Böylece Endeks verilerinin tutulmaya başlandığı 2004’ten beri en düşük seviyeyi gördü. Bundan önce 2009 Ocak’ında 74,4 puan ile en düşük düzeye inmişti" ifadelerini kullandı.

Yükselen Kur İhracatı Artırmaz, İthalatı Düşürür

Kurun yükselişinin ihracatı artırmaktan daha çok ithalatı azaltma etkisi yarattığını ve iş dünyası için istikrarlı kur ve iş ortamının önemli olduğunu belirten Oğuz yazısında "İhracattaki artışın ana belirleyicisi, dış talepteki artıştır. İkinci faktör işgücü maliyetleri... Üçüncüsü iç talep seviyesindeki değişiklikler... Dördüncüsü döviz kurları... Beşinci unsur ise firma büyüme tercihleridir. İhracatta belirleyiciliği bu kadar düşük olan kurlara bel bağlamak, ekonomik cahillikten başka bir şey değildir. Kurdaki tırmanışı şirin göstermek için 'rekabetçi kur' yakıştırması, beyhudedir. Almadığımız bilete büyük ikramiye çıkmış ve tedarik zincirleri, navlun krizi bizi Avrupa’nın tercihi yapmıştır. Rekabetçi kur avuntusunun maliyetini hep birlikte göreceğiz zira her 100 dolarlık ihracatın üçte ikisi için ithalat yapmak zorunda isek, rekabetçi dediğimiz kur, kuyruğunu ısıran yılana dönüşecektir" ifadelerine yer verdi.

Şeref Oğuz'un yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Şeref Oğuz Doludizgin Dolar İle Günübirlikçilerin Merkezi Olduk