Şeref Oğuz: Tahminen 200 Milyar Lira Bütçe Yükü Gelecek

TAKİP ET

Ekonomist Şeref Oğuz, dövize endeksli TL mevduatı sisteminin bütçeye yükünün 200 milyar lirayı bulacağını açıkladı.

Dünya gazetesindeki köşesinde yayımlanan "Dolar alma, Lirada kal, farkı benden..." başlıklı yazısında AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" uygulamasını değerlendirdi.

Uygulamanın negatif reel faiz nedeniyle liradan kaçışa engel olabileceğini belirten Şeref Oğuz, "Yeter ki verilen söz tutulsun. Fakat sorun şu ki döviz endeksli bu garantinin Hazine’ye maliyeti ne olacak? Olacağı şu; Banknot Matbaası devreye girecek, tahminen 200 milyar lirayı bulacak bütçe yükü gelecek" ifadelerini kullandı.

Bankada Birikimi Olmayan Vatandaş Birikim Sahibinin Kaybını Karşılayacak

"Lira hesabı olmayandan alıp lira hesabı olanlar mı desteklenecek?" diye soran Şeref Oğuz, "Evet, bankada herhangi bir birikimi olmayan milyonlarca memur, işçi, emekli, çiftçi, dar gelirli vatandaşın vergisiyle, bankada birikimi olup düşük faiz yüzünden kur artışına  göre daha kazanmalarının kaybı karşılanacak. Bu, adil değil" yanıtını verdi.

Dolar Yeniden Çıkabilir, Daha da Yukarı Zıplayabilir

Oğuz, doların yeniden çıkıp çıkmayacağına ilişkin ise "Eğer bu tedbir, mali politikalar ile desteklenmez, misal enflasyonla mücadele programı uygulanmaz ise döviz yeniden tırmanabilir. Aslında TL mevduatı, bu adımla dolarizasyonun parçası haline geldiğinden enflasyon ivmelenebilir ve bu da kuru daha da yukarı zıplatabilir" ifadelerine yer verdi.

İş Dünyası: Hergün Bungee Jumping Yapar Gibiyiz

Yazısının sonunda iş dünyasında konuşulanları aktaran Şeref Oğuz, Çetin Kımız'a "Patronlar nasıl görüyor bu olan biteni?" diye sorduğunda "Tıpkı bungee jumping yapar gibiyiz. Herkes biliyor ayağında ip olduğunu... Herkes biliyor kafasının yere çarpmayacağını… Herkes biliyor indikten sonra yeniden yukarı çıkacağını… Ama sorun şu ki hiç kimse uçurumun derinliğini bilmiyor" yanıtını aldığını ve Kımız'ın "Patronlar korkudan ölmüyor ama bu iniş çıkıştan midesi bulanıyor, başı dönüyor, hasta oluyor…" dediğini aktardı.

Şeref Oğuz'un Dünya gazetesindeki yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

şeref oğuz dünya dolar tl mevduat ekonomi