Süt ve Ete Büyük Zam Kapıda: 'Süt Konseyi Başkanı İstifa Hazırlığında'

TAKİP ET

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, süt ve et fiyatlarına büyük zam beklendiğini belirterek Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı'nın istifa hazırlığında olduğunu söyledi.

2018 yılında Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin devreye girmesiyle birlikte Ulusal Süt Konseyi'nin süt fiyatını bağımsız olarak belirleme yetisini kaybettiğini belirten TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, "Maliyetin altında üretim yapan çiftçinin canına tak etmiştir ve bu çiftçiler örgütlenip şu anda piyasada USK'dan bağımsız olarak satmaya başladılar" dedi.

"Bu Kaçınılmaz Sondu, Defalarca Uyardık"

"İhaleler başladı. Dün bir ihale yapıldı, bugün başka ihaleler yapılıyor. İlk çıkan 7 lira 50 kuruş olan fiyat, 8 lira 70 kuruşa çıktı. Bunun üzerine daha koyarak devam edileceği öngörülüyor. Çünkü piyasada hep söylediğimiz 'Damızlık hayvanlar kesiliyor, bunun sonucunda süt bulamayacaksınız, et bulamayacaksınız' dediğimiz güne geldik. Şu anda yeterli miktarda piyasada süt olmadığı için talep bazlı bir fiyat alışverişine gidilecektir" diyen Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, "15-30 ekim öncesi süt ve ete yüzde 30-35lik zam kapıda. İnanmayanlar bir hafta sonra süper marketlere gittikleri zaman görecekler zammı. Bu kaçınılmaz sondur. Defalarca uyarmamıza rağmen kale almadılar" diye konuştu.

USK Başkanı İstifa Hazırlığında

Üreticilerin tüm girdi maliyetlerinin artmasına rağmen fiyat artışlarının zamanında yapılmadığını ve uyarılarının dikkate alınmadığını belirten Solakoğlu, USK Başkanı Harun Çallı'nın kendisine istifa edeceğini söylediğini açıkladı.

İndirim marketlerdeki süte talebin yüksek olduğunu ancak tedarikçilerden yeterli süt alamadıklarını öğrendiğini belirten Solakoğlu, "Sanayici tarafıyla görüştüğüm zaman, bazı büyük sanayiciler, yüzde 45’e yakın kapasite daralmasına gittiğini, üreticide süt kalmadığı için bunun bu şekilde olduğunu söylüyorlar. Bahsettiğimiz rakamlar, ülke geneline vurulduğu zaman çok ciddi rakamlar. Bu arada TÜİK’in rakamlarını da yalanlar cinsten" dedi.

Hayvanlar Kesildi, Süt Kalmadı: "Artık Zamlar Peş Peşe Gelecektir"

Hayvanlar arka arkaya kesildiği için süt bulunamadığını anlatan Solakoğlu, "Açıkçası süt kalmadığı için bu böyle. İnekler kesilirse süt kalmaz, süt kalmayınca vatandaş çok daha pahalıya sütü içer. Rafta olsa, bütçesi yetse bile peynir alamaz. Şu anda oraya geldik. Bu saatten sonra zamlar peş peşe gelecektir. Çünkü inekler kesildi. İnekler kesilince de ne et ne de süt bulamazsınız" ifadelerini kullandı.

"Bu Saatten Sonra Kim Gelirse Gelsin Bu Hatayı Düzeltemez"

Yerli süt ve etin alternatifi olarak ithalat yapılabileceğini belirten Solakoğlu, "İthalat yaptığınız zaman da yüzde 50’den fazla zam gelmesi anlamına gelir. Süt ürünlerinde yüzde 100, et ürünlerinde ise yüzde 50 zam gelecektir. Şu anda yerli üretimin önemini halen kavrayamamış olan, gıda enflasyonunu çiftçinin fiyatını sabit tutmaya çalışarak regüle etmeye çalışan kurumların hepsinin yaptıkları hatanın sonucuna ne yazık ki biz 85 milyon olarak katlanmak zorunda kalacağız. Defalarca söyledik, söylemeye devam ediyoruz. Bu saatten sonra kim gelirse gelsin bu hatayı düzeltemez. Bir ineğin doğurması, o hayvanın büyüyüp süt vermeye başlaması yani tedariki artırmanın minimum 3 yıl süreceğini herkes kafasına yazsın" diye konuştu.

süt ve et büyük zam kapıda ulusal süt konseyi başkanı istifa hazırlığında süper market haftaya görürler fiyatları sencer solakoğlu tüsedad