Taha Akyol: Gri Listenin Türkiye'ye Faturası 64,6 Milyar Dolar Olacak

TAKİP ET

Karar yazarı Taha Akyol, Türkiye'nin gri listeye alınmasının sonuçlarının ne olacağını değerlendirdi.

Türkiye'nin FATF tarafından "kara para ve terör finansmanı ile mücadelede başarısızlığı" nedeniyle gri listeye alındığını hatırlatan Taha Akyol, "IMF’ye göre, gri listeye alınan ülkeye yabancı sermaye girişi, milli gelirinin yüzde 7.6’sı civarında azalıyor. Demek ki Türkiye’ye faturası 64.6 milyar dolar olacak!" dedi.

Ülkemize zaten "gürül gürül" yabancı sermaye gelmediğini belirten Akyol, "Ama ülkemizin risk priminin artacak olması faiz borçlarımızı yükselteceği gibi, yatırım yapılabilir ülke görüntüsünü daha da sarsacak" ifadelerini kullandı.

"Oysa uyarılar olmuştu, yolsuzlukla mücadele kanunlarını çıkarmıyorsunuz, gri liste gelebilir diye... Türkiye 2011 yılında Mehmet Şimşek’in gayretleriyle yapılan düzenlemeler sayesinde gri listeden çıkmıştı, on yıl sonra tekrar gri listeye düştük!" diyen Akyol, Karar'da yayımlanan yazısında "Mehmet Şimşek de 'laf dinlemediği' için uzaklaştırılmıştı ama birlikte çalıştığı bürokratlardan, uzmanlardan fikir almak gerekmez miydi? Elbette gerekirdi ama 3 Sayılı CB Kararnamesi’yle Cumhurbaşkanı kendisine neredeyse sınırsız azil ve atama yetkisi verdi… Kurumlar daha bir “bizden” hale getirildi..." ifadelerine yer verdi.

Akyol'un yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

OECD bünyesinde faaliyetlerini yürüten Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Genel Direktörü Dr. Marcus Pleyer, geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin gri listeye alındığını duyurmuştu. Listede Fas, Arnavutluk, Güney Sudan, Suriye, Yemen gibi ülkeler yer alıyor.

Akşener: Türkiye'de Yüzde 1 Komisyonla Kara Para Devlet Eliyle Aklanıyor, Türkiye'yi Bu Haksızlığa İkktidar Uğratıyor

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Türkiye'nin gri listeye alınmasına partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada değinmiş, "Türkiye'yi bu haksızlığa iktidar uğratıyor" diyen Akşener, "Türkiye’de malesef devlet eliyle para aklanıyor. Yurt dışında ya da yurt içinde kanunsuz kazandığınız parayı aklamak için Varlık Barışı için müracaat edip, yüzde 1 komisyonla bu parayı aklayabiliyorsunuz. Yani yüzde 1 komisyon ödeyince bu parayı nereden diye kimse size hesap soramıyor. Bu ucube sistemde iktidar diyor ki uyuşturucu mu satıyorsun, para mı kaçırdın, getir paranı, yüzde 1 komisyonla paranı aklıyorum. Çamaşır suyu reklamı değil AKP iktidarı" ifadelerini kullanmıştı.

Taha Akyol Gri Listenin Türkiye'ye Faturası 64 6 Milyar Dolar Olacak