Tahliyeler Yetersiz Kaldı: Türkler Ukrayna'dan Çıkmak İçin İmece Usulüne Döndü

TAKİP ET

Rusya'nın saldırdığı Ukrayna'dan çıkmak isteyen Türkler Ukrayna'dan çıkmak için imece usulüne döndü.

Emperyalist Rus diktatörü Vladimir Putin, haftalardır aksini söylemesine karşın yaklaşık 200 bin kişilik Rus askeri birliklerine Ukrayna'ya topyekün saldırı emri verdi.

3 gündür süren çatışmalarda Ruslar ağır kayıplar verirken Ukrainler, ülkeden ayrılmayı reddeden Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy önderliğinde halk-ordu iş birliği içerisinde işgal güçlerine karşı direnişlerini sürdürüyor. Savaşa ilişkin en sıcak gelişmeleri TamgaTürk'ün canlı blogundan takip edebilirsiniz.

Canlı Blog: Rusya-Ukrayna Savaşı


Rus saldırısıyla karşı karşıya kalan ülkede siviller de büyük endişe içerisinde. Çünkü işgalci Rus ordusu, sivil-asker ayrımı gözetmeksizin tüm Ukrayna'yı hedef alıyor.

Yoğun Rus bombardımanı nedeniyle ülkede bulunan birçok Türk de çatışmalardan uzaklaşmaya çalışıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ülkeden deniz ve kara yoluyla toplamda 360 Türk'ün tahliye edildiğini belirtti ve Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ülkedeki Türklere seyahatten kaçınmaları tavsiyesinde bulunuldu. Ancak işgalci Rus ordusu binalara saldırmak için sivil ya da askeri olmaları ayrımını gözetmiyor. Bugün görüntülenen bir Rus füze saldırısı, doğrudan sivil bir apartmanı vuruyor:

Türkler İmece Yapıyor

Ülkeden ayrılmak isteyen Türk vatandaşları, Dışişleri Bakanlığının tahliye girişimlerinin yetersiz kalması nedeniyle sivil olarak iş birliği yapmaya başladı. WhatsApp grupları üzerinden teşkilatlanan Türkler, birbirleriyle güvenli rotaları paylaşıyor, yakıt bulabilecekleri benzin istasyonlarının konumlarını ve gerekli bilgileri aktarıyor.


Türklerin birbirlerine aktardıkları bilgilere göre Ukraynalılar Ruslara karşı direnişlerini sürdürüyor. Ancak işgal güçleri, Ukrayna ordusu ve halkının maneviyatını sarsmak için giderek daha şiddetle ve ahlaksızca saldırmaya başladı. Rus ordusu, yetimhane ve çocuk yuvalarını vurarak savaş suçu işliyor.



Moldova, Polonya ve Macaristan sınırlarına kara yoluyla ulaşmaya çalışan Türk vatandaşları, ülkeden ayrılacak olanlarla buluşma noktaları belirleyip araçlarında boşluk bırakmadan ülkeden ayrılıyor.



Sumy, Cherkasy, Kiev, Odesa, Jitomir, Harkov gibi Ukrayna'nın farklı noktalarında bulunan Türkler bir araya gelerek daha önce hiç tanışmadıkları Türkleri araçlarına alarak birbirlerine salık verdikleri güzergahları izleyerek ülkeden ayrılıyor. Savaş nedeniyle birçok güzergah yangın ve benzeri nedenlerle kapanabildiği için Türkler birbirlerini uyararak yeni güzergahlar öneriyor.



Belli şehirlerde yoğun olarak bulunan Türkler, olabildiğince fazla araçla bir araya gelmeye çalışarak ülkeden konvoylar halinde çıkmaya çalışıyor. Ancak bu akşam saatlerinden itibaren 28 Şubat Pazartesi günü sabahına kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve Kiev'de sokakta görülecek herkesin düşman sayılacağı bildirildi. Bu nedenle Türklerin bireysel olarak ülkeden çıkma girişimleri durmak zorunda kaldı.


Kiev Büyükelçiliği Türklere sokağa çıkmama uyarılarını yinelerken şehirdeki Türklerin aktardığı bilgilere göre Rusların sivil görünümle ülkeye sızarak sabotajlar gerçekleştiriyor. Bu nedenle Ukrayna ordusuyla iş birliği içerisinde ülkelerini müdafaa eden siviller sabotajcılara karşı her sokak başına kontrol noktaları kurdu.

Sokağa çıkma yasağı nedeniyle kendi girişimleriyle ülkeden ayrılma imkanı kalmayan ve yoğun Rus bombardımanı nedeniyle bulabildikleri sığınaklara giren Türkler, oldukça kötü koşullarda hayatta kalmaya çalışırken Dışişleri Bakanlığının tahliyeleri genişleterek tüm Türkleri savaşın ortasından çıkarmasını bekliyor. Bakanlık bürokratları 48 içerisinde tüm Türk vatandaşları için tahliyelerin başlatılmasının istendiğini aktardı. 

Bakanlığın Paylaştığı Telefon Numaralarına Kimse Cevap Vermiyor

Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşlarının gerekli hallerde ulaşmaları için şu numaraları paylaştı ancak Ukrayna'daki Türk vatandaşları bu numaraların hiçbirine ulaşamadıklarını bildirdi. 

"Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi +903122922929

Kiev, Çernihiv, Çerkassiy, Himelnitskiy, Harkiv, Ternopil, Sumi, Rivne, Poltava, Lviv, Luhansk, Jitomir, Dnipropetrovsk ve Volin’de yaşayan vatandaşlarımız için Kiev Büyükelçiliği Acil Durum Hatları: +380632114765, +380632557748, +380935394612

Odesa, Mikolayiv, Kirovohrad, Kropivnitskiy, Ivano-Frankivsk, Çernivtsi, Herson, Zaporijya, Ujhorod, Donetsk, Vinnitsa’da yaşayan vatandaşlarımız için Odessa Başkonsolosluğu Acil Durum Hatları: +380937110024, +380937110026"

"Kodamanlara Öncelik Veriliyor"

Kiev'den TamgaTürk'e bildiren Türk vatandaşları, Dışişleri Bakanlığının tahliyelerinde "kodaman işadamlarına öncelik verildiğini" ülkedeki yüzlerce öğrencinin savaşın ortasında kaldığını bildirdi.

DIŞİŞLERİ bakanlığı ukrayna türkiye tahliye otobüs kiev türkler türk vatandaşları Büyükelçilik