21 Mart-17.20: Ukrayna Savunma Bakanlığının açıklamasına göre Rus ordusunun kayıpları şu şekilde:
15 bin askeri personel, 498 tank, 535 zırhlı personel taşıyıcı, 240 topçu bataryası, 80 çok namlulu roket atar (ÇNRA), 45 hava savunma sistemi, 97 savaş uçağı, 121 helikopter, 24 İHA, 969 araç, 60 yakıt tankeri ve 3 gemi.
21 Mart-15.27: Rus işgal güçleri işgali protesto etmek üzere Kherson'da sokağa çıkan protestoculara ateş açtı. Yaralılar bildirildi.
21 Mart-09.01: İngiliz Savunma Bakanlığı, Rus işgal güçlerinin ülkenin kuzey doğusundan başkent Kiev'e ilerlemeye çalıştığını bildirdi. Bakanlığın aktardığı istihbarata göre Rus güçleri şehir merkezine 25 kilometre mesafede.Ruslar Kherson'da İşgali Protesto Eden Halka Ateş Açtıhttps://t.co/BTfaR5Rdq9 pic.twitter.com/73A11Fs0CU
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 21, 2022
Ciddi bir ilerleme kaydedilememesine rağmen Rusya, Kiev'i merkeze alan askeri stratejisini devam ettiriyor.
20 Mart-15.52: Ruslar sivillere yönelik saldırılarını sürüyor. Bir Rus füzesi Kharkiv'de bir eve isabet etti. Evin tavanından giren füze şans eseri patlamadı.
20 Mart-12.55: Middle East News'ün aktardığına göre 331. Rus Muhafız Alayı bu sabah Kiev yakınlarında imha edildi. Birliğe ait zırhlıların görüntüleri:
20 Mart-12.00: Rus işgal güçleri Mariupol'de 400 sivilin sığındığı bir sanat okulunu vurdu. Henüz ölü ya da yaralı bilgisi yok.Kiev Yakınlarında Bir Rus Muhafız Alayı İmha Edildihttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/Qz3fVdREq9
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 20, 2022
19 Mart-10.33: İşgalci Rusya'nın bir generali daha öldürüldü. Rusya 8. Muhafız Ordusu Komutanı Korgeneral Andrey Mordviçev'in Ukrayna askerlerince Herson'a bağlı Çernobaevka bölgesinde öldürüldüğü bildirildi.
18 Mart-22.40: Rusya'nın müzakerelerde ilerleme kaydedildiği iddiasına yanıt veren Ukraynalı müzakereci Mikhailo Podolyak, Rusya'nın açıklamalarının yalnızca Rus taleplerini içerdiği ve medyada gerginlik yaratmayı amaçladığını söyledi.
18 Mart-19.45: Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, "Rusya, Ukrayna'ya saldırdığı için son 25 yılda ulaştığı seviyeden tekrar 90'lara dönecek" açıklamasını yaptı.
17 Mart-13.43: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin aktardığına göre Rus ordusunun kayıpları 18 Mart itibarıyla şu şekilde:
14 bin 200 askeri personel, 93 savaş uçağı, 112 helikopter, 450 tank, 205 topçu bataryası, 1448 zıthlı personel taşıyıcı, 72 çok namlulu roket atar, 3 gemi, 879 araç, 60 yakıt tankeri, 12 İHA, 43 hava savunma sistemi.
17 Mart 12.20: New York Times'ın aktardığına göre ABD'li yetkililer Rus kayıplarının 7 bin askerden fazla olduğunu bildirdi.
16 Mart-17.00: Kyiv Independent'ın aktardığına göre dün itibarıyla Rus ordusunun kayıpları şu şekilde:
13 bin 800 askeri personel, 84 uçak, 108 helikopter, 430 tank, 190 topçu bataryası, bin 375 zırhlı personel taşıyıcı, 70 çok namlulu roketatar, 2 gemi, 819 araç, 60 yakıt tankeri, 11 İHA, 43 hava savunma sistemi.
16 Mart-14.37: Başkent Kiev'in Belediye Başkanı Vitaly Kliçko'nun basın mensuplarıyla yaptığı bir röportaj esnasında söylediği sözler sosyal medyada gündem oldu.
Kliçko İngiliz bir gazetecinin "Putin sadece askeri hedefleri hedef aldıklarını söyledi" sözü üzerine öfkeyle "Bullshit" deyu ünledi ve "Özür dilerim. Nerede askeri hedef? Şu bina mı askeri hedef?" diye tepki gösterdi.
Vitali Kliçko, Kırgızistan doğumlu ve "Dr. Ironfist (Dr. Demiryumruk)" lakapli eski bir boksör. Boksörlük yaptığı yıllarda süper ağır sıklette dünya amatör boks şampiyonasında gümüş madalya almıştı.
16 Mart-13.21: Ukrayna makamları, Rus işgal güçlerine bağlı bir generalin daha öldürüldüğünü iddia etti. Bu iddianın doğru olması durumda Rus ordusu Ukrayna'da 4 general kaybetti.Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko'nun Bir Gazetecinin "Putin 'Yalnızca Askeri Noktaları Hedef Alıyoruz' Diyor" Demesi Üzerine Verdiği Cevap
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 16, 2022
Kliçko Kırgızistan doğumlu ve "Dr. Ironfist" namlı eski bir boksör.https://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/qMjLifP7Dg
16 Mart-12.44: Ukrayna'da bir BUK-M2 Rus hava savunma sistemi, Ukrayna ordusuna ait bir Bayraktar-TB2 silahlı insansız hava aracı tarafından vuruldu.
16 Mart-10.37: ABD Senatosu, Rus diktatörü Vladimir Putin'i oy birliğiyle "savaş suçlusu" ilan etti.Ukrayna Ordusuna Ait Bir Bayraktar-TB2, Rus Ordusuna Ait BUK-M2 Hava Savunma Aracını Vurduhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/5E2wjtBLhl
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 16, 2022
15 Mart-16.16: FNC News'ün aktardığına göre Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, "NATO’nun kapılarının bize açık olmadığının bilincine varmalıyız. Bize böyle bir garanti vermeyecekler" açıklamasını yaptı.
15 Mart-15.37: Britanya, Rusya'ya yönelik yaptırımlarını geniştetti. Yeni yaptırımlarla 350'yi aşkın kişi ve kurumun mal varlıkları donduruldu ve bu kişilerin ülkeye girişleri yasaklandı. Dmitry Medvedev, Mikhail Mishustin, Sergey Ivanov, Maria Zaharova, Sergey Solovyov, Olga Skabeeva, Tigran Keosayan, Roman Babayan, Zakhar Prilepin, Anton Krasovsky, Arkady Mamontov gibi Rus siyasetçilerin yanı sıra Petr Aven ve Mikhail Fridman gibi iş insanlarının mal varlıkları donduruldu.
15 Mart-13.11: Rus işgal güçleri Kherson bölgesinin tamamını ele geçirdiklerini ve 24 saatte 6 Bayraktar TB-2 düşürdüklerini iddia etti.
15 Mart-13.04: Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentte bu akşamdan itibaren 35 saat sürecek bir sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.
15 Mart-12.45: Birleşmiş Milletler Ukrayna'da her dakikada bir çocuğun mülteci olduğunu açıkladı.
15 Mart-11.12: Ruslar sivil yerleşimleri bombalamaya devam ediyor. Başkent Kiev'de sivil bir binanın önünün bombalandığı anlar:
15 Mart-10.50: Çekya Başbakanı Petr Fiadala'nın açıklamasına göre Polonya, Çekya ve Slovenya Başbakanları Ukrayna başkenti Kiev'e giderek Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile görüşecek.İşgalciler Sivilleri Vurmaya Devam Ediyorhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/73kgr8NaZd
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 15, 2022
15 Mart-10.41: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığının açıklamasına göre savaşın başlangıcından itibaren 15 Mart'a kadar olan süreçte Rus ordusunun kayıpları şu şekilde:
13 bin 500'den fazla askeri personel, 404 tank, bin 279 zırhlı araç, 150 topçu bataryası, 64 çok namlulu roket atar, 36 hava savunma sistemi, 81 uçak, 95 helikopter, 640 araç, 3 tekne ve 8 İHA.
15 Mart-10.06: Gece yarısından sonra bir açıklama yaparak Rus askerlerine seslenen Zelenskiy, işgal askerlerine teslim olma çağrısı yaptı.
14 Mart-11.42: Rus güçleri Kiev'in Obolon bölgesinde sivil yerleşimleri bombaladı. Bombardımanda bir apartmanda bulunan 2 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı.
13 Mart-19.07: QHA'nın aktardığına göre işgal güçleri Mikolayev'de bir okulu bombaladı. Mikolayev'de sabah saatlerinde 9 sivili katletmişti.
13 Mart-18.41: Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, yaralı Ukrayna askerlerini ziyaret etti. Zelenskiy, askerlere ve onlarla ilgilenen sağlık görevlilerine madalya taktı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy Yaralı Ukrayna Askerlerini Ziyaret Edip Madalya Taktıhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/wJ7gXsTaaA
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 13, 2022
13 Mart-16.48: İşgal güçleri, Irpin'de New York Times muhabiri Brent Renaud'u öldürdü.
13 Mart-13.43: Rusların Mikolayev'deki bombardımanında 9 sivil hayatını kaybetti. Editöryal politikamıza aykırı olmasına karşın, Rusların sivilleri hedef aldığının tarihi birer ispatı niteliğindeki görüntüleri yayımlıyoruz:
13 Mart-13.30: Rus bombardımanında hayatını kaybeden siviller evlerinin bahçelerine gömülüyor.
13 Mart-13.26: Ukrayna makamlarından yapılan açıklamada Ukrayna'ya destek amacıyla gönderilen silah konvoylarını NATO'nun koruyacağı, konvoylara yapılan "tek bir mermilik" saldırının dahi beşinci madde ihlali olarak kabul edileceği belirtildi.
13 Mart-12.35: Rus ordusunun Polonya sınırları içerisinde ve Ukrayna sınırına yakın bir noktada bulunan Yavorov'daki NATO'ya ait eğitim üssünü bombaladığı bildirildi.
12 Mart-19.12: Ukrayna'da ilk Esad rejimi mensubu öldürüldü. Esad rejimi kaynakları Esad'ın paralı askeri Mudar Abdülaziz Ali'nin öldüğünü bildirdi.
12 Mart-17.30: Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Çernobil’de güç hatlarının hasar görmesinden ötürü bölgeye elektrik verilemediğini ve jeneratörlerle elektrik sağlandığı belirtildi.
12 Mart-17.29: Alman bankası Commerzbank, Ukrayna'nın işgali nedeniyle Rusya’daki faaliyetlerini durdurma kararı aldı.
12 Mart-17.00: Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Melitopol belediye başkanının serbest bırakılmasına yardımcı olmaları için Rusya ile iletişim kuran dünya liderlerine çağrıda bulundu.
12 Mart-16.59: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.
12 Mart-15.52: İşgalci Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın İkinci Avrupa Departmanı'nın Direktörü Sergey Belyaev, Rus haber ajansı Interfax'a yaptığı açıklamada 'tarafsız' ülkelerin NATO'ya katılmasının askeri ve siyasi sonuçları olacağını söyledi.
12 Mart-15.10: Belarus Genelkurmay Başkan Viktor Guleviç, Rusya'nın Ukrayna'daki işgaline katılma planları olmadığını söyledi. Guleviç sınıra 5 bölük taktik grup yolladıklarını, ancak bunun işgalle bir bağlantısı olmadığını; görevi sınırda zaten bulunan taktik gruplardan teslim alacaklarını belirtti.
12 Mart-14.50: Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı'nca, Ukrayna halkının acil ihtiyaçları için bugüne kadar 43 insani yardım TIR'ı ve 1 mobil mutfak TIR'ının bölgeye sevk edildiği açıklandı.
12 Mart-13.20: İşgalci Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, 'Ukrayna'ya Batılı silahları taşıyan konvoyların işgalci Rus ordusunun hedefi olabileceğini' söyledi. Ryabkov, "Washington tarafından yönetilen, Ukrayna'ya bir dizi ülkeden silah pompalanması sürecinin sadece tehlikeli bir gidişat olmadığı, aynı zamanda ilgili konvoyları meşru hedefler haline getiren bir eylem olduğu konusunda ABD'yi uyardık" dedi.
12 Mart-13.04: Washington Post, ABD'nin Ukrayna'ya 'daha ileri teknolojili' hava savunma sistemleri göndermeyi düşündüğünü bildirdi.
12 Mart-12.42: Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, işgalci Rusya'nın Mariupol kentinde içinde Türk vatandaşlarının mahsur kaldığı camiyi vurduğunu açıkladı.
12 Mart-11.43: Ukrayna, başkent Kiev yakınlarındaki Vasılkiv kentinde bulunan askeri havaalanı bölgesine Rusya'nın en az 6 füze fırlattığını duyurdu.
12 Mart-11.27: Ukrayna milletvekili Sviyatoslav Yurah, "Kiev'in Rusya'nın yeni Stalingrad'ı olabileceğini" ifade etti.
12 Mart-11.15: Polonya, Rus saldırısının başladığı 24 Şubat'tan bu yana neredeyse 1.6 milyon kişinin Ukrayna'dan ülkeye geçtiğini duyurdu.
12 Mart-10.57: İşgalci Rusya Savunma Bakanlığı, şu ana kadar 3 bin 491 Ukrayna askeri altyapı tesisinin yok edildiğini açıkladı.
12 Mart-10.11: ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü, işgalci Rusya'nın Kiev'i kuşatma girişimlerinin bu haftaki "başarısız saldırıların" ardından yeniden ikmal için tekrar duraksadığını belirtti. Düşünce kuruluşu, ayrıca Rusya'nın kontrol ettiği bölgelere dair bir harita hazırladı.
12 Mart-09.45: Dünyanın en ünlü müzik gruplarından Pink Floyd, işgalci Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı kararına tepki olarak 1987'den sonraki tüm çalışmalarını Rusya ve Belarus'taki dijital platformlardan kaldıracağını duyurdu.
Yapılan açıklamada grubun üyelerinden David Gilmour'un tüm solo çalışmalarının da iki ülkede platformlardan kaldırılacağı belirtildi.
11 Mart-23.49: Bayraktar TB2'nin Rus kontrol noktasını imha ettiği video paylaşıldı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Zaluzhny "Birkaç dakika önce Kiev yönündeki düşman kontrol noktası yok edildi. Hava Kuvvetlerimiz çalışıyor" dedi.
11 Mart-23.19: Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı:
“Tam şu anda, Rusya ordusu Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan anısına yapılmış Muhteşem Cami’yi bombalıyor.”
11 Mart-18.50: Ukrayna'nın Mariupol kentinde 86 Türk vatandaşının mahsur kaldı. Vatandaşlar camiye sığındı.
11 Mart-18.20: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği'nin Ukrayna'nın Çernivtsi şehrine taşınmakta olduğunu bildirdi.
11 Mart-17.52: Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Rusya'nın Belarus'a saldırarak Ukrayna'yı Belarus'a saldırmakla suçladığını açıkladı. SBU, Belarus'a yapılan saldırıları kesinlikle reddetti ve Ukrayna'nın Belarus'a saldırmayı planlamadığını açıkladı.
Açıklama, Belarus diktatörü Lukashenko Rusya'da iken geldi. Daha önce de birçok kişi Rusya'nın benzer yöntemler kullanarak Belarus'un savaşa doğrudan dahil olmasını sağlayabileceğine yönelik senaryolar ortaya atmıştı.
11 Mart-17.16: Avrupa Birliği, Ukrayna ordusuna 500 milyon euroluk destekte bulunacağını açıkladı. Yardımla birlikte AB'nin Ukrayna'ya desteği 1 milyar euroyu aşacak.
11 Mart-17.07: İşgalciler, "eğlenmek" için Ukraynalılara ait sivil araçları zırhlılarla eziyor.
11 Mart-15.47: Gazeteci Gülsüm Khalilova'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan ve Kırım Türklerine ait olan "Misafir" restoranından "Kırım Türkleri savaşın ön ve arka cephesinde ciddi çalışmalar yapıyorlar" ifadeleriyle aktardığı görüntülerde restoran işletmecisi "Kemal Aga" zaferin Ukrayna'nın olacağını söyledi.İşgalci Ruslar, Ukraynalılara Ait Sivil Araçları "Eğlenmek İçin" Eziyorhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/BkTdFM1FDS
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 11, 2022
"Bız askerlerge, hastanelerge, polisge, yemek olmayan insanlarga aş dağıtamız" diyen Kemal Aga, günde 300-400 porsiyon yemek dağıttıklarını ve bazen yemek istemeyenlere ham madde verdiklerini söyledi. Khalilova'nın "Bugün bu şartlarda halkımıza, Türk kardaşlarımıza bir şey söylemek ister misiniz?" diye sorması üzerine Kemal Aga gülerek "Zafer bizim olacak! Bekleniz, destekleniz, ülkemizni, askerlerimizni, insanlarımıznı destek olınız. Biz bu savaşı kazanacamız inşallah" diye konuştu.
11 Mart-15.26: Mariupol'de Ruslar tarafından bombalanan doğum hastanesinden kurtulan Ukraynalı kadın Marianna, sağlık bir kız bebek dünyaya getirdi.Kiev'de Kırım Türklerine Ait "Misafir" Restoranı Askere ve Halka Bedava Yemek Dağıtıyor
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 11, 2022
"Zafer bizim olacak! Bekleniz, destekleniz, ülkemizni, askerlerimizni, insanlarımıznı destek olınız. Biz bu savaşı kazanacamız inşallah."https://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/0yyh6okhPj
11 Mart-13.51: Rus diktatörü Vladimir Putin, Orta Doğu'dan 16 bin "gönüllünün" Ukrayna'ya karşı savaşmak üzere geleceğini duyurdu.
11 Mart-12.36: Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun kayıplarını açıkladı. Rus ordusu 12 binden fazla askeri personel ve birçok zırhlı kaybetti.
Ayrıca eksi 10 dereceye varan soğuk hava ve kar yağışı nedeniyle Rus askerleri birçok zırhlıyı bırakıp geri çekilmek zorunda kaldı.
11 Mart-12.02: Ukraynalı gazeteci Anastasiia Lapatina, Kiev'in kuzey batısında bulunan uydu kenti Bucha'da hastane başhekiminin toplu mezar kazılması için talimat verdiğini bildirdi.Rus Ordusunun Kayıpları Açıklandı: 'General Kış' Devrede
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 11, 2022
İşgal güçleri Mikolayev'de -10 derecelik soğuk hava ve kar yağışı nedeniyle birçok zırhlıyı bırakıp kaçtı. https://t.co/sDLyvieri4 pic.twitter.com/sygtIEgRjz
11 Mart-11.27: QHA'nın haberine göre Rusya, sabah saatlerinde Dnipro'da bir anaokulunu bombaladı. Saldırı sonucunda bölge ciddi hasar gördü.
10 Mart 12.24: Dmitri Alperovitch, Bayraktar-TB2 insansız hava aracının Kiev Brovary yakınlarında bir Rus konvoyunu pusuya düşürdüğü anların görüntülerini aktardı. Görüntülerde yer alan ses, bir telefon konuşmasına ait. Telefonda konuşan Rus subay, komutanına Bayraktar tarafından gerçekleştirilen saldırıyı çaresizce haber veriyor.Ruslar Dnipro'da Bir Anaokulunu Bombaladıhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/ImMzxbhjuK
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 11, 2022
10 Mart-12.07: Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna'ya silah tedarikini artıracaklarını belirterek "En kısa zamanda uzun menzilli ‘Javelin’ füzesi teslim edeceğiz, aynı zamanda karadan havaya fırlatacak füzeler de göndereceğiz" ifadelerini kullandı. İngiltere, Ukrayna'ya 2 bin tanksavar füzesi teslim etti. Bin 615 füze daha gönderilecek. Bunun yanı sıra Ukrayna'ya hafif silahlar, kurşun geçirmez yelekler ve ilaç da gönderliecek.Incredible drone video of a Russian tank column ambush reportedly from 6th regiment near Brovary Region, Kyiv oblast. The audio looks to be an intercept of a Russian officer calling superiors to report the ambush and death of regiment commander pic.twitter.com/Fyk3jao7mL
— Dmitri Alperovitch (@DAlperovitch) March 10, 2022
10 Mart-11.39: Antalya'da Rusya ve Ukrayna'nın Dışişleri Bakanları, Türkiye ev sahipliğinde bir araya geldi.
10 Mart-11.17: Ukrayna'da sivillerin Rus işgalcilere karşı silah kullanımına izin veren yasa yürürlüğe girdi.
10 Mart-00.35: Dünya Kırım Tatar Kongresi, Ukrayna'dan sivillerin tahliyesine ilişkin açıklama yaptı.
9 Mart-15.19: Ukrayna ordusunun bir Rus yarbayını imha ettiği bildirildi.
9 Mart-14.51: Rus ordusunun işgal ettiği 30 bin nüfuslu Tokmak kentinde 8 bin kişinin katılımıyla işgale karşı miting düzenlendi. Rus ordusunun tehditlerine rağmen böyle küçük bir yerleşimde böyle büyük sayıda insanın bir araya gelmesi, Ukraynalıların işgale karşı net tavrını gözler önüne seriyor.
9 Mart-11.14: Birleşik Krallık hükümetinin aldığı kararla birlikte İngiltere hava sahasında Rus bayraklı uçakların uçuşu, ülkede hava alanlarına inişi ve Rusya'ya havacılık ve uzayla ilgili mal ve teknoloji ihracatı yasaklandı.Ukrayna'da 30 Bin Nüfuslu Kentte İşgale Karşı Mitinge 8 Bin Kişi Katıldı https://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/oXQ3MY4Yny
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 9, 2022
New aviation sanctions:
— Foreign, Commonwealth & Development Office (@FCDOGovUK) March 9, 2022
→ banning Russian flagged planes from the UK
→ making it a criminal offence to fly or land Russian aircraft in the UK
→ banning export of aviation and space-related goods and technology to Russia
We #StandWithUkraine
8 Mart-22.43: Gürcistan'ın eski Savunma Bakanı İrakli Okruashvili, Gürcü gönüllülerle birlikte Ukrayna'da savaşmaya geldi.
8 Mart-18.26: Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN), Rusya ile işbirliğini askıya aldı.
8 Mart-16.46: Kiev sokaklarından Ukrayna halkına seslenen Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, baharın gelişini selamladı: "Herkesi yeneceğiz."
8 Mart-15.27: Kyiv Independent'tan Oleksiy Sorokin'in aktardığına göre Ukrayna Savunma Bakanlığının açıklamasına göre Rus ordusu, Mariupol'de "insani koridor" olarak kullanılmak üzere mayınlardan ve dikenli tellerden arındırılan yol üzerinden saldırıya geçti.
8 Mart-15.20: Telegram kanalı Kyiv Operative'in aktardığı görüntülere göre bir Rus tankı sivil bir aracı kendi yolunda ilerlediği sırada vurdu. Araç kullanılamaz hale geldi ve içinde bulunan yaşlı Ukraynalı hayatını kaybetti.
8 Mart-14.20: Kyiv Independent'ın Ukrayna Savunma Bakanlığından aktardığına göre güncel Rus kayıpları şu şekilde:Bir Rus Tankı Sivil Aracı Vurduhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/v3gcpPamBn
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 8, 2022
12 binden fazla askeri personel, 56 çok namlulu roketatar sistemi, 48 uçak, 2 gemi, 80 helikopter, 474 araç, 303 tank, 60 yakıt tankeri, 120 topçu bataryası, 7 insansız hava aracı, bin 36 zırhlı personel taşıyıcı, 27 hava savunma sistemi.
8 Mart-12.59: Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, video konferans yöntemiyle Britanya parlamentosuna hitap edecek. Olay, İngiliz tarihinde bir ilk olarak nitelendiriliyor. Zelenskiy daha önce de Avrupa Parlamentosu'na ve ve ABD Kongresi'ne hitap etmiş, konuşmaları ayakta alkışlanmıştı.
8 Mart-12.26: Çek Cumhurbaşkanı Zeman, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'e Çekya'nın en yüksek seviyedeki devlet nişanı olan Beyaz Aslan Nişanı verilmesine karar verdi.
8 Mart-09.33: Michael Horowitz'in aktardığına göre Rus işgalcilerin Kharkiv'de bombaladığı bir binada 4 sivil hayatını kaybetti. Ayrıca Horowitz'in UNIAN'dan aktardığına göre Sumy'de gece gerçekleştirilen hava saldırısında 2'si çocuk 9 kişi hayatını kaybetti.
7 Mart-23.49: Jıtomır bölgesinde işgalci Rusya'nın hava saldırıları sonucu 2 petrol deposunda yangın çıktı.Rescuers on site in Sumy following a Russian airstrike. Previous shelling killed 9 people, including two children according to UNIAN pic.twitter.com/WKouZCGfiV
— Michael A. Horowitz (@michaelh992) March 8, 2022
Canlı Blog: Rusya-Ukrayna Savaşı
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 7, 2022
Jıtomır bölgesinde işgalci Rusya'nın hava saldırıları sonucu 2 petrol deposunda yangın çıktı.https://t.co/GO2vlYcUy9 pic.twitter.com/FowQMxOwby
7 Mart-22.36: Üç Rus uçağı daha düşürüldü.
7 Mart-20.55: Ukrayna ve Rusya arasındaki görüşmelerin 3. turu sona erdi.
7 Mart-18.19: Netflix ve TikTok, Rusya pazarından çekildi.
7 Mart-18.15: Rusya'nın "dost olmayan ülkeler" listesine aldığı Mikronezya, Rusya'ya ültimatom verdi. Mikronezya Federal Devletleri, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından sonra Rusya'yla olan diplomatik ilişkilerini kesmişti.
7 Mart-18.10: Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerin üçüncü turu başladı.
7 Mart-17.05: Odessa yolunda Rus işgal askerleri için yeni hazırlanmış bir tabela:
Düz: Siktir git.
Sol: Yine siktir git.
Sağ: Rusya'ya siktir git.
7 Mart-16.23: Kremlin, barış için Ukrayna'ya üç şart öne sürdü. Şartlar arasında Kırım'ın Rus toprağı olduğunun tanınması, Donbass'taki ayrılıkçıların bağımsızlığının tanınması gibi talepler yer alıyor.
7 Mart-16.07: Ukraynalı ünlü aktör Pasha Lee, Irpin'de işgal güçleriyle girdiği çatışmada hayatını kaybetti.
7 Mart-14.30: Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları, 10 Mart'ta Antalya'da bir araya gelecek. Çavuşoğlu, Lavrov ve Kuleba Antalya'da üçlü zirve yapacak.
7 Mart-12.37: Irpin'den tahliyeler sürüyor. Tahliyelerin başlamasının üzerinden geçen 2 saatte 2 bini aşkın sivil bölgeden ayrıldı.
7 Mart-12.30: Rusya'nın 11 Mart'ta tüm ülkede interneti kapatacağı iddia edildi.
7 Mart-12.06: Ukrayna ordusu Kherson'da Çernobayivka Havalimanı'nda park halinde 30 Rus helikopterini imha ettiğini duyurdu.
7 Mart-11.42: T24'ün aktardığına göre Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da sivillerin çıkışı için 6 insani koridor açılacağını açıkladı.
7 Mart-11.00: Rusya'da savaş karşıtı gösterilerde gözaltına alınanların sayısı 4 bin 957'yi buldu.
6 Mart-17.02: Dünyaya seslenen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, "Az evvel Vinnitsa Havaalanı'nın füzelerle yok edildiği haberini aldım. 8 füze ile barışçıl şehrimiz Vinnitsia şehrimize saldırıldı ve Rusya için asla bir tehdit teşkil etmemiş olan Havaalanı'na saldırılıp tamamıyla yok edildi. Hayatımız boyunca çalışıp yaptıklarımızı, anne babalarımızın hayatları boyunca çalışıp yaptıklarını, Ukraynalıların nesiller boyu çalışıp didinip ortaya çıkardıklarını yok etmeye devam ediyorlar. Her gün söylediğimiz şeyi tekrar ediyoruz: Sivilleri korumak için, halkımızı korumak için hava sahasını Rus füzelerine ve uçaklarına, tüm bu teröristlere kapatın ya da bize kendimizi korumamız için savaş uçağı verin, aksi takdirde bizim yavaş yavaş öldürülmemizi istediğiniz kanaatine varacağız" dedi.
Zelenskiy Dünyaya Seslendi
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 6, 2022
"Füzelerle vuruyorlar... Sivilleri korumak için hava sahasını kapatın ya da bize savaş uçağı verin, aksi takdirde bizim yavaş yavaş öldürülmemizi istediğiniz kanaatine varacağız."https://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/VqIzRJhBiE
6 Mart-15.14: Rus işgal güçlerinin Vinnitsa bölgesinde yaptıkları roketli saldırılarda bir akaryakıt deposu yandı, bir kamu binası kısmen yıkıldı. 1 sivil hayatını kaybetti. Çökme yaşanan yerlerde arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Vinnitsa Havaalanı'nın seyir füzeleriyle yapılan bombardımanda tamamıyla yok edildiği belirtildi. Bir seyir füzesinin Vinnitsa Havaalanı'na ilerlediği anlar:
6 Mart-15.04: AFP'nin aktardığına göre Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, işgalcilerin liman kenti Odessa'yı bombalamaya hazırladığını açıkladı.
6 Mart-14.07: SWIFT'ten çıkarılan Rus bankaları, Çinli ödeme sistemi UnionPay'i kullanmaya hazırlanıyor.
6 Mart-12.21: Türkiye'ye yağ taşıyan 16 kargo gemisinin Rusya ve Ukrayna limanlarında mahsur kaldığı bildirildi.
5 Mart-19.15: Dünyaca ünlü yazar Stephen King, Ukrayna'ya destek verdi. King, Rus yayınevleri ile yeni sözleşmeler yapmayacağını açıkladı.
5 Mart-19.10: Winston, Camel, LD, Sobranie markalarının sahibi Japon tütün şirketi JTI Group, Rusya'daki faaliyetlerini durdurmayacağını açıkladı. Şirketin tarafsız ve apolitik olduğu belirtildi.
5 Mart-17.15: Rus birliklerinin girdiği Herson'da halk Ukrayna bayraklarıyla işgalci Rus zırhlılarına tırmandı.
Canlı Blog: Rusya-Ukrayna Savaşı
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 5, 2022
Rus birliklerinin girdiği Herson'da halk Ukrayna bayraklarıyla işgalci Rus zırhlılarına tırmandı.https://t.co/GO2vlYcUy9 pic.twitter.com/pODLWZL47H
5 Mart-16.17: Rus diplomatları taşıyan bir uçak St. Petersburg'dan Washington'a doğru havalandı.
5 Mart-13.57: Ukrayna Ordusu, Chernihiv bir Rus jetini düşürdü. Uçağın pilotu esir alındı.
5 Mart-13.27: Zara, Bershka, Pull & Bear, Oysho markalarının sahibi Inditex, Rusya'daki faaliyetlerini durdurdu ve mağazalarını kapattı.
5 Mart-12.30: Rus işgalcilerin hükümet binasını ele geçirdiği ve kontrol sağladığını iddia ettiği Herson'da Ukrayna halkı işgali protesto için miting düzenledi.
5 Mart-11.34: Melitopol'de silahsız sivil direnişçiler silahlı işgalci askerleri geri çekilmeye zorladı.
5 Mart-10.50: Paypal, Rusya'da çalışmayı durdurdu.
5 Mart-09.45 İşgalci Rusya, Mariupol ve Volnovakha şehirlerinde 'insani koridorlara' izin vermek için Moskova saatiyle 10.00'da ateşkes yapılacağını duyurdu.
4 Mart-23.00: BM, Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1000'i geçtiğini açıkladı.
4 Mart-22.57: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'ın ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman'la görüşmesinde Ukrayna'da savaşın daha fazla tahribata sebebiyet vermeden sona ermesi gerektiği belirtildi
4 Mart-22.30: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya ile bir savaş riski taşıması nedeniyle Ukrayna'da uçuşa yasak bölgenin oluşturulmasının mümkün olmadığını söyledi.
4 Mart-22.28: Beyaz Saray, Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısını "sorumsuzluğun zirvesi" olarak znitelendirerek, Rusya’ya santral çevresindeki saldırılarını durdurma çağrısı yaptı.
4 Mart-21.40: Rusya'da, sosyal medya sitesi Facebook’a erişim engellendi.
Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumundan yapılan açıklamada, Facebook’ta Rus medya kuruluşlarına yönelik ayrımcılık yapıldığı iddia edildi..
4 Mart-20.49: Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Gennady Gatilov, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Türkiye'de bir araya gelmesini desteklediklerini bildirdi.
4 Mart-20.42: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "Ukrayna düşerse Avrupa ayakta kalamaz" açıklamasını yaptı.
4 Mart-20.28: Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Rusya-Ukrayna savaşının yakın zamanda bitmeyeceğini öngördüklerini, Rusya'ya verilen karşılığın sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
4 Mart-19.57: BM, Rusya'nın Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısının uluslararası insani hukuku ihlal ettiği uyarısı yaparak, nükleer bir felaket yaşanmaması çağrısında bulundu.
4 Mart-19.48: AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski telefonda görüştü.
4 Mart-18.50: Avrupa Komisyonu, Rusya'daki kuruluşlarla bilimsel işbirliğini askıya alma kararını duyurdu.
4 Mart-14.23: Kiev'in 60 kilometre kuzeybatısında bulunan Borodyanka'da Rus bombardımanı sonucu oluşan yıkım, insansız hava aracıyla görüntülendi. Rus hava güçlerinin doğrudan sivil yerleşimleri hedef aldığı görülüyor. Görüntüleri BBC News Türkçe aktardı:
4 Mart-12.49: Almanya'nın Ukrayna'ya göndereceğini açıkladığı füzelerin Doğu Almanya'dan kalma ve çalışır durumda olmayan silahlar olduğu ortaya çıktı.Rus ordusunun bombardımana tuttuğu Kiev'in 60 km kuzeybatısındaki Borodyanka'daki yıkım drone ile görüntülendi...
— BBC News Türkçe (@bbcturkce) March 4, 2022
Gelişmeler canlı anlatım sayfamızda: https://t.co/v5qBGbRL6f pic.twitter.com/FA9IxUijCe
4 Mart-12.11: İşgalcileri destekleyen Kreminna Belediye Başkanı Volodymyr Struk'un cesedi başından vurulmuş halde yol kenarında bulundu.
4 Mart-10.31: Bu sabah saatleri itibarıyla Rus kayıpları şu şekilde:
9166 askeri personel, 251 tank, 939 zırhlı araç, 105 topçu bataryası, 50 çok namlulu roketatar, 18 uçaksavar sistemi, 33 uçak, 37 helikopter, 404 araç, 2 tekne, 60 yakıt tankeri, 3 İHA.
4 Mart-09.38: Euromaiden Press'in Ukrayna makamlarından aktardığına göre Zaporijya Nükleer Santrali işgal güçlerinin eline geçti. Santral çalışanlarının tesisin istikrarlı biçimde çalışması için görev yerlerinden ayrılmadığı ve radyasyon seviyesinin normal seyrettiği bildirildi.
4 Mart-09.26: İşgalci Rus ordusu Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'ni vurmuş ve yangın çıkmıştı. Nükleer santraldeki yangının söndürüldüğü bildirildi.
3 Mart-19.24: Chernihiv'deki Rus saldırısında en az 22 sivil hayatını kaybetti. Eli kanlı Rus diktatörü Putin sivil alanların bombalanmadığını ileri sürmüştü.İşgalci Rus Ordusu Avrupa'nın En Büyük Nükleer Santralini Vurduhttps://t.co/NrCcrgNDcv pic.twitter.com/OZUrmzvcQn
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 4, 2022
Eli Kanlı Rus Diktatörü Sivil Alanların Hedef Alınmadığını İddia Etmişti: Chernihiv'deki Rus Saldırısında En Az 22 Sivil Hayatını Kaybetti https://t.co/GO2vlYcUy9 pic.twitter.com/LVyjfSATjn
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 3, 2022
3 Mart-18.34: İşgalci Ruslar Aktırka'da bir termik santrali füzeyle vurdu.
3 Mart-17.54: Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin ikinci turu Brest'te başladı.
Ukrayna Heyetinin Müzakere Salonuna Girişihttps://t.co/GO2vlYuvpH pic.twitter.com/RBhRjRVaQR
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 3, 2022
3 Mart-17.28: İşgalci Rus askerleri 4 gündür aç kaldıklarına dair video paylaştı.
3 Mart-15.59: Rusya, Karadeniz’de Estonya’ya ait bir gemiyi batırdı. Geminin mayına çarptığı tahmin eidliyor. Mürettebattan 4 kişinin kayıp olduğu belirtildi.İşgalci Rus Askerleri 4 Gündür Aç Kaldıklarına Dair Video Paylaştı https://t.co/0hOYyCaEXA pic.twitter.com/DSJuQ7GBws
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 3, 2022
3 Mart-15.10: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Rus diktatörü Putin, 90 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptı. HaberTürk'ün aktardığına göre görüşmede Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi konuşuldu. Macron görüşmesinin ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy ile görüştü.
3 Mart-14.46: Skoda ve Volkswagen firmaları da Rusya'dan çekilme kararı aldı.
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatından sonra birçok şirket Rusya'dan çekilmeye başladı. Volkswagen'den yapılan açıklamada Rusya'ya otomobil satışlarının da durdurulacağı belirtildi.
3 Mart-14.34: Chernihiv'de saldırıya uğrayan bölgeden diğer görüntüler:
3 Mart-14.28: İşgalci Rus Ordusunun Chernihiv'de sivil bölgelere düzenlediği saldırı bir sivilin kamerasına böyle yansıdı:
Canlı Blog: Rusya-Ukrayna Savaşı
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 3, 2022
İşgalci Rusya'nın Chernihiv'de sivil bölgeye düzenlediği saldırı anıhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/pEJBA2jZik
3 Mart-14.24: IKEA, Rusya'daki çalışmalarını askıya aldı.
3 Mart-14.18: Uluslararası Kedi Federasyonu, Rus kedilerinin fuarlara katılmasını yasakladı.
3 Mart-12.53: İşgal güçleri, mühimmat taşımak için sıhhiye araçları kullanıyor.
3 Mart-12.33: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğinin açıkladığı rakamlara göre Rusya'nın bu sabah itibarıyla kayıpları şu şekilde:İşgal Güçleri Mühimmat Taşımak İçin Sıhhiye Araçlarını Kullanıyorhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/190wGjdioL
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 3, 2022
9 bin asker, 3 İHA, 30 uçak, 31 helikopter, 217 tank, 1 füze sistemi, 90 topçu bataryası, 900 zırhlı araç, 2 gemi, 374 personel taşıyıcı, 60 yakıt tankeri, 11 hava savunma sistemi, 42 ÇNRA.
3 Mart-12.28: Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenksiy, çarpışmalarda yaşamını yitiren 15 Ukrayna askerine onur madalyası verdi. Zelenskiy açıklamasında "Milli müdafaanın ne olduğunu görecekler" dedi.
3 Mart-10.37: NEXTA'nın aktardığına göre Rusların Kharkiv'de bombalayarak harabeye çevirdikleri bir okul:
3 Mart-10.35: Almanya Ekonomi Bakanlığı, Ukrayna'ya 2 bin 700 uçaksavar füzesi gönderilmesini onayladı.İşgal Güçlerinin Kharkiv'de Bombaladığı Bir Okul:https://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/O6bWc42vnw
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 3, 2022
3 Mart-10.02: Kırım açıklarındaki Rus donanması görüntülendi:
3 Mart-02.07: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, 1 haftalık savaşta yaklaşık 9 bin Rus askerinin öldüğünü bildirdi.Kırım Açıklarında Görüntülenen Rus Donanması:https://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/bGoe3tdiCj
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 3, 2022
2 Mart-22.21: Dört Rus savaş uçağı Baltık Denizi üzerinde İsveç hava sahasını ihlal etti.
2 Mart-17.29: Ruslara büyük darbe: Steam, Rusya'daki kullanıcılardan gelen istekleri reddetmeye başladı.
2 Mart-17.25: Bir gönüllünün video çekerken bulunduğu binaya atılan füze kameraya böyle yansıdı.
A rocket hit a residential building while a volunteer was recording a video pic.twitter.com/dY7fyEmc2a
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
2 Mart-14.01: Melitopol'de bir teknoloji mağazasını yağmalamaya çalışan işgal askerinin mağazanın kapısını açamadığı anlar görüntülendi.
2 Mart-13.57: Starobilsk'te Ukraynalılar işgalcilere ait zırhlıları çıplak elleriyle durdurmaya çalışıyor.Melitopol'de Bir Teknoloji Mağazasını Yağmalamak İsteyen İşgal Askeri Kapıyı Açmayı Beceremedihttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/JxHvyKzj06
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 2, 2022
2 Mart-13.45: Konotop Belediye Başkanı, halka sesleniyor ve "teslim pazarlığı" için gelen işgalcilerin söylediklerini aktarıyor: "Ya şehri işgalcilere teslim edeceğiz ya da şehri tamamen yok edecekler." Halk ise "Savaşacağız!" diye bağırıyor.Starobilsk'te Ukraynalılar İşgal Zırhlılarını Çıplak Elleriyle Durdurmaya Çalışıyorhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/NlgBQuZDWC
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 2, 2022
2 Mart-13.40: Azerbaycanlı gazeteci Ceyhun Aşirov'un aktarımıyla Ukrayna sokaklarında imha edilmiş Rus askeri araçları ve tankları:Konotop Belediye Başkanı İşgalcilerin Tehdidini Halka Aktarıyor: Ya Teslim Olacağız Ya da Şehri Tamamıyla Yok Edecekler
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 2, 2022
Halk: Savaşacağız! https://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/EPszLGjZGL
Bucha'da bir sokak:
2 Mart-13.12: Gazeteci Kutalmış Işık, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına ilişkin dün yaşanan gelişmeler şu şekilde aktardı: "Jitomir'de evler bombalandı. Bir doğum hastanesi isabet aldı. 10 ev yıkıldı. 2 ölü, 12 yaralı. Kirovograd'da askeri havaalanı bombalandı. Gece ve sabah siren sesleri duyuldu. Kherson'da şehir genelinde düşman ilerledi. Zaporozhye sessiz, savunma güçleri kontrolü elinde tutuyor. Çernihiv gece sirenler çaldı, yer yer çatışma sesleri duyuldu. Sumy'de akşam ve gece çok zor geçti. Direniş devam ediyor. Düşmana ait çok sayıda askeri ekipman yok edildi. Topçu bombardımanı bitmedi. Luhansk'ta Severodonetsk'te gece sessiz geçti, Muratovo'da Ruslar yağmaya devam ediyor, sivil ölümler yaşanıyor. Donetsk, Mariupol'da durum çok kötü Konstantinovka’ya üç füze düştü, ölü sayısı net değil. Bölge sakinleri tahliye ediliyor. Odessa nispeten sakin. Nikolaev gece siren sesleri duyuldu ancak durum sakin. Kharkiv bütün gece yerleşim yerlerine bomba yağdırıldı. Çok sayıda ölü ve yaralı var. Kiev'de Bila Tserkva’da durum kontrol altında. Dün saat 22.00 sıralarında Bila Tserkva'da iki patlama duyuldu, yaralanan olmadı Borispil’de durum kontrol altında Bucha’da durum kritik Gostomel'de füze ve hava saldırıları hiç durmuyor
2 Mart-12.47: Konotop kentine "teslim pazarlığı" için gelen Rus heyeti, linç edilme korkusuyla ellerinde el bombalarıyla şehirden kaçtı.
2 Mart-11.41: Uluslararası Biatlon Birliği, Rus ve Belaruslu sporcuları tüm müsabakalardan men etti."Teslim Pazarlığı" İçin Konotop'a Gelen Rus Askerleri, Ellerinde El Bombalarıyla Şehri Terk Ettihttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/nnLxdmMo8I
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 2, 2022
2 Mart-11.40: Rus işgalciler, Kherson'u ele geçirdiğini iddia ediyor.
2 Mart 11.38: İspanya, Ukrayna'ya saldırı silahları temin edeceğini bildirdi.
2 Mart-11.31: Zaporozhye Nükleer Santrali çalışanları işgalcilerin saldırısına karşı koymaya hazırlanıyor.
2 Mart-10.27: Ukrayna Savunma Bakanlığı, yeni Bayraktar TB2'lerin Ukrayna'ya teslim edildiğini ve yeni SİHA'ların savaş pozisyonuna geçtiğini bildirdi.
2 Mart-00.03: AB, 7 Rus bankasını SWIFT'ten çıkardı
1 Mart-23.30: Apple, Rusya'dan çekildiğini açıkladı.
1 Mart-23.05: Ukrayna'yı işgale katılan 120 bin işgalci Rus askerinin adları yayımlandı.
1 Mart-22.37: Rus diktatörü Putin, Rusya'dan 10 bin doların üstünde para çıkarılmasını yasakladı.
1 Mart-21.35: Kharkiv'de güçlü bir patlama meydana geldi.
Canlı Blog: Rusya-Ukrayna Savaşı
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 1, 2022
Kharkiv'de büyük bir patlama meydana geldi.https://t.co/GO2vlYcUy9 pic.twitter.com/eyZeCozVXW
1 Mart-19.15: Rus işgalciler Kiev'de televizyon kulesini hedef aldı.
Canlı Blog: Rusya-Ukrayna Savaşı
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 1, 2022
Rus işgalciler Kiev'de televizyon kulesini hedef aldı.https://t.co/GO2vlYcUy9 pic.twitter.com/qkmT4D3mjn
1 Mart-17.40: İşgalci Rus ordusu, SİHA'lara karşı kullanılan bir Tor-M2 SAM hava savunma sistemini bırakıp kaçtı.
1 Mart-17.15: Rus işgalciler Harkov'u bombalamaya devam ediyor. Rus füzeleri bir hastaneye isabet etti.
1 Mart-15.56: Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ağustos ayında dünyanın ilk "anti-faşist" konferansına ev sahipliği yapacaklarını açıkladı.
1 Mart-13.41: Ukrayna halkının Rus işgalcileri "sevgiyle" karşıladığı anların görüntüleri sosyal medyada viral oldu. Görüntülerde ellerinde Ukrayna bayraklarıyla işgalcilere ait araçlara saldıran Ukraynalıların işgalcilere "güzel sözler" söyledikleri duyuluyor.
1 Mart-13.38: Visa ve Mastercard, Rusya'ya ait finans kuruluşlarını engelledi.Ukrayna Halkı Rus İşgalcilere Çıplak Elleriyle Direniyorhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/cbuNDJBi4B
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 1, 2022
1 Mart-13.28: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, müzakerelerden sonuç alamadıklarını açıkladı.
1 Mart-13.10: QHA'nın aktardığına göre Belarus, Rusya'nın yanında savaşa girdi. Yerel Savunma Kuvvetleri Kuzey Bölge Müdürlüğü Sözcüsü Vitaliy Kirilov, Belarus birliklerinin Çernigiv bölgesine girdiğini açıkladı.
1 Mart-12.17: Guardian'ın Maxar'dan aktardığına göre Pazartesi günü çekilen uydu görüntülerine göre 64 kilometre uzunluğunda bir Rus askeri konvoyu Kiev'e doğru ilerliyor.
1 Mart-09.54: Gazeteci Kutalmış Işık'ın aktardığı bilgilere göre Kiev'in Vasilkov bölgesinde işgalcilerin bombaladığı bir apartmanda 2 sivil hayatını kaybetti, 3 sivil hayatını kaybetti.
1 Mart-11.07: Rusya, ölen askerlerin ailelerine 98 dolar vereceğini açıkladı. Ukrayna ise silah bırakan Rus askerlerine af ve 55'er bin dolar vermeyi taahhüt etti.Rusların Kiev'de Bombaladığı Bir Binada 2 Sivil Hayatını Kaybetti, 3 Sivil Yaralandıhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/GVHJGllYSk
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 1, 2022
1 Mart-10.51: NEXTA'nın aktardığına göre İşgalci Rus ordusunun kayıpları 5 bin 710 askere ulaştı. Ancak Rus televizyonları herhangi bir can kaybına ilişkin Rus halkına haber vermiyor.
Rusların tahmini kayıpları şu şekilde:
5710 personel, 200 esir, 29 uçak, 29 helikopter,198 tank, 846 zırhlı araç, 77 topçu bataryası, 7 hava savunma aracı, 60 yakıt tankeri, 3 İHA.
1 Mart-10.49: İsveç şirketleri Volvo, Scania ve Ericsson, Rusya ile tüm ortaklıklarını sona erdirdiklerini açıkladı.Almost six thousand #Russian servicemen will not return home.
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
But on TV they say that there are no losses... pic.twitter.com/ssOSAdHo6v
1 Mart-10.10: NEXTA'nın aktardığına göre Avrupa Birliği uyduları üzerinden Ukrayna'ya, Rus birliklerine ilişkin istihbarat sağlanacak.
1 Mart-10.05: Avrupa'daki Çeçenler, Ukrayna'da Rusya'ya karşı savaşacaklarını açıkladı.
1 Mart-09.56: Azerbaycanlı gazeteci Ceyhun Aşirov'un aktardığı habere göre dünyanın en iyi savaş pilotları arasında gösterilen Ukraynalı Albay Alexander Oksanchenko, hava savaşları sırasında Rus uçaklarını kendi üzerine çektiği için hayatını kaybetti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Oksanchenko'nun ölümü üzerine kendisine "Ukrayna Kahramanı" unvanını verdi.
1 Mart-09.48: Rus diktatörü Putin'in emperyalist politikalarının acı sonucu Ukrayna'da bir yetimhanenin sığınağında görüntülendi. Ukrain yetimler, Rus bombaları altında can verme endişesiyle bekliyor.
1 Mart-08.01 (Ukrayna saati ile): İşgalci Rus ordusu doğrudan sivilleri hedef alıyor. Ruslar, Kharkiv'de sivilleri füzelerle bombaladı.
1 Mart-09.18: Gece boyunca meydana gelen çatışmalarda Rus askerleri Kharkiv'e girmeye çalıştıysa da Ukrayna müdafaasını aşamadı. Kherson şehrinde Rus askerleri bazı bölgelerde ilerleme kaydetti.İşgalci Rus Ordusu Kharkiv'de Sivilleri Bombaladıhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/fL3weE3T7x
— TamgaTürk (@TamgaTurk) March 1, 2022
1 Mart-09.12: Sumy, Okhtyrka'da Rus bombardımanında 70 Ukrayna askeri hayatını kaybetti. Rus bombardımanı sonucu oluşan bir çukur gölete dönüştü.
1 Mart-00.53: Bombardımandan kaçan Rus askerleri böyle görüntülendi:
Canlı Blog: Rusya-Ukrayna Savaşı
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 28, 2022
Bombardımandan kaçan Rus askerleri böyle görüntülendihttps://t.co/GO2vlYcUy9 pic.twitter.com/dyGGbJCHVO
1 Mart-00-38: Kanada Rus petrolünü almayacağını açıkladı. Ayrıca Ukrayna'ya tanksavar silahları tedarik edilecek.
1 Mart-00.30: Hırvatistan, Ukrayna'ya 16,5 milyon euro değerinde silah gönderecek.
1 Mart-00.29: Avrupa Parlamentosu, bugün Ukrayna'ya "AB'ye aday üye" statüsü verme planına ilişkin bir kararı kabul etmeye hazırlanıyor.
1 Mart-00.22: Ukraynalılar araçlarının içinden Rus zırhlılarına molotof atıyor. Yanından geçtiği bir Rus zırhlısına molotof atan kadın kendisi de hafif yandı.
28 Şubat-20.58: Kiev'de büyük bir patlama meydana geldi. Rus işgalcilerin "İskender füzesi" kullandığı iddia edildi.
28 Şubat-20.31: Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto Ukrayna'ya destek verilmeyeceğini açıkladı. Szijjarto "Macaristan, Ukrayna'ya asker veya silah göndermeyecek ve kendi topraklarından Ukrayna’ya silahların geçişine izin vermeyecek." dedi.
28 Şubat-19-54: İki ülke arasındaki müzakere sona erdi.
28 Şubat-18.37: İngiltere, Polonya, Letonya, Danimarka ve Hırvatistan'ın vatandaşlarına, Ukrayna için savaşma izni verdiği bildirildi.
28 Şubat-18.24: Harkov'da bir eve düşen patlamamış füze böyle görüntülendi. Rus işgalciler sivil yerleşim yerlerini bombalamaya devam ediyor.
Canlı Blog: Rusya-Ukrayna Savaşı
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 28, 2022
Harkov'da bir eve düşen patlamamış füze böyle görüntülendi. Rus işgalciler sivil yerleşim yerlerini bombalamaya devam ediyor.https://t.co/GO2vlYcUy9 pic.twitter.com/pgxeOWAOoV
28 Şubat-17.58: Rus işgali altındaki Berdyansk'taki Ukraynalılar savaş zamanında bile Rus işgalcileri protesto ettiler.
28 Şubat-17.56: Kanada, bankalarının Rusya Merkez Bankası ile herhangi bir işlem yapmasını yasakladı.
28 Şubat 14.34: Rus işgalciler Kharkiv kent merkezini şiddetle bombalıyor. Onlarca sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.
28 Şubat-14.15: Ukrayna ve Rusya arasında görüşmeler başladı.Ruslar Doğrudan Sivil Yerleşimleri Hedef Alıyorhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/ZSI5Cjp5sR
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 28, 2022
28 Şubat-14.02: Kiev'e girmeye çalışan Rus işgalcilerin verdiği ağır zayiat böyle görüntülendi.
28 Şubat-12.06: Rus rublesi, Amerikan doları karşısında yüzde 27 değer kaybetti. 1 dolar dün gece 82 ruble iken 106 rubleye yükseldi.
28 Şubat-11.34: Ukrayna heyeti, müzakereler için Pripyat Nehri kenarındaki toplantı noktasına geldi.
28 Şubat-11.31: Washing Post'ta yer alan haberde Belarus'un Rusya safında savaşa girerek Ukrayna'ya saldıracağı iddia edildi.Ukrayna Heyeti, Müzakere Noktasına Ulaştıhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/ngyBiuh9Bq
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 28, 2022
28 Şubat-11.09: Kharkov'da akşam 16.00'dan sabah 06.00'a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
28 Şubat-09.20: Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya vadettiği savaş uçakları saatler içerisinde Ukrayna'da olacak. Söz konusu uçakların eski Varşova Paktı üyesi olan AB ülkeleri tarafından sağlanacak olan MiG ve Sukhoi tipi uçaklar olduğu belirtiliyor.
28 Şubat-08.49: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Azerbaycanlı gazeteci Ceyhun Aşirov'un aktardığı bilgilere göre kendisini başkent Kiev'den tahliye etmek isteyen Amerikalılara "Bize nakliye uçağı değil, savaş uçağı gönderin savaşalım" yanıtını verdi.
28 Şubat-01.41: Mariupol'de şiddetli bir patlama meydana geldi Patlamalar nedeniyle gece karanlığı gündüz gibi aydınlandı. Rus işgal güçlerinin Ukrayna ordusu karşısındaki başarısızlıklar nedeniyle uluslararası hukuk açısından yasaklı olan bombaları kullanmaya başladığı iddia ediliyor.
27 Şubat-23.55: Cherkasy'de güçlü bir patlama oldu.Gece Saatlerinde Mariupol'de Şiddetli Bir Patlama Meydana Geldi
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 28, 2022
İşgalcilerin yasaklı bombalar kullanmaya başladığı iddia ediliyor.https://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/91hgduGFef
27 Şubat-19.12: Ukrayna, Belarus'tan topraklarına Rus yapımı balistik füze sistemi olan İskender Füzesi fırlatıldığını açıkladı.
27 Şubat-18.42: Dünyanın birçok ülkesi Rus uçaklarına hava sahalarını kapatma kararı aldı.
27 Şubat-16.14: Rus diktatörü Vladimir Putin, nükleer güçlere "özel görev durumunda" olmaları emrini verdi.
27 Şubat-17.50: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, artık çatışmanın savaşa dönüştüğünü belirterek Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin tüm hükümlerinin uygulanmaya başlanacağını söyledi.
27 Şubat-17.42: DW'nin aktardığına göre Almanya'nın başkenti Berlin'de savaş karşıtı gösteriye 100 bini aşkın insan katıldı.
27 Şubat-17.36: Ukrayna ve Rusya, Belarus sınırında Pripyat nehri yakınlarında görüşecek. Zelesnkiy, "ön koşulsuz olarak görüşeceklerini" açıkladı.
27 Şubat-17.27: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Kiev'i işgal etmeye çalışan Rus birliklerinin imha edildiğini açıkladı. "Putin, hiçbir hedefine ulaşabilmiş değil. Rusya hiçbir kenti ele geçirebilmiş değil" diyen Kuleba, "Kiev'i işgal etmeye çalışan birlikler yok edilmiştir" ifadelerini kullandı.
27 Şubat-16.54: Muhbir'in aktardığına göre Ukrayna'da köprüde bir mayın bulan bir Ukraynalı, mayını elleriyle yol kenarındaki ormanlık alana taşıdı. Sivilin ağzındaki sigarayla soğuk kanlı biçimde mayını taşımaıs nedeniyle Türk olduğuna ilişkin yorumlar yapıldı.
27 Şubat-15.58: Kiev Independent'ın Ukrayna Savunma Bakanlığından aktardığı verilere göre 27 Şubat itibarıyla Rusya'nın kayıpları şöyle:Ukrayna'da Bir Sivil Ağzında Sigarasıyla Bir Mayını Soğukkanlılıkla Yol Kenarına Taşıyor:https://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/OkYvJ9Fubh
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 27, 2022
4 bin 300 asker, 27 uçak, 26 helikopter, 146 tank, 49 topçu bataryası, 706 zırhlı personel taşıyıcı, 30 araç, 60 yakıt tankı, 2 İHA, 2 gemi-devriye botu, 4 Grad füze sistemi, 1 BUK füze sistemi.
27 Şubat-14.28: Belarus'un başkenti Minsk'te vatandaşlar savaş karşıtı sloganlar atıyor. Diktatör Lukaşenko'nun polislerinin birçok göstericiyi gözaltına aldırdığı bildirildi.
27 Şubat-14.16: Rus işgal güçlerinin terk edip kaçmak zorunda kaldıkları bazı zırhlı araçlar:Minsk'te Savaş Karşıtı Sloganlarhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/kw9Yx2qxw9
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 27, 2022
27 Şubat-14.13: Rusya, Ukrayna'ya yaptığı saldırının ardından uluslararası izolasyona uğrama yolunda süratle ilerliyor. Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamı Rusya'ya hava sahasını kapattı.İşgalciler Zırhlı Araçlarını Bırakıp Kaçmak Zorunda Kalıyorhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/od9LbRQ4eB
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 27, 2022
27 Şubat-14.10: Dün gece Sumy'ye girmeye çalışan Rus zırhlıları kullanılamaz hale getirilmiş vaziyette görüntülendi.
27 Şubat-13.55: Kharkov'da Rus askerleri bir marketi yağmaladı. Marketin güvenlik kameraları tarafından kaydedilen görüntülerde Rus askerlerinin marketteki tüm yiyecekleri, paraları ve işlerine yarayacak ne varsa çaldıkları görülüyor. Rus sınırına 40 kilometre mesafedeki Kharkov'da bile Rus askerlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için market yağmalamak zorunda kaldıkları anlaşılıyor. Görüntüler, Rus ordusunun ciddi bir ikmal sıkıntısı yaşadığı şeklinde yorumlandı.
Ayrıca Rus askerlerinin eşanjör çaldıkları anlar güvenlik kameraları tarafından kaydedildi. Rus ordusunun ciddi bir ikmal sorunu yaşadığı anlaşılıyor.Rus Askerleri Market Yağmaladı
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 27, 2022
Ciddi bir ikmal sıkıntısı yaşayan Rus ordusu, sınıra sadece 40 kilometre mesafede olan Kharkov'da bile temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için market yağmalamak zorunda kalıyor.https://t.co/t1MA6gkVQ2 pic.twitter.com/W4SfTemO6e
27 Şubat-10.49: Gazeteci Kutalmış Işık'ın aktardığına göre Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, "Uluslararası Bölgesel Savunma Lejyonu'nun bir parçası olarak Ukrayna'yı ve dünya düzenini savunmak isteyen yabancılar, sizi ülkelerinizdeki Ukrayna'nın diplomatik misyonlarıyla iletişime geçmeye davet ediyorum. Hitler'i yendik ve Putin'i de yeneceğiz" açıklamasını yaptı.
27 Şubat-02.19: Kiev, Vasilkov'da Rus işgal güçleri tarafından bir petrol deposu bombalandı. Bombardıman sonucunda büyük bir yangın çıktı.
26 Şubat-22.51: Çeçen diktatörü Ramzan Kadirov'un kısa bir süre önce yaptığı bir canlı yayından bir kesit paylaşıldı. İddiaya göre Kadirov canlı yayın ile "Ukrayna'nın bu kadar silahı olduğunu bilmiyorduk. Bunu gördükten sonra artık savaşma isteğimiz yok" açıklamasını yaptı.Dün Gece Kiev'de Rus Bombardımanı Sonucu Yangın Çıktıhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/c9aJGUV8rV
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 27, 2022
26 Şubat-22.21: Solcu Gazete'nin aktardığına göre Ukraynalı sivil müdafiiler, Kiev girişinde Rus ordusuna molotof kokteylleriyle saldırdı. Görüntülerde Rus zırhlı araçlarının alevler içinde yandıkları görülüyor.Çeçen Diktatörü Kadirov'dan Yüzyılın Geri Vitesi
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 26, 2022
Ukrayna'nın bu kadar silahı olduğunu bilmiyorduk. Artık savaşmak istemiyoruz.https://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/ukVUSwHSzf
26 Şubat-22.14: Ukrayna ordusu, Rus ordusunun 35. Motorize Piyade Alayı 1. Tank Taburu Komutanı Kıdemli Binbaşı Leonid Pavloviyic Siketin'i esir aldı.Kiev Müdafiileri, İşgal Ordusuna "Hoş Geldiniz" Dedihttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/yNwpSJQQVw
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 26, 2022
26 Şubat-21.53: Rus işgalciler kaos yaratmak amacıyla Kiev çevresinde durdurdukları araçlardaki Ukraynalı sivilleri infaz etmeye başladı.
Rus İşgalciler Kiev Çevresinde Araçlarını Durdurdukları Ukraynalı Sivilleri İnfaz Etmeye Başladıhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/i8E6Mq7AB9
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 26, 2022
26 Şubat-21.42: Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy'in resmi Twitter hesabından arka arkaya yaptığı paylaşımlarla aktardığına göre Azerbaycan, SOCAR üzerinden Ukrayna ambulansları için bedava yakıt ve ilaç desteği sağlayacak. Erdoğan'la görüştüğünü belirterek Türkiye'ye güçlü desteği için teşekkür eden Zelenskiy "Rus savaş gemilerinin Karadeniz'e geçişinin engellenmesi ve Ukrayna'ya muazzam ölçüdeki askeri ve insani yardım bugün olağanüstü önemli. Ukrayna halkı bunu asla unutmayacak!" ifadelerini kullandı.
26 Şubat-21.36: Kharkiv'de Ukrayna ordusu ve işgalci Rus ordusu arasındaki çatışmalar yoğun biçimde sürüyor. Kentte Rusların sivil biçimde sızmalar gerçekleştirdiği, sokağa çıkma yasağı nedeniyle Ukraynalı askerlerin sivilleri çevirerek Ukraynaca konuşmasını istediği, konuşamayanları derdest ettiği bildirildi.
26 Şubat-18.44: Ukrayna milletvekilleri vatanlarını korumak için silahlandı.Kharkiv'de Çatışmalar Sürüyorhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/qAZ4PHVFgL
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 26, 2022
26 Şubat-18.20: Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nin açtığı yardım hesabına 2 saatte 150 bin TL para yatırıldı.
26 Şubat-17.53: Rus işgaline direnen Ukrayna'da Odessa kentinde Hocalı soykırımı anması için pankartlar asıldı.
26 Şubat-17.03: Britanya, bu akşam oynanacak bir maç için Newcastle'a gelmesi planlanan Belarus Milli Erkek Basketbol Takımı'nın vizelerinin iptal edildiğini açıkladı.
26 Şubat-16.56: Ukrayna, Rusya'nın işgalinin başladığı perşembe gününden bu yana aralarında çocuklar da bulunan 198 sivilin öldürüldüğünü açıkladı.
26 Şubat-16.35: Zelensky'den yeni tweet:
''Arkadaşım Cumhurbaşkan Erdoğan ve Türk halkına güçlü destekleri için teşekkür ederim. Rusya’nın savaş gemilerinin Karadeniz'e geçişinin yasaklanması ve askeri destek Ukrayna için askeri destek son derece önemli. Ukrayna halkı bunu unutmayacak''
26 Şubat-16.27: Letonya, Romanya ve Litvanya da Rus uçaklarına hava sahasını kapattı.
26 Şubat-16.20: İngiltere'nin NATO kararı doğrultusunda gönderdiği güçlerin Doğu Avrupa'ya vardığı belirtildi.
26 Şubat-16.05: AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenksy ile görüştü. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan "daha fazla can kaybının yaşanmamasını ve Ukrayna’nın daha fazla zarar görmemesi adına bir an evvel ateşkes ilan edilmesi için çaba gösterdiklerini" ifade etti.
26 Şubat-15.48: İşgalci Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'yı müzakereleri reddetmekle suçladı. Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in müzakere beklentisiyle orduya ilerlemeyi durdurma talimatı verdiğini ancak Rus güçlerinin bugün ilerleyişini sürdürdüğünü söyledi. Ukrayna ise işgalcilerin bu açıklamasını yalanladı.
Ukrayna, müzakereleri değil ültimatomu reddettik dedi.
26 Şubat-15.38: AKP'li Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, işgalci Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü. Çavuşoğlu, askeri operasyonların derhal durdurulması çağrısında bulundu. 2 ülke arasında arabuluculuk teklifinde bulundu.
26 Şubat-15.30: Facebook, Rusya devlet medyasına ait hesapların reklam yapmasını ve bundan para kazanmasını yasakladı.
26 Şubat-15.23: Polonya Başbakanı, Macaristan Başbakanı'nın Rusya'yu SWIFT'ten çıkarmayı kabul ettiğini söyledi.
26 Şubat-15.07: İşgalci Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimirty Medvedev, Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliğinin dondurulmasına tepki göstererek, Batı ile diplomatik ilişkilere ihtiyaçları olmadığını söyledi. İşgalci Medvedev bu durumun Rusya’da idam cezasını geri getirmek için bir fırsat olduğunu söyleyerek kendince gözdağı verdi.
26 Şubat-14.50: Kiev'de 17.00'den 08.00'e kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kiev Belediye Başkanı, sokağa çıkma kararına uymayanların düşman sayılacağını ve gözaltına alınacağını bildirdi.
26 Şubat-14.42: Avrupa bölgesi içindeki bir Merkez Bankası Başkanı, Rusya'yı küresel SWIFT ödeme sisteminden çıkarma kararının birkaç gün içinde gerçekleştirileceğini söyledi.
26 Şubat-14.20: Estonya, hava sahasını Rus uçaklarına kapatma kararı aldı.
26 Şubat-14.16 Ukrayna Ankara Büyükelçiliği duyurdu:
"Ukrayna Hava Kuvvetleri, Bayraktar TB2 SİHA’ları kullanarak Kherson şehrine giren Rus konvoyu etkisiz hale getirdi.”
26 Şubat-14.02: Fransız Deniz Kuvvetleri, Manş Denizi'nde Avrupa Birliği’nin yaptırım uyguladığı bir firmaya ait olduğu şüphesiyle Rus kargo gemisine el koydu.
26 Şubat-13.59: Ukrayna'nın Kherson kentinde imha edilmiş bir Rus zırhlı konvoyunun görüntüleri ortaya çıktı.
26 Şubat-13.36: Mikolayiv'de bir eve sızarak sivillere ateş açan Rus sabotajcı grubu Ukraynalı siviller tarafından derdest edildi.Kherson'da İmha Edilmiş Bir Rus Askeri Konvoyuhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/c3U7BheS2b
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 26, 2022
26 Şubat-13.32: Ukrayna ordusu, Sumy oblastının güney bölgesindeki Akhtyrka'yı kurtardı.Mikolayiv'de Sızdıkları Bir Evden Sivillere Ateş Açan Rus Sabotajcılar Ukrayna Halkınca Derdest Edildihttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/cIgi7Uw0X5
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 26, 2022
26 Şubat-13.30: Lviv'in kuzey doğusundaki Dubno'da birçok sabotajcı Ukrayna halkı ve ordusunun el birliğiyle derdest edildi.
26 Şubat-13.25: Jitomir'de bir Rus uçağı vuruldu. Görüntüleri NEXTA aktardı:
26 Şubat-12.58: Rusya'da birçok kullanıcı Twitter'a erişemiyor. Diktatör Putin daha önce de ülkede Facebook'u engellemişti.Jitomir'de İşgalci Ruslara Ait Bir Uçak Düşürüldühttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/CmAgHkElzh
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 26, 2022
26 Şubat-12.50: Ruslar, Avrupa'dan silah sevkiyatını engellemek için Lviv'e saldırı başlattı.
26 Şubat-12.48: İtalya, Rusya'nın SWIFT ile bağlantısını kesmesini desteklemeye ve Ukrayna'ya askeri yardım sağlamaya hazır.
26 Şubat-12.42: Luganskaya köyünün işgalciler tarafından ele geçirildiği açıklandı.
26 Şubat-12.06: Hollanda hükümeti, Ukrayna'ya 200 Stinger uçaksavar füzesi sistemi gönderme kararını onayladı.
26 Şubat-12.02: Kherson ve Vinnytsia'da hava alarmı.
26 Şubat-12.00: Ruslar çocuk öldürmeye devam ediyor. Gece boyu süren Rus saldırılarında 3'ü çocuk 198 Ukraynalı hayatını kaybetti.
26 Şubat-11.48: Ukrayna'nın her yerinde insanlar molotof kokteyli yapmaya başladı.
26 Şubat 11.23: Ukrayna, Moskova Büyükelçiliği'ni Letonya'ya tahliye etme kararı verdi. Bazı savaş karşıtı Ruslar, büyükelçiliğin kapısına çiçek bırakıyordu.
26 Şubat 11.09: Ukrayna Devlet Başkanı, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'nın üyeliğiyle ilgili bir karar vermesi için çağrıda bulundu.
26 Şubat-10.24: İşgalci Ruslar Kiev'de sivilleri vurmaya devam ediyor. Kiev'de bir apartman füzeyle vuruldu.
Canlı Blog: Rusya-Ukrayna Savaşı
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 26, 2022
Ruslar Kiev'de Sivilleri Bombalıyor: Apartmanın Vurulma Anıhttps://t.co/GO2vlYcUy9 pic.twitter.com/7IcpIXe9DC
26 Şubat-07.00: Gece boyu Kiev'de şiddetli çatışmalar yaşandı. Rus işgalciler şehri füzelerle de vurdu. Rusların hedefleri arasında birçok sivil yerleşim yeri var.
26 Şubat-01.27: BM Güvenlik Konseyi'nde Ukrayna'nın işgalini kınayan karar tasarısına Rusya'dan veto; üç çekimser oy çıktı. Çekimser oyları Hindistan, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri verdi.
26 Şubat-01.08: Ukrayna ordusu, Kalinovka yakınlarında bir Rus SU-25'i düşürdü.
26 Şubat-00.30: İşgalci Rus askerlerinin Melitopol’e girdiği iddia ediliyor.
26 Şubat-00.20: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin sözcüsü, "Rusya ile müzakere için yer ve zamanı görüşüyoruz. Ateşkes ve barışı konuşmaya hazırız" dedi.
26 Şubat-00.10: Kiev'de tekrar patlama sesleri duyulmaya başlandı ve sirenler çalıyor.
26 Şubat-00.00: Ukrayna'nın Mariupol şehrinin sol yakası, işgalci Rus topçuları tahrip etti. Bombardımanda, 45 Svobody Bulvarı'nda bulunan 48 Nolu okulu bulunuyor.
25 Şubat-23.56: Cumhurbaşkanı Zelensky, Rusya Federasyonu ile müzakerelerde arabulucu olma talebiyle İsrail Başbakanı'na başvurdu.
25 Şubat-23.30: Kanada, Avusturya, Almanya, İsviçre, Finlandiya, Slovakya, Kuzey Makedonya, İsveç, Litvanya, Letonya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Hırvatistan, Sırbistan, Bosna Hersek ve diğer ülkelerdeki mobil operatörler, Ukrayna'ya yapılan telefon görüşmeleri için ödeme almayacak.
25 Şubat-23.00: İşgalci Rusya, kıtalararası balistik füzeleri Moskova'dan yola çıkardı.
25 Şubat-22.30: İngiliz birliklerinden oluşan bir konvoy, Estonya'ya girdi.
25 Şubat-22.10: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya desteğin devam edeceğini belirtti.
25 Şubat-21.50: Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus işgalcilerin Ukrayna’yı işgale kalkıştıktan bu yana 3000 askerini kaybettiğini açıkladı.
25 Şubat-21.30: NATO'nun Ukrayna'ya gönderdiği silahları taşıyan konvoy Polonya sınırından Ukrayna'ya girdi.
25 Şubat-21.00: Ukrayna'yı işgal etmeye çalışan Rusya, Ukrayna'daki ağır kayıplarına ilişkin haberlerin yayılmasını ve kendi halkının eylem için organize olmasını engellemek için Facebook'u erişime kapattı.
25 Şubat-20.45: 13 askerin korurken hayatını kaybettiği Yılan Adası, Rus işgalcilerden geri alındı.
25 Şubat-20.30: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, hükümet üyeleriyle Kiev sokaklarından Ukrayna halkına seslendi.
25 Şubat-20.00: NATO Yüksek Hazırlıklı Görev Gücü olağanüstü duruma geçti.
25 Şubat-19.20: Rusya, Karadeniz'de Panama bandıralı Namura Queen isimli yük gemisine füze attı.
25 Şubat-19.00: Soykırımcı kızıl Çin, işgalci Rusya'ya yaptırım uygulama kararı aldı.
25 Şubat-18.39: Kiev'e yapılan Rus bombardımanı sırasında dört sivil öldü, 15 kişi de yaralandı.
25 Şubat-18.33: Rus diktatörü Putin, Ukrayna ordusuna seslenerek darbe yapmalarını istedi.
25 Şubat-18.03: Rusya, Kharkiv'de sivil yerleşim noktalarını ağır bombardıman altına aldı. Telegram kanalı NEXTA'da aktarılan iddiaya göre işgaç güçleri Kharkiv'de Ukrayna ordusunun direncinı kırdı.
25 Şubat-17.59: İbrahim Haskoloğlu'nun aktardığı bilgilere Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girmesi halinde karşılık vereceklerini açıkladı.Ruslar Kharkiv'i Yoğun Şekilde Bombalıyor: Şehirde Ukrayna Savunmasının Kırıldığı İddia Ediliyorhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/3wk942KmGG
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
25 Şubat-17.50: Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya işgalcilerin kayıplarını açıkladı. 1000'in üzerinde asker, 80 kadar tank, 516 çeşitli zırhlı araç, 10 uçak, 7 helikopter kaybeden Rus işgalcilerin ne kadar dayanacağı bilinmiyor.
25 Şubat-17.34: Letonya ve Estonya'nın ardından Litvanya da Rus propaganda kanallarını kapatma kararı aldı.
25 Şubat-17.20: Intel, Dell ve Lenovo, Rusya'ya ürün teslimatlarını askıya aldı.
25 Şubat-17.17: Fransa, Ukrayna'ya askeri teçhizat ve bunun yanı sıra 300 milyon euro mali yardımda bulunacağını açıkladı.
25 Şubat-17.09: Emine Ceppar, Bucha'da sivil yerleşim yerine yapılan füzeli saldırının görüntülerini paylaştı. Füze yola saplandı ve patlamadı.
25 Şubat-16.40: Polonya'nın ardından Çek Cumhuriyeti de Rusya'ya hava sahasını kapattı.Ruslar Sivil Yerleşim Yerlerini Vuruyor: Füzenin Yola Saplanma Görüntüleri Paylaşıldıhttps://t.co/P5wCGzLFPk pic.twitter.com/kvEuA3eMNe
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
25 Şubat-16.30: Polonya, hava sahasını işgalci Rusya'ya tamamen kapattı.
25 Şubat-16.08: Avrupa Birliği, Rus diktatörü Putin ve Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'un AB ülkelerindeki mal varlıklarının dondurulmasına karar verdi.
25 Şubat-15.59: Ukrayna Savunma Bakanlığı, bugün meydana gelen çarpışmalarda işgalci Rus ordusunun bin askerini kaybettiğini açıkladı.
25 Şubat 14.49: QHA'nın aktardığına göre Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zeleskiy, tüm dünyadan gönüllüleri Ukrayna için savaşmaya çağırdı.
25 Şıbat-15.40: Rus işgal güçleri bir çocuk yuvası ve yetimhaneyi bombaladı. Konuya ilişkin açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Dmytro Kuleba, bu saldırının savaş suçu olduğunu ve Roma Anlaşması'na aykırı olduğunu belirterek konuya ilişkin başsavcılığın topladığı tüm delillerle birlikte Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı. "Sorumluluk kaçınılmazdır." Gulsum Khalilova'nın aktardığına göre Başsavcı Venediktova, Rus ordusunun Vorzel'de Grat füzeleriyle vurduğu yetimhanede 50 çocuğun bulunduğunu söyledi.
25 Şubat-15.25: Rus diktatörü Putin, Çin diktatörü Xi Jinping'le yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna ile üst düzey görüşme yapmaya hazır olduğunu açıkladı.Today’s Russian attacks on a kindergarten and an orphanage are war crimes and violations of the Rome Statute. Together with the General Prosecutor’s Office we are collecting this and other facts, which we will immediately send to the Hague. Responsibility is inevitable.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) February 25, 2022
25 Şubat-14.50: Kiev'de siviller işgalci Rus güçlerini karşılamaya hazırlanıyor. Ukrayna ordusu halkı süratle silahlandırıyor. Yayımlanan görüntülerde bir Ukraynalının "Ülkenizi korumak için gelin. Zafer Ukrayna'nındır" dediği duyuluyor.
25 Şubat-13.28: Kırım Tatar gazeteci Gulsum Khalilova'nın aktardığı bilgilere göre Ukraynalı denizci Vitaly Skakun, işgalci Rus tanklarının ilerleyişini durdurmak amacıyla Henichesky Köprüsü'nü havaya uçurdu.Kiev Sakinleri İşgalci Rusları Karşılamaya Hazırlanıyorhttps://t.co/t1MA6gkVQ2 pic.twitter.com/GplKexDqLn
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
25 Şubat-13.14: Bir Ukrayna savaş uçağı ile Rus savaş uçağı Kharkiv semalarında it dalaşına girdi. Sıradan bir Ukraynalının cep telefonu kamerasına yansıyan görüntüler Ukraynalı pilotun Rus kuşunu vurduğu görülüyor.
Bir Ukrayna Uçağı, Kharkiv Semalarında Bir Rus Savaş Uçağını Vurduhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/V4PoOUchy7
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
Emperyalist Rus Diktatörü Putin'in Dünya Çocuklarına Vadettiği Hayat:https://t.co/t1MA6gkVQ2 pic.twitter.com/OGYllhlLBI
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
25 Şubat-12.24: Rus zırhlısı tarafından ezilen araçta kalan sivili kurtarma çalışmaları sürüyor.
Rus Zırhlısının Ezdiği Araçtaki Sivili Kurtarma Çalışmalarıhttps://t.co/t1MA6g3kYu https://t.co/Y7d5scgdiD pic.twitter.com/zWsiHsbSs3
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
25 Şubat-12.14: Rusya, İngiliz uçaklarına hava sahasını kapattı. İngiltere Rusya'ya karşı kararlı yaptırımlar hayata geçirmiş ve tüm Rus ticari uçuşlarına hava sahasını kapatmıştı.
25 Şubat-12.09: Kherson yakınlarında Ukrayna ordusu tarafından tarumar edilmiş bir Rus birliği görüntülendi. Görüntülerde birçok Rus zırhlısı, topçusu ve askeri aracının kullanılamaz hale getirilmiş olduğu görülüyor.
25 Şubat-11.54: Rus askerlerinin işgal etmeye çalıştığı Kherson'da Ukraynalı bir kadın Rus askerlerini azarladı. Dün Henychesk'te kaydedildiği belirtilen görüntülerde kadının Rus askerine "Topraklarımıza neden geldiniz?" diye sorduğu ve "Ceplerinize ayçekirdeği koyun, öldüğünüzde Ukrayna topraklarında çiçekler açsın" dediği duyuluyor.Kherson'da Ukrayna Ordusu Tarafından Tarumar Edilmiş Rus Askeri Konvoyu:https://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/xsVUMPbOiS
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
25 Şubat-11.50: Gostomel bölgesinde esir alınan bir Rus askeri sorgusunda cepheye "tatbikat yapılacağı" söylenerek getirildiklerini söyledi.Kherson'da Ukraynalı Bir Kadın İşgal Askerini Azarladı
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
"Topraklarımıza neden geldiniz? Ceplerinize ayçekirdeği koyun ki öldüğünüzde Ukrayna topraklarında çiçekler açsın!"https://t.co/t1MA6gkVQ2 pic.twitter.com/DOnN12SARH
25 Şubat-11.48: Kherson'da Ukrayna ordusuna saldıran işgalci Rus ordusuna ait bazı tanklara Sovyet bayrağı çekildi.Gostomel'de Esir Alınan Bir Rus Askeri: "'Tatbikat Yapılacak' Dediler"https://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/VHnZdNxYSj
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
25 Şubat-11.43: Dnipro'da Ukraynalılar kan bağışı yapmak için kan nakli merkezinin önünde sıraya girdi.
25 Şubat-10.56: Ukrayna Savunma Bakanlığı, Kiev Olobon'da işgal güçlerinin sabotajlarının bulunduğunu açıkladı. Bakanlığın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada vatandaşların sabotajcılara ilişkin yetkililere bilgi vermesi ve bölgedeki Rus zırhlılarına molotof kokteyleri yaparak saldırması istendi. Rus tankları Kiev'e girmeye çalışıyor.
увага
— Defence of Ukraine (@DefenceU) February 25, 2022
На Оболоні ворожа ДРГ.
Просимо громадян повідомляти про пересування техніки!
Виготовляти коктейлі «Молотова», знешкоджувати окупанта!
Мирним мешканцям - бути обережними! Не покидати оселі!
İşgalcilere Ait Bir Zırhlı Araç, İçinde Bir Kişi Bulunan Sivil Aracı Ezdihttps://t.co/t1MA6gkVQ2 pic.twitter.com/Z70Fqtb61c
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
Başkent Kiev'in Obolon Semtinde Ukraynalılar İşgalcilere Sokaklarda Direniyorhttps://t.co/t1MA6gkVQ2 pic.twitter.com/oR8x0kBOa8
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
Ukrayna Ordusu İşgalcileri Kherson'dan Püskürttü: Ruslar Kherson'u Yeniden Bombalamaya Başladıhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/oxv8kbvJfX
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
Kiev Yakınlarında "Z" Yazılı Büyük Bir Askeri Konvoyhttps://t.co/t1MA6gkVQ2 pic.twitter.com/bYgDv9wEaz
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
25 Şubat-10.18: Telegram kanalı birxeberimvar'ın aktardığı bilgilere göre Rus işgal güçleri Lexsus yakınlarında bir araca ateş açtı. Araçta bulunan Azerbaycanlı iki soydaşımız yaralandı.
Rus İşgal Güçleri Ukrayna'da 2 Azerbaycanlı Soydaşımızı Vurduhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/VVtpNMjAJL
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
We defend our freedom, our land. We need effective international assistance. Discussed this with @AndrzejDuda. Appealed to the Bucharest Nine for defense aid, sanctions, pressure on the aggressor. Together we have to put at the negotiating table. We need anti-war coalition.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 25, 2022
Ukraynalı Bir Sivilin Melitopol'de İşgal Güçlerine Ait Araçları Durdurmaya Çalıştığı Anlar:https://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/OVXhJp3XGT
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
25 Şubat-.09.45: Ukrayna ordusu, Melitopol'ü işgal ordusundan geri aldı.
25 Şubat-09.10: Kiev'de halktan derhal sığınaklara inmesi istendi. Rus uçaklarının 15 dakika içinde şehre ulaşacağı belirtiliyor.
25 Şubat-09.03: Rus işgal güçlerine bağlı zırhlı araçlar Melitopol sokaklarında ilerliyor.
Rus Zırhlı Araçları Melitopol Sokaklarında https://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/wEUHNXbzrK
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
25 Şubat-08.56: Rus tankları Akhtyrka'ya ilerliyor. Sumi bölgesinde bulunan Akhtyrka ve Trastyanets'te çatışmaların sürdüğü, Ukrayna ordusunun işgal güçlerine karşı direnişini sürdürdüğü bildirildi.
Rus Tankları Akhtyrka'ya İlerliyor: Sumi'de Ukrayna Ordusu ve İşgal Güçleri Arasında Çatışmalar Sürüyorhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/2J7QnltCXT
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
25 Şubat-06.57: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Kiev'de korkunç Rus roket saldırıları. Başkentimiz böyle bir şeyi en son 1941'de Nazi Almanyası tarafından yapılan saldırıda tecrübe etmişti. Putin'i durdurun. Rusya'yı izole edin. Tüm bağlarınızı koparın. Rusya'yı her yerden çıkarın" ifadelerini kullandı.
Horrific Russian rocket strikes on Kyiv. Last time our capital experienced anything like this was in 1941 when it was attacked by Nazi Germany. Ukraine defeated that evil and will defeat this one. Stop Putin. Isolate Russia. Severe all ties. Kick Russia out of everywhete.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) February 25, 2022
#SonDakika | Savaş'ta İkinci Gün: Kiev'de Saldırılar Tekrar Başladı
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 25, 2022
Ukrayna, bir Rus uçağını düşürdü.https://t.co/3TjfFpdt3H pic.twitter.com/rQgExnShfI
24 Şubat-23.55: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın SWIFT'ten çıkarılmasının AB'nin ikinci yaptırım paketinde bulunmaması gerektiğini söyledi.
24 Şubat-23.30: Ukrayna Sağlık Bakanı Oleh Lyashko, Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik işgal saldırısını ilk gününde 57 kişinin hayatının kaybettiğini, 169 kişinin ise yaralandığını açıkladı.
24 Şubat-23.00: Rus askeri nakliye uçağı düştü, personelin tamamı öldü
24 Şubat-22.00: ABD Başkanı Joe Biden, Vladimir Putin'in Rus askerlerini Ukrayna topraklarına sokarak "diplomasiyi reddettiğini" söyledi ve Rusya'nın aralarında VTB de bulunan dört büyük bankasına yaptırım uygulama kararı aldıklarını bildirdi.
24 Şubat-21.29: Pentagon, kendi değerlendirmelerine göre Rusya ordusunun Kiev'e doğru hareket ettiğini ve hedeflerinin hükümeti devirmek olduğunu belirtti.
24 Şubat-21.55: Ukrayna, Gostomele Havaalanındaki işgalcileri yok ettiğini duyurdu.
24 Şubat-21.50: Rus borsasında sabah seansı iptal edildi.
24 Şubat-21.14: Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, çatışmalar nedeniyle tüm uluslararası misyon personelini Ukrayna'dan çıkarma kararı aldığını bildirdi.
24 Şubat-21.10: Rusya Savunma Bakanlığı, Rus hava indirme ve baskın birliklerinin, Rus işgalindeki Kırım üzerinden Herson'a girdiğini duyurdu.
24 Şubat-21.05: Ukrayna, Rusya ordusunun Çernobil Nükleer Santrali'ni ele geçirdiğini duyurdu.
24 Şubat-20.57: ABD Başkanı Joe Biden'dan G7 ülkelerinin Rusya'ya yaptırım uygulayacağını açıkladı.
24 Şubat-20.43: AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü.
24 Şubat-20.35: İngiliz Başbakanı Boris Johnson Rusya'ya yönelik yaptırımları açıkladı. Johnson, Rusya'yı dünya ekonomisinden sileceklerini belirtti.
24 Şubat-.20.22: Rusya'da savaş karşıtı gösterilere polis sert müdahale etti.
24 Şubat-19.22: Ukrayna ordusu, bugün kaybettiği Kiev yakınlarındaki Hostomel Havalimanı'nı geri almak için operasyon başlattı.
24 Şubat-19.20: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymr Zelensky Batıdan Ukrayna hava sahasının kapatılması konusunda yardım istediğini duyurdu.
24 Şubat-18.41: Kiev'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
24 Şubat-18.30: Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus askerlerinin Çernobil nükleer santral alanına girdiğini duyurdu.
24 Şubat-17.35: Karadeniz'de Rus ordusunun Odessa'ya yaptığı saldırılar sırasında bir Türk gemisinin vurulduğu herhangi bir can kaybı ya da yaralı olmadığı bildirildi.
24 Şubat-16.01: Kherson'da kullanılmaz hale gelmiş metruk tankların görüntüleri paylaşıldı. Görüntülerdeki zırhlıların Ukrayna'ya ait T-64BV'ler olduğu belirtiliyor. Ayrıca Kharkiv yakınlarında da imha edilmiş Rus ve Ukrayna tankları metruk vaziyette görüntülendi.
Kherson Yakınlarında İmha Edilmiş Metruk Tanklarhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/pU1VKcVJha
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 24, 2022
24 Şubat 15.57: Ukrayna'nın Geniçesk bölgesi, Semihatka köyünde Rusya’nın attığı bomba sonucunda 17 yaşındaki Kırım Tatar gencimiz hayatını kaybetti. Görüntüleri Gayana Yüksel aktardı. Görüntülerde bir Kırım Türkünün "Allah rahmet eylesin. Bu şeytanlardan bizi Allah saklasın" dediği duyuluyır.
Geniçesk, Semihatka'da Rus Bombardımanı Sonucu Genç Bir Tatar Soydaşımız Hayatını Kaybettihttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/ZeBQhW5lz3
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 24, 2022
24 Şubat-16.38: Formula 1 takvimine Ukrayna'yı işgal eden Rusya yerine Türkiye dahil edilebilir.
24 Şubat-16.15: Kiev, Gostomel yakınlarında bir Rus sabotajcı düşürülen bir helikopterin yanında Ukrayna polisi tarafından derdest edildi. Ukraynalı gibi davranan sabotajcının özel cihazlar bulundu.
Ukrayna Polisi; Kiev, Gostomel'de Düşürülen Bir Helikopterin Yanında Bir Sabotajcıyı Derdest Ettihttps://t.co/t1MA6g3SO2 pic.twitter.com/1olQ0llSxt
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 24, 2022
24 Şubat-16.07: Kırım Tatarı gazeteci Gulsum Khalilova: "Kiev'deki askeri kayıt ve kayıt ofislerinin yakınında, ülkelerini savunmaya gelen yedek asker ve gönüllüler sayısı giderek artıyor."
24 Şubat-16.03: Çekya, ülkedeki 2 Rus konsolosluğunu kapatma kararı aldı.
24 Şubat-16.01: Avrupa Birliği, Ukrayna'dan gelen mültecileri kabul etmeye hazır olduğunu bildirdi.
24 Şubat 15.55: İşgalci Rus güçleri, Melitopol'de hava üssünü vurdu. Görüntüleri Gulsum Khalilova aktardı. Ülkede vurulan havaalanlarının sayısının bir düzineye ulaştığı tahmin ediliyor.
24 Şubat-15.34: UEFA, Şampiyonlar Ligi finalini St. Petersburg'da düzenlememe kararı aldı.Ruslar Melitopol'de Hava Üssünü Vurduhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/iapVvftEZm
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 24, 2022
24 Şubat-15.48: İngiltere Başbakanı Boris Johnson sert açıklamalarda bulundu: Barbar Putin'i yenilgiye uğratacağız.
24 Şubat-15.42: Başkent Kiev üzerinde hava çarpışmaları sürüyor. Ukrayna güçlerinin düşürdüğü Rus helikopterlerinden birisi:
24 Şubat-15.31: Ruslar Kiev çevresini bombalamaya devam ediyor. Bombardıman görüntüleri Kiev yakınlarındaki Ukrainka'dan gönderildi.
24 Şubat-15.30: Savaşa karşı çıkan Rus insan hakları aktivisti Marina Litvinovich, işgalci diktatör Putin rejimi tarafından Moskova'da gözaltına alındı. Savaşa karşı çıkan Rus insan hakları aktivistleri akşam saat 19.00'da sokaklara çıkma çağrısı yapmıştı.Ruslar Kiev'i Bombalıyor | Görüntüler Ukrainka'dan:https://t.co/t1MA6g3SO2 pic.twitter.com/LcDe6hcSQG
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 24, 2022
24 Şubat-15.18: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan son açıklamada Sumi, Odessa ve Kharkiv'de şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtildi. Cumhurbaşkanlığın açıklamasına göre Rusya Ukrayna'nın belli bir kısmından sütun halinde işgal gerçekleştirerek ülkenin bir bölümüne erişimi engellemeyi amaçlıyor.
Söz konusu bölgelerde ise Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin işgalci Rus güçlerine karşı mukavemetini sürdürdüğü ve Rusların ciddi kayıplar verdiği belirtildi. Açıklamaya göre Rusya'nın temel hedefi Kiev yönetiminin süreci suhuletle yönetmesini engellemek ve ülkede kaos yaratmak. Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Rusya halkını sokaklara çıkarak savaşı protesto etmeye çağırdı. "Eline silah alarak, ülkeyi savunmak isteyen Ukraynalılar için tüm sınırlamaları kaldırıyoruz" diyen Zelenskiy, "Bu görülmemiş şartlarda bir yurt savunmasıdır. Hepimize sorumluluk düşmektedir" ifadelerini kullandı.
24 Şubat-15.27: AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekat kabul edilemez.
24 Şubat-15.07: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı: "Ülkede durum kontrol altında."
24 Şubat-15.03: Rus muhaliflerin akşam saatlerinde savaşa karşı meydanlara çıkacağı bildirildi. Putin rejimi protestolardan korkarak Kızıl Meydan'ı kapattı.
24 Şubat-14.57: Başkent Kiev üzerinde Ukrayna ve Rusya güçleri arasında hava savaşı yaşanıyor.
24 Şubat-14.03: Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını "kabul edilemez" olarak niteledi ve Rusya'yı saldırıyı derhal durdurmaya çağırdı.Başkent Kiev Üzerinde Hava Savaşıhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/Cqr8HG6evW
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 24, 2022
24 Şubat-14.25: Kırım Tatar gazeteci Gulsum Khalilova'nın aktardığı bilgilere göre Rus askeri birlikleri başkent Kiev'in kuzey batısında bulunan Gostomel'e girdi. Bölgede sıcak çatışmaların sürdüğü, Ukrayna güçlerinin direnç gösterdiği bildirildi. Khalikova ayrıca esir alınan Rus askerlerinin fotoğraflarını yayımladı. Gostomel'de çok sayıda Rus helikopterinin düşürüldüğü bildirildi.
24 Şubat-14.19: Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, eli silah tutan herkese silah verileceğini belirterek vatanı koruma gönüllü herkese "Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Bölgesel Savunma Kuvvetlerine katılma" çağrısı yaptı. Tüm prosedürlerin basitleştirildiğini belirten Reznikov, gönüllülerin yanlarına sadece kimliklerini almasının yeterli olacağını söyledi.
24 Şubat-14.10: Kırım Tatar Teşkilatlar Platformu'ndan Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı hakkında yayımlanan bildiride bugün, "tüm dünya için felaketin başladığı gün" olarak nitelendirildi.
24 Şubat-14.06: Rus muhaliflerin Putin rejiminin Ukrayna'ya savaş açmasını protesto etmek ve saldırıların durdurulmasını talep etmek amacıyla bu akşam saat 19.00'da meydanlara ineceği bildirildi.
24 Şubat-13.46: Rus bombardımanı nedeniyle Kherson kentinde bir köprü havaya uçtu. Bir araç suya düştü.
24 Şubat-13.44: Rusya'nın saldırısının stratejik sonuçlar doğuracağını belirten NATO, müttefiklerini korumak için Doğu Avrupa'ya ek askeri birlikler konuşlandıracağını açıkladı.
24 Şubat-13.37: Geceden bu yana süren saldırılarda Rus ordusu başkent Kiev dahil birçok Ukrayna kentini bombaladı. Görüntülerde saldırıya uğrayan sivil yerleşimlerinin harabeye döndüğü görülüyor.
24 Şubat-13.20: Kiev'de patlamalar meydana geldiği bildiriliyor. Rusya'nın başkentin bir banliyösü olan Brovary'ye seyir füzeleriyle saldırdığı, bölgede patlamalar duyulduğu bildirildi.
Ruslar İkinci Dalga Hava Saldırısını Başlattı: Kiev'in Banliyösü Brovary'ye Seyir Füzeleri Düştü https://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/DUcqAE7Uom
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 24, 2022
24 Şubat-12.51: Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Avrupa için II. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmüş en karanlık saatleri yaşıyoruz. Büyük bir nükleer güç, komşu bir ülkeye saldırdı ve yardıma gelebilecek herhangi bir ülkeyi de misillemeyle tehdit ediyor" diye konuştu.
24 Şubat-12.41: Ukrayna makamlarının açıklamasına göre çatışmalarda 50 Rus askeri öldürüldü, 6 Rus uçağı vuruldu. Zelenskiy, işgalcilerin ciddi kayıplar verdiğini bildirdi. Ukrayna ordusunda ise 40 asker hayatını kaybetti, 10 asker yaralandı. Rus ordusunun Kharkiv çevresinde yolları ele geçirmek üzere saldırılar gerçekleştirdiği, Ukrayna ordusunun ciddi direnç gösterdiği belirtiliyor. Bölgeden gelen görüntülerde Kharkiv çevresindeki yollarda askeri araçların infilak ettiği görülüyor.
24 Şubat-12.39: Türkiye Büyük Millet Meclisi, CHP'nin çağrısı üzerine Ukrayna konusunu görüşmek üzere saat 14.00'da olağanüstü olarak toplanıyor.
24 Şubat-12.31: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, halka kan bağışında bulunma çağrısı yaptı. Halka silah verdiklerini belirten Zelenskiy, Ukrayna topraklarını korumak için herkese silah dağıtacaklarını açıkladı. Zelenskiy, özellikle Kharkiv kan merkezinin kana ihtiyacı olduğunu belirtti.
24 Şubat-12.20: Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle ülkede OHAL ilan edileceğini bildirdi. İlgili kararnameyi imzalayan Nauseda, parlamentoya gönderdi.
24 Şubat-11.45: Rusya kayıplar vermeye devam ediyor. Kharkiv yakınlarında işgalcilere ait 4 tank imha edildi.
24 Şubat-12.03: Kharkiv, Çuguev'de bir apartman bombalandı. Bombardıman sonucu bir çocuk hayatını kaybetti.
24 Şubat.12.09: Rusların sivil yerleşim yerlerine yaptıkları saldırılara ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı.
24 Şubat-12.02: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TBMM'nin acilen toplanması çağrısında bulundu: "Nükleer güce sahip bir ülke, nükleer güce sahip olmayan bir ülkeye askeri kuvvetlerini sokuyor ve bütün dünya seyrediyor."Ruslar Sivil Yerleşim Yerlerini Bombalıyorhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/F7MRqT1n06
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 24, 2022
24 Şubat-11.53: Dünya Qırım Tatar Kongresi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ilişkin bir bildiri yayımladı. DQTK Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar: "Bütün insanlığı Rusya'ya karşı en sert, en etkin biçimde mücadeleye davet ediyoruz."
24 Şubat-11.31: Rusya, Ukrayna'da sivilleri vurmaya başladı. Yayın politikamız gereği görüntüleri buzluyoruz. Ancak Rus zulmünü saklamaya çalışan ajan medyanın sessizliği gereği yayımlıyoruz.
24 Şubat-11.11: Rus saldırıları nedeniyle Ukrayna, Belarus'un güney bölgeleri ve Rusya'nın güney batı bölgeleri üzerinde hiçbir uçak uçmuyor.
24 Şubat-11.03: Rusya'nın geceden bu yana Ukrayna'da vurduğu noktalar:
24 Şubat-9.55: Borsa İstanbul'da kayıpların yüzde 7'yi aşmasının ardından devre kesici uygulandı.
24 Şubat-10.45: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, halkı silahlandırmaya başlayacaklarını duyurdu. "Ukrayna tam savunma moduna geçiyor" denilen açıklamada silahlanmak isteyen sivillerin en yakındaki Silahlı Kuvvetler birimine başvurabileceği belirtildi.
24 Şubat-10.38: Kalinovka'da askeri depo vuruldu. Bombardıman sonucu oluşan duman bulutu kilometrelerce öteden görülebilecek yüksekliğe ulaştı.
24 Şubat-10.32: Güney Kore, Rusya'ya karşı hayata geçirilecek olan yaptırımlara destek vereceğini açıkladı.
24 Şubat-10.29: Ukraynalılar başkent Kiev'i terk ediyor. Kiev'den ayrılmak isteyen insanların çokluğu nedeniyle şehirden çıkış yollarında trafik sıkışıklığı meydana geldi. İçişleri Bakanlığı, trafik sıkışıklığı yaşanmaması amacıyla Kievlilerden şehri şu an için terk etmemelerini istedi.
Ukraynalılar Başkent Kiev'i Terk Ediyor: İçişleri Bakanlığı, Trafik Sıkışıklığı Oluşmaması Amacıyla Kiev Sakinlerinden Şehri Şu An İçin Terk Etmemelerini İstedihttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/kskT2PILSG
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 24, 2022
24 Şubat-10.22: Letonya, kendi topraklarında Rus propaganda kanallarını yasaklama kararı aldı.
24 Şubat-10.19: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, "Savaştayız" diyerek Türkiye'nin İstanbul ve Çanakkale Boğazlarını kapatarak Rus savaş gemilerine geçişin engellenmesi çağrısı yaptı. "Ukrayna’ya yardım edilmesini istiyoruz" diyen Bodnar, "Savunma kaynaklı askeri yardım istiyoruz. Mali yardım istiyoruz" diye konuştu.
Rusya'nın iş adamlarının hisselerine el konulmasını talep eden Bodnar, "Umuyoruz ki Türk halkı, Ukrayna’nın bu haklı davasını destekleyecektir" dedi
24 Şubat-10.14: QHA'nın aktardığına göre Rus zırhlıları Çernigiv, Sumı, Lugansk ve Harkiv bölgeleri üzerinden Ukrayna topraklarına ileri harekat başlattı.
24 Şubat-09.27: Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçiliğinden tüm dünyadaki Ukraynalılara çağrı: Dünyanın dört bir yanındaki Ukraynalılara:
"Putin saldırdı, ama kimse kaçmıyor. Ordu, diplomatlar, herkes çalışıyor. Ukrayna savaşıyor. Ukrayna savunacak. Ukrayna kazanacak. Ülkelerinizde Putin'in işgali hakkındaki gerçeği paylaşın ve hükümetleri derhal harekete geçmeye çağırın."
Dünyanın dört bir yanındaki Ukraynalılara:
— Ukraine in Turkey (@UKRinTR) February 24, 2022
Putin saldırdı, ama kimse kaçmıyor. Ordu, diplomatlar, herkes çalışıyor. Ukrayna savaşıyor. savunacak. kazanacak.
Ülkelerinizde Putin'in işgali hakkındaki gerçeği paylaşın ve hükümetleri derhal harekete geçmeye çağırın. https://t.co/ZoESomnaPv
Odessa Yakınlarındaki Deniz Üssünden Dumanlar Yükseliyorhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/JOpWxXLu2i
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 24, 2022
24 Şubat: 09.45: Ivano-Frankivsk Havalimanı'na hava saldırısı yapıldı. Havalimanı'nda patlamalar meydana geldi.
Ivano-Frankivsk Havalimanı Vurulduhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/nOTiLItNAL
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 24, 2022
24 Şubat-09.37: Rus askeri birlikleri Belarus, Gomel bölgesi üzerinden Ukrayna topraklarına ilerliyor.
Rus Kuvvetleri Belarus Toprakları Üzerinden Ukrayna'ya İlerliyorhttps://t.co/t1MA6g3kYu pic.twitter.com/pKsuGGnYK0
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 24, 2022
24 Şubat-09.23: Rusya, gece saatlerinden itibaren başlattığı saldırılarda Ukrayna'da 5 havaalanını vurdu. Lviv'de sirenler çalıyor.
Rusya, Ukrayna'da 5 Havaalanını Bombaladı: Lviv'de Sirenler Çalıyorhttps://t.co/cdIiqKP07C pic.twitter.com/gNOgZd3n2I
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 24, 2022
24 Şubat-09.01: Rusya'nın gece saatlerinde Ukrayna'ya yönelik füze saldırısı başlattığına ilişkin görüntüler aktarıldı.
Rusya, Ukrayna'ya Füzelerle Saldırıyor
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 24, 2022
Emperyalist, işgalci Rus diktatörü Putin saldırı emri verdi.https://t.co/mbzn0aTmlW pic.twitter.com/sjrQ4yY38O
Zelensky, Ukrayna Genelinde Sıkıyönetim İlan Etti https://t.co/5xKwBmHxt9 pic.twitter.com/edW9wExDWP
— TamgaTürk (@TamgaTurk) February 24, 2022
24 Şubat-01.14: Donbass'ta Rus destekli ayrılıkçı teröristler tarafından kurulmuş olan sözde devletler Rus diktatörü Putin'den askeri yardım istedi.
24 Şubat-00.05: Norveç Başbakanı Jonas Gah Store, Rusya'nın Avrupa'ya gaz tehdidine karşı, Avrupa ülkelerine enerji tedariki konusunda güvence verdi.
23 Şubat-19.05: Avrupa Birliği liderleri Rusların başlattığı saldırıya karşı toplantı kararı aldı.
23 Şubat-18.15: Ukrayna devlet kurumlarının resmi sitelerine yönelik siber saldırı gerçekleştirildi.
Ukraynalılar inşallah bu işgale karşı sıkı bir direniş gösterebilir.
Bu çalışmayı twitterda ve sitede başa tutturun derim. Haber girdikçe geride kalıyor. Bir noktadan sonra arada kaynayıp gidecek.