TamgaTürk Ekonomi Gündemi | 17 Mayıs Çarşamba - Piyasalarda Bugün

TAKİP ET

Dünyada en önemli konu hala ABD'nin borç tavanı meselesi olmaya devam ediyor.

Dünyada en önemli konu hala ABD’nin borç tavanı meselesi olmaya devam ediyor. Her geçen gün finansal sistemde ABD’nin aleyhine işliyor. Rezerv para ve global ekonominin en büyük gücü olduğu için aynı zamanda küresel ekonominin de aleyhine işleyen bir durum söz konusu. Dün ABD merkezli Home Depot’un satış beklentilerini düşürmesi ABD parakende satışlarının beklenti altı gelmesine neden oldu ve endekslere satış getirdi.

Ons altın tarafında $1990 altı haftalık kapanışlar yukarı yönlü potansiyeli düşürecektir. Eğer $1990 altı haftalık kapanış gelirse beklentileri güncellememiz gerekecek. $1990 seviyesi önemli bir dönüşüm sinyalinin yeri olacaktır. 

EURUSD tarafında ECB yetkililerinden gelen açıklamalar Eurozone tarafında faiz artışlarının devam edeceği yönde. Ayrıca Eurozone da veriler beklentilerle eş ilerliyor. EURUSD yükselen trendin dibine kadar geldi. Bu seviyelerden 1,0780 stoplu long pozisyonlar denenebilir.


 
İçeriye geldiğimizde seçim öncesi alımlar geçtiğimiz iki günde getirilerini sildi. Anketler ve piyasa beklentisine göre muhalefetin ilk turu önde bitirmesi bekleniyordu. Bu yüzden gelen yabancı hedge fonlar iki gündür fiyata bakmadan direkt tabana satış yazıp kaçıyorlar. Ortodoks politikalardan uzaklaştığımız sürece gelen yabancılar bu şekilde bir düzelme beklentisine gelecek umduğunu bulamazsa hemen tabana satış yazıp çıkacak. Bu satışlarla bankacılık endeksi iki günde yüzde 17 düştü.

Seçim öncesi ortodoks politikalara dönüş beklentisiyle yüzde 20 seviyelerine yükselen 2 yıllık tahvil faizi yüzde 12,10 seviyesine düştü. USDTRY tarafında ise interbank kuru 19,70xx seviyelerinde geziniyor. Geçtiğimiz hafta 22’nin kıyısına gelen çarşı kuru ise 20,10xx seviyelerine kadar geriledi. Dünkü bültende yer verdiğimiz CDS primlerimiz 660 baz puana kadar yükselerek 7 ayın zirvesini denedi. USDTRY tarafında TRY’nin baskı altında olmaya devam ediyor. TRY hala çok değerli konumda ikinci tur sonrası 24’e doğru hareket etmesini bekliyorum. 

Borsa tarafına geldiğimizde artık belirsizlik çözüldü. Alımlar gelmeye başlıyor KCHOL, ISCTRI, AKBANK gibi muhalefet fiyatlayan hisselerinden bugün düzelmesini bekliyorum. THYAO, KOZAL, PSGYO, KOPOL gibi hükümet cephesine yakın hisseler bir süre daha hızlı hareket etmeye devam etmesini bekliyorum.

Herkese iyi seanslar.
 
Serhat Başkurt

piyasa bugün piyasa piyasalar piyasalarda piyasalarda son durum piyasalarda bugün piyasalarda son bugün piyasa gündemi piyasa değeri