TamgaTürk Ekonomi Gündemi | 2 Haziran Cuma - Piyasalarda Bugün

TAKİP ET

Küresel piyasalarda ABD borç tavanı meselesinin son anda çözülmesi sınırlı iyimserlik getirdi.

Yeni günün başlangıcında ABD’nin temerrütten kurtulması Asya piyasalarında coşkuyla kutlanıyor. Hang Seng yüzde 3,3 civarında pozitif fiyatlıyor. ABD vadeliler güne yeşil başladı. Bugün ABD istihdam verisi gelecek. Piyasanın güçlü devam etmesi için önemli bir veri. FED’in Haziran ayında bekle gör yapacağını varsaydığımızda istihdam verisi sonrası piyasalar hızlanabilir. ABD teknoloji şirketleri ve ARKK özelinde zero day opsiyonlarda bugün call pozisyon alınabilir.

Dün açıklanan AB enflasyon verisi yüzde 6,3 beklentiye karşı yüzde 6,1 düzeyinde geldi. Bunun yanında Almanya ve AB bölgesi PMI verileri zayıf geldi. Hem enflasyondaki düşüş hem de zayıf gelen PMI’lar EURUSD tarafında alıcıları harekete geçirdi. Bugün gelecek istihdam raporu dünkü ADP verisinin beklentinin çok üstünde geldiğini düşündüğümüzde istihdam verisi de beklenti üstü gelecektir. EURUSD tarafında 1,0630 – 1,0760 bandı bu haftanın geniş aralığı oldu. 1,0730 üstü haftalık kapanışlar EURUSD için tekrardan kuzeye doğru yükselişin anahtarı olacak.

Yurtiçine geldiğimizde piyasalarda ciddi şekilde Mehmet Şimşek fiyatlaması görüyoruz. En geç Cumartesi günü yeni kabinenin açıklanmasını bekliyoruz. Türkiye CDS’leri seçim sonra 700’ün üstüne çıkmıştı Mehmet Şimşek ihtimalinin güçlenmesi sonrası tekrardan 578 seviyelerine indi. Türk eurobondları ise tekrardan yüzde 10’un altına geldi.

TCMB ve BDDK tarafından açıklanan para ve bankacılık verilerine baktığımızda TCMB brüt rezervleri 2,3 milyar USD altın rezervleri ise 0,8 milyar USD azaldı. TCMB’nin net uluslararası rezervleri tüm zamanların en düşük seviyesine gelerek eksi 4,4 milyar USD olarak açıklandı. Rekor düzeydeki rezerv erimesi ve yüksek efektif talebi mevcut para politikasının sürdürülemez olduğunu bize gösteriyor. Mehmet Şimşek sonrası bu para politikasının ve rezerv erimesinin duracağını düşünüyorum. 

USDTRY tarafına geldiğimizde kur üzerindeki baskı artık biraz gevşetildi. Bankalaarası piyasayla çarşı arasındaki marj yüzde 1’lere kadar geriledi. Mehmet Şimşwk'in ekonominin başına geçtiğinde öncelikle cari işlemler dengesini kontrol altına almak için yüzde 10-15 devalüasyon yapmasını bekliyorum. Bu devalüasyon hareketi kademeli olacaktır. 

Borsa İstanbul tarafında yeni ekonomi kaptanı fiyatlanıyor. Bankacılık ve sanayi şirketlerinde alımlar güçlü. Mehmet Şimşek'in gelmediği senaryo da son bir haftaki kazanımların hepsini sert geri verebilir piyasa. Şimdilik görevlendirilmesine kesin gözle bakıldığı için  BIST100 endeksinde ilk hedef 5200 seviyesi olarak görünüyor. Vob30 tarafında güniçi 5891 üstü 30dklik kapanış alış iştahını artıracaktır ama haftasonu kabinenin açıklanacağı riskini unutmamak gerekli. Geri çekilmelerde 5762 ve 5716 seviyelerini takip edeceğiz.

Serhat Başkurt

ekonomi gündemi piyasa bugün piyasa piyasa değeri piyasa yapıcıları piyaslarda piyasalarda piyasalarda son durum piyasalarda bugün piyasalarda son bugün piyasalar Piyasalar