TamgaTürk Ekonomi Gündemi | 30 Mayıs Salı - Piyasalarda Bugün

TAKİP ET

Küresel piyasalarda ABD borç tavanı meselesinin son anda çözülmesi sınırlı iyimserlik getirdi. Daha önce bültenlerimizde ABD’nin temerrüde bırakılmayacağını ve son anda çözülmesini beklediğimi yazmıştım. ABD’de enflasyon verisi ve güven endeksinin yükselmesiyle Haziran ayındaki toplantıda 25 baz puan faiz artışı fiyatlanmaya başladı. Bu da dolar cephesini güçlendirdi. Swap piyasalarında haziran ayında faiz artırım ihtimali yüzde 59 ile fiyatlanıyor. 

EURUSD cephesine geldiğimizde güçlenen dolar ile stratejiler değişti ve EURUSD’de de satıcı baskısı devam ediyor. 1,0730 üzerinde günlük kapanış gelmemesi durumunda 1,05xx seviyelerinde soluğu alacağız. GBPUSD tarafındaysa satıcı baskısı daha güçlü 1,2140 seviyesi yeni gözlem noktam. Ons altına geldiğimizdeyse $1945 üzeri haftalık kapanış gelmediği sürece satıcılar güçlü olacaktır. USD swap fiyatlamalarıyla beraber trade etmek en mantıklısı duruyor şimdilik. 

Seçimi geride bıraktık. Seçim sürecinde ve ittifak yerleşiminde yine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibinin muazzam stratejisi işe yaradı. İttifakta oy toplayacak her partiyi ayrı listeden seçime sokarak AKP’den seken oyları yine ittifak içinde tutmayı başardı ve ittifak içinde kalan oy Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendisine geldi. İstifa beklentilerini karşılıksız bırakan Kılıçdaroğluna karşı İmamoğlu "değişmeyen tek şey değişimdir" dedi. İmamoğlu’nun Söğütözü’ne karşı bayrak açıp açmayacağı belirsizlik konusuyken muhalefet cephesinde önce 24 Haziran’da İYİ Parti’nin sonra Temmuz ayında CHP’nin kurultayları var.

Seçim galibiyeti sonrası Erdoğan’ın yaptığı konuşmaları baz aldığımızda mevcut ekonomi politikaları devam edecek gibi duruyor. Dün gece kulislerde Mehmet Şimşek ile ekonomiden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı olarak anlaşıldığı bilgisi dolaştı ve eş anlı VOB30 endeksi akşam seansında sert yukarı alındı. Piyasa dostu birinin ekonomide herhangi bir görev alma ihtimali dahi piyasaları heyecanlandırıyor. Swap ve turizm gelirleriyle ört bas edilmek istenmesine rağmen hala ülkemizin kaynak sorunu devam ediyor. Mevcut politikaların devam etmesiyle bizi zorlu bir Eylül ayı beklediğini söyleyebilirim. Mehmet Şimşek ve gelecek yeni ekonomi ekibiyle tekrardan Ortodoks politikalara dönmemiz işleri değiştirebilir. Kademeli faiz artışı ve Londra bağlantıları kaynak sorunumuzu çözecektir. Tabi yabancı yatırımcı gelmek için bir miktar devalüasyon isteyecektir. Ben önümüzdeki 3-4 aylık süreçte yüzde 30’luk bir devalüasyonu yeterli görüyorum. Hali hazırda Türk Lirası çok değerli ve çoğu ürünün ithali daha ucuza geliyor.

Seçim belirsizliğinin kalkmasıyla dün sabah yazdığımız gibi piyasalarda yukarı hareket gerçekleşti ve BIST yüzde 4 yukarıda kapattı. Kur cephesine baktığımızdaysa interbank kuru rekor kırarak 20,10 seviyesine geldi. Çarşıdaysa kur 20,60 seviyesine kadar gevşedi. Interbank/çarşı spreadinin daralması ekonomik aktivite için olumlu. CDS tarafında dün çoğu piyasa kapalı olduğu için Türkiye 5 yıllık CDS’lerine fiyat girilmedi. USDTRY güne 20,15 seviyesinde başladı. 

BIST tarafına geldiğimizde mini ralli başlangıcına start verdik. Kabine de piyasanın beklediği gibi gelirse borsa kısa vadede olumlu olacaktır. 4800 üzerinde 4920 ve 49580 seviyeleri hedeflerimiz. Hisse bazlı TOASO, PETKM, DOAS, ODAS takibimizde olan hisseler. Viop tarafına baktığımızda dün akşam seansında Mehmet Şimşek bilgisiyle alım tarafı güçlendi. 5567 fibonacci seviyesi geçildiğinde kısa vadeli önemli bir direnç kalmıyor ve gapı kapatmak için 5687 seviyesine kadar yükseliş bekleyeceğiz. 

Herkese iyi seanslar.

Serhat Başkurt

piyasa piyasa yapıcıları bugün piyasa piyasa değeri piyasalar Piyasalar piyasalarda piyasalarda son durum piyasalarda bugün piyasalarda son bugün piyasaların bugünü bıst bist 100 endeksi bist bist 100 borsa borsa istanbul