TamgaTürk Ekonomi Gündemi | 6 Haziran Salı - Piyasalarda Bugün

TAKİP ET

Yeni günün başlangıcında uzak doğu piyasaları ılımlı seyrediyor.

Yeni günün başlangıcında uzak doğu piyasaları ılımlı seyrediyor. Nikkei sert yükselişinden sonra yüzde 0,5 yukarıda seyrediyor. ABD'nin borç tavanının 2025'e kadar askıya alınması FED'in faiz artırması için alan açtığının altını çizelim. Swaplar hala %74,8 ile sabit bırakılmasını fiyatlıyor.

Dün gece #appl'ın yeni sanal gözlüğünü tanıtması ilk hareket olarak satış getirdi. Ürünü kullananlar genel olarak ürünün herkes için uygun olmadığını ve yarım saatlik kullanımın bile mide bulantısı ve baş ağrısı yaptığını söylüyor. Benim en beğendiğim yorum ''kafama dev bir Apple Watch takmış gibi hissettiriyor''  oldu. Yeni ürünle ilgili şunu rahatlıkla söylemek gerek Apple müritlerinden yüksek talep geleceğini ve firmaya yeni bir alan açtığını düşünüyorum. Ayrıca yıl sonunda hisse başı kazançların $6'ın üstüne çıkmasını bekliyorum. Apple'daki uzun pozisyonumu taşımaya devam ediyorum.


 
#UBS, Credit Suisse'in devralınmasını 12 Haziran'a kadar tamamlayacağını açıkladı. Elinde CS olanlar 22,48 lot karşılığında 1 lot UBS hissesi alacak. Bende bir miktar #CS vardı ben kendim satıp UBS hissesine geçtim çok küçük miktar olduğu için taşımaya devam ediyorum ama bu pozisyonumdan çok kararsızım.

Petrol tarafına geldiğimizde OPEC+ cephesinden gelen ilave arz kesintisi haberi sonrası petrol primli açılış yapıp WTI cinsi $75,40 seviyesine kadar yükseldi. Resesyon endişesiyle yine kazançlarını koruyamadı. Bir önceki arz kesintisinde de $80'ın üzerinde açılış yapmıştı ve $65'a kadar düşmüştü. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklemek çok doğru değil. Bugün $72,00 saatlik hacimli kapanış gelmediği sürece ben short devam edeceğim. $71,26 - $70,10 ilk hedeflerim.  

Ons altına geldiğimizde haftalık $1960 üstü altı kapanışları önemsiyorum. Haftalık $1960 altı kapanış gelirse satış baskısı güçlenecektir. Gram altın bu süreçte trade etmek için daha avantajlı USDTRY tarafının serbest bırakılması gram altında rekor getirdi. 

Türk piyasalarına geldiğimizde dün TUİK enflasyon verisi açıklandı. Doğalgazın sıfırlanmasıyla TÜFE Mayıs ayında yüzde 39,6 olarak açıklandı. TUİK'in hesaplama modeli ve aldıkları ürün fiyatları konusunda piyasada eleştriler sürüyor. Mehmet Şimşek ve ekibinin TUİK tarafında bir değişim yapıp yapmayacağını merak ediyorum.

Piyasalar yeni kabinenin açıklanmasına ve belirsizliğin kalkmasına dün yazdığım gibi olumlu tepki verdi. Borsa yüzde 5 yükseldi, 2 yıllık gösterge tahvil para politikasının normalleşeceği beklentisiyle yüzde 16,11'e kadar yükseldi. ABD'de de işlem gören Türkiye ETF'i son bir haftada yüzde 15 yükseldi. CDS cephesine baktığımızda 500 puanın altına geldi. Türk eurobondları üzerinde olumlu etkisi devam ediyor.

USDTRY cephesindeyse kurun 25-26 seviyelerine doğru hareketinin devam edeceğini bekliyorum ama kamunun defansif duruşunun devam etmesinden dolayı bu ilerleyiş hızlı olmayacaktır.  

BIST tarafında en önemli haber #thyao tarafında Türk havacılık devi 400 dar gövdeli 200 geniş gövdeli olmak üzeri toplamda 600 uçak sipariş verecek. Yönetim kurulu başkanı Ahmet Bolat bu devasa satın alımın 2 ay içerisinde sonuçlanacağını açıkladı. THYAO'nun şuan 435 uçaklık filosu var ve yılda 85 milyon yolcu taşıyor. 2033 yılına kadar yılda 171 milyon yolcu taşımayı hedefliyor. Kapasitesini yüzde 100 oranında artırma hedefi sürüyor. Küresel pd/dd ortalaması 2,43 THYAO 1,08 ve küresel havacılık fk 10,18 THYAO ise 3,66'yla fiyatlanıyor. Yabancı emsallerine göre hala çok ucuz fiyatlanıyor. 2024 yılında hisse başı kazançlarda şuan ki kurla 40'ı yakalamasını bekliyorum. $10 hedefim burada devam ediyor. 


BIST100'de haftalık flama kırıldı 5730'a kadar rahat bir yükseliş takip edeceğiz. Yan tahtalardan ziyade ana hisselere odaklanmak bence daha mantıklı. 

VOB30 tarafında gün içi çekilmelerde olsa manşetlerde değişiklik olmadığı sürece ana yön yukarı devam edecek. Bugün 6275, 6310 ve 6342 ilk dirençlerimiz geri çekilmelerde 6182 ve 6127 seviyelerini takip edeceğim. Bugün FROTO, KORDS, THYAO önümde olacak ana hisselerim.

Serhat Başkurt
  

ekonomi gündemi piyasa bugün piyasa piyasa değeri piyasa yapıcıları piyasalar Piyasalar piyasalarda piyasalard piyasalarda son durum piyasalarda bugün piyasalarda son bugün