TamgaTürk Ekonomi Gündemi | 8 Haziran Perşembe - Piyasalarda Bugün

TAKİP ET

Ufak konsolidasyon hareketleriyle telaşa kapılmamak gerekli.

Dün gerçekleşen sert kur hareketinden sonra USDTRY bugün yatay seyrediyor. Dün yaşanan yüzde 8'lik yükselişle ilgili daha önce bir gereklilik olduğunu yazmıştım. İmkansız üçlemeden çıkıp kurdaki kontrolün minimalize edilmesi hem cari denge hem de dış ticaret açığımızı olumlu etkileyecektir. Ayrıca kurdaki bu atağın ilk kabine toplantısından sonra gerçekleşmesi dikkat edilecek bir ayrıntı. Kurda daha önce de yazdığım gibi 25-26 bandı dengelenmesi için makul bir seviye olacaktır.

Kur tamam, sırada faiz var. 22 Hazirana kadar kur tarafında 25 civarına bir hareket görmeyi bekliyorum. Merkez ilk toplantıda faiz silahını çekmesini bekliyorum. Politika faizini artırarak doğrudan bir faiz artışı yerine GLP ve faiz koridoru üst bandı gibi bir uygulamayla zımmi faiz artışı bekliyorum.

Kur hareketi ve faiz hareketi sonrası DTH'ların ne zaman çözüleceği bu işin asıl önemli noktası olacaktır. Burada yabancı yatırımcıların diğer ''EM'leri sat Türkiye al'' stratejisi başlatmasıyla DTH'larda erimeyi başlatacaktır. 

Borsa tarafına geldiğimizde dövizdeki hareket ve ortodoks politikalara dönüş borsada satın alınıyor. İhracat geliri yüksek ve döviz net pozisyonu olan şirketlerin 9 aylıklarına bu yıl net yansıma olacaktır. Vob tarafında geri çekilmelerde 6466 altında sert alışı geri verebilir. Bu durumda satışlar hızlanır. Onun dışında ufak konsolidasyon hareketleriyle telaşa kapılmamak gerekli.

Serhat Başkurt

piyasa bugün piyasa piyasalar Piyasalar piyasalarda piyasalarda son durum piyasalarda bugün piyasalarda son bugün döviz döviz kuru