Tarih Bir Cumhurbaşkanının Kuvacı Oğlunu Yazdı: Raif Denktaş

TAKİP ET

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 46. yıl dönümünde Kıbrıs Türklüğünün istiklal mücadelesi yâd ediliyor.

Kıbrıs'ta adeta bir iç savaş yaşanan o günlerde Rum teröristler birçok Türk köyüne saldırı düzenlemiş ve 60'lı yıllardan itibaren tamamı sivil birçok Türk katledilmişti.

O mücadele günlerinde çekilmiş bir fotoğraf Kıbrıs Türkünün varlık ve istiklal mücadelesinin bir simgesi olarak tarihe geçti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın oğlu olan Raif Denktaş'ın Kuvayı Milliye'nin yeniden hayata geçişi olarak da nitelendirilen Türk Mukavemet Teşkilatı'nın diğer mücahitleriyle birlikte bir sokak çatışmasında çekilmiş fotoğrafı...

Raif Denktaş Aralık 1985'te bir trafik kazası sonucu vefat etmişti. Denktaş, siyasetçi kimliğinin yanı sıra bilim ve müzik adamı olarak hatıralarda yaşamaya devam ediyor.

Kıbrıs Türklüğünün İstiklal Mücadelesi

20. yüz yılın ikinci yarısından itibaren ciddi bir sorun haline gelmeye başlayan Kıbrıs, Yunanistan'ın yayılmacı heveslerinin ilk hedeflerinden oldu.

Batılı ülkelerin tam desteğini alan ve bu desteği de sonuna kadar tam bir uzlaşmazlık uygulayarak kullanmaya çalışan Yunanistan'ın desteklediği faşist EOKA örgütü tarafından adada birçok cinayet işlendi.

1965'ten itibaren adadaki soydaşlarının sahipsiz olmadığını göstermek için defalarca harekete geçen Türkiye Cumhuriyeti bu girişimlerini bir türlü nihayete erdirip adaya çıkamadı.

Ancak 1974 yılının Temuz ayına gelindiğinde, Kıbrıslı Rumların adadaki Türk varlığına büyük bir vahşetle birlikte son verme niyeti ve planı Türk istihbaratı tarafından ortaya çıkarıldı.

Yalnızca istihbarat olmanın çok ötesinde olan bu durum adada gerçekleştirilen Muratağa, Sandallar ve Atlılar Kaliamlarıyla kendini gösterdi ve Kıbrıs Türklerinin silahlı Rumlar tarafından hedefe konduğu iyice ayyuka çıktı.

Adadaki siyasi ayrılığın garantör tarafı olan Türkiye bu duruma daha fazla göz yumamadı ve Kıbrıs Barış Harekatı'nı gerçekleştirerek kardeşlerini kurtardı. 

Kıbrıs davası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dünyada tanınmamasıyla yarım kalmışsa da, Türk ordusunun yaptığı harekatla birlikte Türklerin hiç de hafife alınmaması gereken insanlar olduğu bütün dünyaya gösterildi.

Harekatın yıl dönümü olan her 20 Temmuz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Barış ve Özgürlük Bayramı olarak kutlanıyor.

Tarih Bir Cumhurbaşkanının Kuvacı Oğlunu Yazdı Raif Denktaş