Tarihte Bugün: 'İşgalcilerin Halifesi' Vahdettin İngilizlere Sığındı

TAKİP ET

99 yıl önce bugün, 17 Kasım 1922'de İngilizlere sığınarak Türkiye'den kaçtı.

İşgal süreci boyunca işgal güçleri hesabına çalışan ve İstiklal Kahramanları için idam fermanı verecek kadar ileri giden "İtilaf Devletleri'nin halifesi" Vahdettin, 17 Kasım 1922'de İngilizlere sığınarak Türkiye'den kaçtı.

17 Kasım sabaha karşı Dolmabahçe Saat Kulesi önündeki rıhtımda İngiliz İşgal Kuvvetleri Komutanı General Harrington'la birlikte bir istimbota binerek İngiliz Malaya zırhlısına çıkan Vahdettin, yurdu terk etti.

Milli Hakimiyete Dokunmak İsteyecek Olsa Padişah Olsa Vay Haline!

Büyük Türk Zaferi ile birlikte 1 Kasım 1922'de saltanat kaldırıldı. Bundan üç gün sonra İstanbul hükümeti görevden çekildi. Aynı gün Kadıköy Stadı'nda Fenerbahçe'nin bir maçından önce konuşma yapan Refet Paşa "Milli hakimiyete dokunmak isteyecek olan padişah bile olsa vay haline" gibi bir cümle kurdu.

Ertesi gün, işgal döneminde ihanetleriyle millet tarafından "Artin Kemal" olarak anılmaya başlayan Ali Kemal, İzmit'te halk tarafından linç edildi. Bu olayın ardından İstiklal Savaşı karşıtları İngiliz elçiliğine sığınmaya başladı.

Kahrolsun Vahdettin!

O günlerde İstanbul'da duvarlara, "Kahrolsun Vahdettin!" yazılmaya, Vahdettin'in kaçacağına ilişkin iddialar ortaya atılmaya başlamış, Vahdettin hıyanetleri yüksek sesle dile getirilmeye başlamıştı.

Hayatını tehlikede gören Vahdettin bu gerekçe ile İşgal Kuvvetleri Komutanı Harrington'a "Dersaadet (İstanbul) İşgal Orduları Başkomutanı General Harington Cenaplarına… İstanbul'da hayatımı tehlikede gördüğümden, İngiltere devleti fahimesine iltica ve bir an evvel İstanbul'dan mahall-i ahara naklimi (başka bir yere götürülmemi) talep ederim efendim. 16 Teşrin-i sani 1922. Müslümanların Halifesi Mehmet Vahideddin" ifadeleri yer alan bir mesaj gönderdi.

Sinan Meydan tarafından yayımlanan, Vahdettin'in İngilizlere sığınmak için gönderdiği mesajın belgesini aynen paylaşıyoruz.

"Padişah Halife Vahdettin, Yüz Yıl Önce Bugün Sakarya Savaşı Devam Ettiği Sırada 61 Yaşında Evlendi" başlıklı haberi okumak için tıklayınız.

Tarihte Bugün İtilafların Halifesi Vahdettin İngilizlere Sığındı