Tarım ve Orman Bakanından Ayçiçek Yağı Açıklaması

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, vatandaşların ayçiçek yağı izdihamı üzerine açıklama yaptı.

Rusya'nın Azak Denizi'nde Türkiye'ye yağ taşıyan gemilerin çıkışına izin vermemesi üzerine yağ sıkıntısı çıkabileceği bildirilmişti. 

Ayçiçeği Yağı Krizi Kapıda: İşgalci Rusya, Türkiye'ye Yağ Taşıyan Gemilerin Çıkışına İzin Vermiyor


Ayçiçek yağı fiyatlarına büyük zam geleceğinin konuşulmaya başlaması üzerine vatandaşlar marketlere akın etmiş ve ayçiçek yağı almak isteyen vatandaşlar izdihama neden olmuştu.

Yurdun birçok noktasında benzer görüntüler oluşurken CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan bir markette kaydedilmiş görüntüleri "Türkiye bunu hak etmiyor" diyerek paylaştı. Konuya ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, "bazı basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizin gıda piyasalarında arz eksikliğine yol açarak ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı ve bu nedenle piyasa fiyatlarının arttığı bilgilerinin gerçeği yansıtmayan spekülasyonlar" olarak nitelediği olaya ilişkin "Ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı yönünde paylaşılan bilgiler doğru değildir. Gerekli tedbirler alınmıştır. Ülkemizin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyin. Endişe edilecek bir durum söz konusu değildir" dedi.

Ayçiçek Üretimimiz Arttı

Türkiye'nin toplam ayçiçek yağı üretiminin 2021 yılında 2020 yıla göre yüzde 17 arttığını ancak artan talebin bir kısmının ithalatla karşılandığını belirten Kirişçi, "Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan son gelişmeler yakından takip edilmekte olup, bitkisel yağ arzında sorun yaşanmaması için her türlü tedbir alınmaktadır. Bu kapsamda alternatif ülkeler ve alternatif yağ çeşitleri için gerekli çalışmalar yapılmış, ayrıca ayçiçeği yağ ihracatı da durdurularak, mevcut stokların yurtiçi tüketimi karşılayacak şekilde yönetilmesi sağlanmıştır" dedi.

Çukurova'dan alınacak ilk hasada kadar gerekecek her türlü planlamanın yapıldığını belirten Kirişçi, "Ülkemizin 1-1,5 aylık tüketimimize ancak yetecek kadar ayçiçek tohumu ve yağ stoku bulunduğu iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır. Gerek üretimimiz, gerek sektörün tedarikleri ve devir stoklarımız dikkate alındığında ülkemizin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır. Netice itibarıyla kamuoyuna yansıyan iddialar gerçeği yansıtmamakta olup, halkımızın endişe edeceği bir durum söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

ayçiçek yağı tarım ve orman bakanı vahit kirişçi açıklama izdiham