TCMB, 'Belge İbraz Yükümlülüğü'ne Uymadıkları Gerekçesiyle Bankalara 600 Milyonluk Ceza Verdi

TAKİP ET

TCMB, yılbaşında getirdiği yurt dışına spot döviz EFT ve havale işlemlerinde bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmedikleri gerekçesiyle bankalara yaklaşık 600 milyon liralık ceza kesti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların yurt dışına yapılan spot döviz transferlerinde bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmedikleri gerekçesiyle ceza niteliğinde ek ücret uyguladı. Bloomberg HT'nin haberine göre, TCMB'nin uygulaması, yurtdışına döviz transferi işlemlerindeki bilgilendirme yükümlülüğünün yerine getirilmemesi nedeniyle gerçekleştirildi. Toplam cezanın 600 milyon liraya yakın olduğu ifade edildi.

TCMB'nin uyguladığı cezanın en büyük tutarı 240 milyon lira ile Akbank'a olduğu, Yapı Kredi Bankası'na 150 milyon lira, Garanti Bankası'na 120 milyon lira ve İş Bankası'na ise 50 milyon lira uygulandığı belirtiliyor. TCMB, yılbaşında bankalara gönderdiği talimat ile 50 bin doların üzerindeki EFT/havale işlemlerinde belge ibrazı yükümlülüğü getirmişti. Bankaların sisteme bilgi girişi yapmadığı takdirde, yapılan ödeme transferinin yüzde 5’i kadar ek ücret tesis edeceği duyurulmuştu.

TCMB'nin bankalara gönderdiği yazıda, bankaların EFT, havale ve SWIFT işlemleri bildirimlerine ilişkin uyarıda bulunulmuştu. Bazı bankaların Merkez Bankası'nın söz konusu talimatlarına uygun raporlama yapmadığının tespit edildiği belirtilerek, ödemeler alanında şeffaflığı arttırmak amacıyla ödeme kategorisi detayı gibi bazı alanları eksik raporlayan ve/veya TL ve yabancı para ödemeleri gerekli belgelerle tevsik edemeyen bankalardan 2 Ocak 2023 tarihi itibarıyla tespite konu ödemenin yüzde 5'i kadar ek ücret alınacağı açıklanmıştı.

 

tcmb merkez bankası döviz iş bankası akbank yapı kredi ceza