TCMB Faizi Sabit Tuttu

TAKİP ET

Merkez Bankası faiz oranlarında değişiklik yapmadı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi bir hafta repo ihale faiz oranını yüzde 14 oranında sabit tutma kararı aldı.
 
Para Politikası Kurulu kararına ilişkin Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada Çin Virüsü salgınında ortaya çıkan yeni varyantların ve artan jeopolitik risklerin küresel iktisadi faaliyetler üzerinde aşağı yönlü riskleri canlı tuttuğu ve belirsizlikleri artırdığı belirtildi.

Açıklamada küresel talepteki artış, emtia fiyatlarının yüksek seyretmesi, birtakım sektörlerdeki arz sorunları ve taşımacılık maliyetlerinin artmasının tüketici fiyatlarını artırdığı belirtilerek gelişmiş ülkelerdeki merkez bankalarının enflasyonun yükselişinin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirdiği ifade edildi.

PPK'nın dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngördüğü belirtilen açıklamada "Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmekte ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında Türk lirasını öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülmektedir" denildi.

"TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir" denilen açıklamada "Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır" ifadelerine yer verildi.

merkez bankası faiz tcmb sabit tuttu