Toplu İstifalarla Sarsılan DEVA Partisi'nde Neler Oluyor? 'AKP'ye Çalışan DEVA Partisi İl Başkanı Kim?'

TAKİP ET

Ali Babacan'ın liderliğinde kurulan DEVA Partisi, istifalarla sarsılıyor.

Geçtiğimiz günlerde DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kurucular Kurulu Üyesi Yasemin Bilgel görevlerinden ve partisinden istifa ettiğini duyurmuştu.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Bilgel, Partisinden İstifa Etti


Bunun ardından DEVA Partisi'nin Hatay teşkilatında aralarında birçok yöneticinin de bulunduğu 200'den fazla isim istifa etmiş, Hatay il teşkilatı tam anlamıyla dağılmıştı. 

DEVA Partisi'nde Toplu İstifa: Birçok Yönetici Partiden Ayrıldı

DEVA Partisi'nde Neler Oluyor?

Peki, DEVA Partisi'nde neler oluyor, istifaların nedeni ne?

Bundan yaklaşık iki yıl önce AKP'den istifa eden Ali Babacan liderliğinde kurulan DEVA Partisi, herhangi bir siyasi ideolojinin savunucusu olmama iddiası ve dahi gayretiyle kuruldu.

Parti teşkilatlarına AKP'den, CHP'den, MHP'den, İYİ Parti'den, HDP'den kopan ve ciddi bir çoğunlukla da bu siyasi aktörlerin hiçbiri ile iltisakı olmamış birçok genç katıldı. ÜYeler ve yöneticilerin farklı siyasi kökenlerden gelmesi uyumsuzluğun ve sorunların ilk nedeni. Fakat, TamgaTürk'e konuşan konuya yakın kaynakların aktardığına göre, sorunların başat nedeni bazı parti yöneticilerinin "AKP'den gelen alışkanlıklarından vazgeçememesi".

"Yöneticiler Mezhepçilik Kanserine Yakalanmış"

Hatay'da yaşanan istifaların nedeni, yerel teşkilatların bölgedeki bazen mezhepsel, bazen etnik kimliğe göre paylaştırılmasından doğan kavgalar.  200'den fazla ismin istifa ettiği Hatay teşkilatında görevinden ve parti üyeliğinden istifa eden DEVA Partisi Antakya Merkez İlçe Gençlik Politikaları Başkanı Onur Yoğurtçuoğlu, parti yöneticilerinin "mezhepçilik kanserine yakalandıklarını" ifade etmişti. Yoğurtçuoğlu CHP kökenli bir isim olarak biliniyor. Defne ve Antakya ilçelerinde mahallelere kadar Alevi-Sünni şeklinde ayrım yapıldığını belirten Yoğurtçuoğlu, bu durumdan rahatsızlıkların ne kadar büyük olduğunu istifa sayısına işaret ederek vurgulamış ve istifaların devamının geleceğini söylemişti. Nitekim öyle de oldu. İstifalar sürüyor.

DEVA Partisi Hatay'da İstifalar Devam Ediyor


Fakat tek sorun Hatay'da değil. DEVA PArtisi Ankara teşkilatı da zorlu günler geçiriyor. Hatay teşkilatı için "DEVA Hatay'da dağılmıştır" yorumları yapılmıştı. Anlaşılan Ankara için de durum pek farklı değil.

"AKP'ye Çalışan İl Başkanı" Kim?

Halihazırda DEVA Partisi Ankara İl Başkanı olarak görev yapan Ali Güven, eski AKP Çankaya İlçe Başkanı idi. AKP Çankaya İlçe Başkanı iken görevinden istifa ederek Ankara'dan AKP milletvekili aday adayı olmak isteyen Güven, milletvekili adayı yapılmayınca memleketi Polatlı'dan belediye başkanı aday adayı olmak istedi. Ancak yine aday yapılmayan Güven, bu kez de Polatlı'da belediye seçimlerinde meclis üyesi adayı olmak istedi. Fakat gene başarısız oldu.

Meclis üyesi adayları belirlendiği sırada ön plana çıkan isimle Güven arasında arbede çıktı ve Güven seçilemedi.

Bu sırada DEVA Partisi'nde Ankara İl Başkanı bulunamıyordu ve AKP'den kavgalı olarak ayrılan Ali Güven, Abdullah Gül taraftarı kanadın isteği üzerine DEVA Partisi'ne katılarak İl Başkanı yapıldı.

İl Yönetimindeki İlk İstifalar

Fakat Ali Güven'in İl Başkanlığı görevini yürüttüğü süre boyunca tutunduğu tavır, il teşkilatını kısa sürede yıldırdı. Birkaç ay içerisinde 38 il başkan yardımcısı ve ilçe başkanı istifa etti.

İstifalarla sarsılan Ali Güven, kendisine yakın isimlere bir talimat verdi. Tamamı partiye 3'er kişi davet edecek ve 50'şer bin lira bağış toplayacaktı. Bu paralar yasa dışı bağış olarak elden toplandı. Öyle ki DEVA Partisi'nin yaptığı yıllık harcama 7 buçuk milyon lirayı ancak bulurken Ankara İl Başkanlığı bu süreçte sadece il kongresi için 1 milyon lira yasa dışı para topladı. Halihazırda yasalara göre bir kişi parti il başkanlıklarına yıllık en fazla 120 lira bağış yapabilir.

İl Teşkilatını Sürekli Geriye Götüren İl Başkanı: Neden?

Ankara Türkiye'nin ikinci büyük kenti olmasına ve Genel Başkan Ali Babacan'ın kendisinin bile doğma-büyüme Ankaralı olmasına karşın DEVA Partisi'nin başkent Ankara'daki üye sayısı, Türkiye genelinde 7. sırada.

Başkentteki seçmenin profilinin DEVA Partisi'nin süratle büyümesine imkan tanımasına karşın partinin Ankara'da başarılı biçimde teşkilatlanamamasının nedeni olarak doğrudan il yönetiminin takındığı tavır gösteriliyor.

(DEVA Partisi Ankara İl Başkanı Ali Güven ve Genel Başkan Ali Babacan)

Altındağ İlçe Başkanlığı'nın Faaliyetleri Özellikle Engelleniyor: Kongre Tarihi Halen Belli Değil

Örneğin, DEVA Partisi'nin ilk açılan ilçe başkanlığı, Altındağ İlçe Başkanlığı idi. Pursaklar, Keçiören, Kızılcahamam ve Çamlıdere gibi ilçelerde teşkilatlar Altındağ'dan çok sonra kurulmasına rağmen bu ilçeler için kongre tarihi verildi, fakat Altındağ'ın kongre tarihi halen belli değil ve uzun bir süre de belli olacak gibi görünüyor. Genel Başkan Ali Babacan'ın doğup büyüdüğü Çıkrıkçılar Yokuşu'nun dahi bulunduğu Altındağ'da İlçe Kongresi yapılamadığı için teşkilat üye yazamıyor ve büyüyemiyor. 

"Etnik Kökenleri Nedeniyle Ayrımcılık Yapılıyor"

Buna neden olarak ise DEVA Partisi Altındağ İlçe yöneticilerinin güneydoğulu olması gösteriliyor. İddiaya göre  ilçe başkanlığındaki yöneticilerin kökeni nedeniyle Ankara İl Başkanı Ali Güven tarafından bilinçli biçimde faaliyetleri engelleniyor. Ali Güven'in ayrımcı tavrının toplantılarda karşılıklı atışmalara dönüştüğü de iddialar arasında.

Genel Merkez'deki Güneydoğulu İsimlerle Düşman

Bu anlaşmazlığın asıl gerekçesi olarak ise Ali Güven ve DEVA Partisi Genel Merkezi'ndeki güneydoğulu isimler Ali İhsan Merdanoğlu, Medeni Yılmaz ve Mehmet Emin Ekmen gibi isimler arasındaki husumet gösteriliyor. İddiaya göre Altındağ ilçe yöneticilerinin bu isimlerle yakın ilişkilere sahip olması nedeniyle ilçe teşkilatının faaliyetlerine sürekli engel çıkarılıyor.

İlçe Teşkilatlarının Faaliyetlerine Mani Oluyor

İl Başkanı Ali Güven'in Altındağ ilçe teşkilatı başta olmak üzere birçok ilçe teşkilatının faaliyetlerine mani olması nedeniyle DEVA Partisi'nin Ankara'da en çok üye yazabildiği ilçe Çankaya: Ali Güven'in AKP İlçe Başkanlığı görevini yürüttüğü ilçe.

Usulsüz Bağış Toplanıyor

Daha önce yaşanan usulsüz bağış toplamalar halen sürdürülüyor. DEVA Partisi Ankara İl Başkanlığındaki bazı isimler, partilileri arayarak 10'ar, 20'şer, 30'ar bin lira para talep ediyor. Oysa bu da usule aykırı.

"Milletvekili Olma Arzusu Nedeniyle Sadece Şahsi Reklamını Yapıyor"

Ali Güven'in tüm mesaisini şahsi reklamını yapmak için harcadığı, bunun nedeninin ise milletvekili olma arzusu olduğu belirtiliyor. İddiaya göre Güven egosunu öyle öne koyuyor ki İl Başkanlığı ve İlçe Başkanlıklarının resmi sosyal medya hesaplarının paylaşımları Ali Güven güzellemelerinden ibaret.

Yönetim Kurulu Üçte Bir Üyeyle Toplanıyor

Güven'in tutumu nedeniyle DEVA Partisi Ankara il teşkilatının durumu o kadar kötü ki, 83 koltuğun bulunduğu Ankara İl Yönetim Kurulu toplantıları son zamanlarda yalnızca 30-35 kişinin katılımıyla yapılıyor.

Genel Merkez Sessiz

Ali Güven Genel Merkez'den herhangi bir maddi destek talebinde bulunmadığı için, Genel Merkez Güven'in usulsüzlüklerini görmezden geliyor. Bazı iddialara göre Genel Başkan Ali Babacan tüm bu usulsüzlüklerden bihaber. 

Eski AKP'liler Transfer Ediliyor

Ayrıca partiye mütemadiyen eski AKP'lilerin katılımı sürüyor. İddiaya göre geçtiğimiz günlerde partiden istifa eden Kurucular Kurulu Üyesi ve Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Bilgel de eski AKP'lilerin transfer edilmesine isyan ederek istifa etti.

İstanbul İl Başkanı Gürol Ayan'ın da "Atatürkçü olduğu için" görevden alındığı, Ayan'a görevden alınma kararının SMS ile bildirildiği belirtiliyor.

Erdoğan'a Yakın İsimle Kongre Sürecinde Görüşme

İddiaya göre Ali Güven, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen bir milletvekili ile bundan birkaç ay evvel görüşmelerde bulundu. Ali Güven'in Erdoğan'a oldukça yakın olan Mücahit Arslan'la yaptığı görüşmelerin DEVA Partisi Olağan Kongresi'nin öncesine ve sonrasına rastlaması dikkat çekici olarak yorumlanıyor.

"AKP'ye Çalışıyor" İddiası

Öyle ki Ali Güven'in DEVA Partisi'ni sürekli geriye atan politikaları ile bu gizli görüşmeler de üst üste konulduğunda, Güven'in AKP'ye çalıştığı iddiası DEVA Partisi Ankara teşkilatı kadroları arasında sıklıkla zikredilir hale geldi.

Erken seçim olmaması halinde DEVA Partisi'nin bu yılın sonunda erken bir olağan kongre yapabileceği, bu durumda da partinin tamamen muhafazakar demokrat bir kimliğe bürünebileceği belirtiliyor. Bu durumda da istifalar giderek hızlanacak ve partinin kan kaybı sürecek.

DEVA Partisi'nde yaşanan sarsıntılar, yükseliş trendinde olan partinin oy oranlarında düşüşü beraberinde getirdi. Ocak ayında yapılan 12 anketin ortalamasında yüzde 3'ün üzerinde oya sahip olan DEVA Partisi'nin oyları Şubat ayından itibaren yüzde 3'ün altına indi ve bir daha da bu bandı aşamadı. 

deva partisi ankara il başkanlığı akpye çalışan il başkanı kim ali güven ali babacan sinan okdemir gürol ayan onur yoğurtçuoğlu istifa istifalarla yasemin bilgel