TÜİK Başkanı: 84 Milyona Karşı Sorumluyum

TAKİP ET

TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer, enflasyon hesaplama şekillerine ilişkin eleştirilere değindi.

TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer, Dünya gazetesinden Alaattin Aktaş ve Maruf Buzcugil'in sorularını yanıtladı.

Aktaş'ın "Ben sokaktaki bir vatandaş olarak şunu sormak istiyorum. Enflasyon oranı hesaplandı önünüze geldi, oranı çok yüksek buldunuz, ‘Törpüleyin şunu biraz’ der misiniz? Ya da oran size göre makul ama daha üst makamlar düşük bir oran bekliyor. O durumda ‘Arkadaşlar bu oranı biraz aşağı çekmemiz gerekiyor’ diye çalışanlarınıza talimat verir misiniz?” şeklindeki sorusuna yanıt veren Dinçer şu ifadeleri kullandı:

"Bakın Alaattin Bey, diyelim ben ticaretle uğraşıyorum. Bu ticarette birine haksızlık yaptım. Bir süre sonra o kişi bana aynı şekilde davrandı, bu sefer haksızlığa uğrayan ben oldum. Sonuçta bir araya gelir, el sıkışır helalleşiriz.

Oysa enflasyon hesabında ben 84 milyona karşı sorumluyum, bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum. Biliyorsunuz, milyonlarca çalışan bizim açıkladığımız enflasyona göre zam alıyor. Şimdi o insanların adeta geliriyle oynamak, hakkını yemek... Bunu yapmam, böyle bir sorumluluk altına girmem söz konusu olabilir mi?"

TÜİK Enflasyonu Nasıl Hesaplıyor?

Yazısında Alaattin Aktaş TÜİK'in enflasyonu yüksek hesaplayıp düşük açıkladığına yönelik iddiaları çürütmeye gayret etti. Ancak eleştirilerin ezici çoğunluğu, TÜİK'in enflasyonu yüksek hesaplayıp düşük açıkladığına yönelik değil, doğrudan düşük hesapladığına yönelik.

Örneğin Aralık ayında enflasyonun açıklanmasından sonra TÜİK rakamlarına göre peynir gfiyatlarının neredeyse hiç artmadığı, Ağustos ayında 32,8725 lira olan peynirin Kasım ayında 32,8911 lira olduğu kabul edilerek enflasyon hesaplaması yapıldığı ortaya çıkmıştı.


Alın Size TÜİK'in Enflasyonu: Peynirin Fiyatı 4 Ayda 1,86 Kuruş Artmış

tüik enflasyonu sait erdal dinçer alaattin aktaş dünya ekonomi