TÜİK Başkanı: İnsanlar Hep Hissettiği Enflasyona Bakıyor

TAKİP ET

TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer, kuruma yönelen eleştirilere yanıt verdi.

Aralık ayında yıllık enflasyon TÜİK tarafından yüzde 36,08, ENAGrup tarafından ise yüzde 82,81 olarak açıklanmıştı. 

Dünya gazetesinden Maruf Buzcugil'e konuşan TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer, tamamıyla bilimsel yöntemlere ve Eurostat standartlarına bağlı olduklarını belirterek "Halk enflasyonu, bütün dünyada tartışılıyor. Hissedilen enflasyon, bütün dünyada farklı bir kavramdır. İnsanlar hep kendi hissettikleri enflasyonu en son aldığı ve daha sık tükettiği ürünlere bakıyor" dedi.

"Enflasyonda iki tane ölçü var. Ya enflasyona odaklanırsınız ya da eşya maliyetine odaklanırsınız. Biz enflasyonu ölçüyoruz. Halkın enflasyonu kişiden kişiye değişir. Biz tamamen Eurostat kurallarına bağlıyız" diyen Dinçer, "Aslında iki amacı var bunun. Birincisi Merkez Bankası para politikasına yardımcı olacak, karar vericilerin, fiyat gelişmelerini yorumlayabileceği rakamı üretmek, ikincisi uluslararası hesaplara yardımcı olmak" diye konuştu.

"Çocuğunuz Varsa Bebek Mamasından Daha Fazla Etkileneceksiniz"

Sabit bir sepet yaptıklarını ve tanımların, işyerlerinin sabit tutulduğunu, bu sabit tanımlar üzerinden hesaplama yaptıklarını belirten Dinçer, "İkincisi sepetimizin ağırlık sistemi var. Bu ağırlık sistemi, her şeyi algıyı değiştirebiliyor. Algıdan kastımız, örneğin bir çocuğunuz varsa bebek mamasından daha fazla etkileneceksiniz, bezden daha fazla etkileneceksiniz. Bende bu yoksa farklı şeylerden etkilenirim" dedi.

Enflasyon hesaplaması esnasında en çok ciro yapan yerlerde en çok satılan ürünleri seçtiklerini belirten Dinçer, "Biz fiyat derlediğimiz ürünün ucuz veya pahalı olduğuna bakmayız. Hep aynı ürünü ele alıyoruz. Yani bir gün 500 liralık gömleği, başka bir gün 50 liralık markayı almıyoruz. Ayrıca bizim için önemli olan fiyatın düzeyi değil, bunun gelişimidir. Yani biz hep aynı işyerinden, aynı marka ve aynı ürünü alıyoruz. Tekrar ediyorum, halk neyi tüketiyorsa biz onun fiyatının değişimine bakıyoruz.Trakya peynirinin fiyatına bakıp TÜİK peyniri ucuz gösteriyor diyemezsiniz. TÜİK en fazla tüketilen peynir türlerini dikkate alıyor? Bir de halkın en çok hangisini tüketiyorsa, işyerlerinin cirosunda en fazla yer tutan kalemler" ifadelerini kullandı. 

Alın Size TÜİK'in Enflasyonu: Peynirin Fiyatı 4 Ayda 1,86 Kuruş Artmış

erdoğan market tamgaturk sait erdal dinçer tüik