TÜİK Başkanı: Kurumu Siyasi Tartışmaların Parçası Haline Getirmek İstemedim

TAKİP ET

TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer, Kemal Kılıçdaroğlu'nu TÜİK'e kabul etmemelerine ilişkin açıklama yaptı.

Uzun bir süredir enflasyon, işsizlik, güven endeksi ve benzeri verileri manipüle ettiği gerekçesiyle eleştirilerin hedefi olan TÜİK, son enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından ziyaret edilmek istenmişti.

Kasım Ayı Enflasyonu Açıklandı: Çelişkili Veriler Sonrası Dolar Zirvede


TÜİK ise CHP liderine kurumun kapılarını kapatmış, Kemal Kılıçdaroğlu TÜİK önünde kamuoyu açıklaması yapmıştı.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu TÜİK Kapısında Açıklama Yaptı


HaberTürk'ten Kemal Öztürk'e açıklama yapan TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer, kurumun inandırıcılığını yitiren şeffaflığına ilişkin "Tam tersi. Her şeyimiz çok açık, net ve gizlenecek hiçbir şeyimiz yok" dedi.

CHP liderinin görüşme talebinin reddine ilişkin ise Dinçer, "Kurumu siyasi tartışmaların bir parçası haline getirmek istemedim. Bu kurum siyasetten uzak, tartışmalardan uzak kalıp, ülkenin en kritik verilerini üretmeli. Çok hayati bir iş bu. Görüşmeme nedenimiz budur" diye konuştu.

"Niyetim Kurumu Dışa Kapatmak Değil"

"Biz aslında Aralık ayı içinde kurumu basına ve konu uzmanlarına açmayı planlıyorduk. Hatta alternatif enflasyon ölçen Prof. Veysel Ulusoy ve ekibini de davet edecektik. Kendisiyle görüştüm. Zaman planlaması yapıyorduk. Sonra da ekonomi ve finans yazarlarını, uzmanları davet edecektik. Fakat Sayın Kılıçdaroğlu’nun aniden talebi tüm bu çalışmaları ertelememize neden oldu. Ben gerçekten hayatım boyunca hiç siyasetle uğraşmadım. Tüm hayatım akademi. Kurumu da siyasi tartışmaların parçası olmaması için korumaya çalıştım. Belki sonuçları farklı oldu. Ancak niyetim kurumu dışa kapatmak asla değildir" diyen Dinçer, ENAGrup'un yanlış veri topladığı için böyle sonuç elde ettiğini iddia etti.

Dinçer: ENAGrup Yanlış Veri Kullanıyor

"ENAG yanlış veri topladığı için sonucu böyle buluyor" diyen Dinçer, "Peki diyelim ki ENAG yanlış hesaplıyor ama biz de vatandaş olarak öyle olmadığını düşünüyoruz. Hissettiğimiz enflasyon başka, sizin açıkladığınız başka. Bu nasıl oluyor?" şeklindeki soruya ise "İnsanlar genelde sık satın aldıkları ürüne bakarak enflasyonu algılıyor. Gıdaysa mesela onu baz alıyor. Oysa biz tüm Türkiye’yi, tüm ürünleri baz alınca ortalama farklı oluyor" yanıtını verdi.

TÜİK Verilerine Göre Peynirin Fiyatı 4 Ayda Hiç Artmadı

Dinçer ENAGrup'un yanlış veri kullandığını iddia ediyor ancak TÜİK'in enflasyon hesaplarken kullandığı verilere göre örneğin peynir fiyatlarının ağustos ayından kasım ayına kadar hiç artmadığı ortaya çıkmıştı.

Alın Size TÜİK'in Enflasyonu: Peynirin Fiyatı 4 Ayda 1,86 Kuruş Artmış

tüik sait erdal dinçer enflasyon enagrup kılıçdaroğlu