Türk Feminizm Hareketinden 'El Emekleri Projesi'

TAKİP ET

Türk Feminizm Hareketi, emekleri sömürülen Türk ev kadınlarına yönelik olarak "El Emekleri Projesi"ni başlattı.

Türk Feminizm Hareketi, emekleri sömürülen Türk ev kadınlarına yönelik başlattıkları "El Emekleri Projesi" kapsamında ilk röportajı yayımladı.

Projeyi duyuran Türk Feminizm Hareketi üyesi Ali Sencer Gürler, tanıtım videosunda "Doğu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hatta İç Anadolu'da ciddi sıkıntılar çeken, gününün tamamını çalışarak geçirmesine, çok ciddi efor sarf etmesine rağmen çok komik paralar kazanabilen ve kazandığı paralar üzerinde de hiçbir söz hakkı olmayan pek çok kadın mevcut malesef. Bu paraları eşleri alıp kullanıyor. Onlar sadece tüm hayatlarını böyle sabahtan akşama kadar ağır şartlarda çalışarak geçiriyorlar" ifadelerini kullandı.

 

Projenin ilk röportajını Gaziantep'te 4 çocuk annesi Ayla Hanım ile yapan Türk Feminizm Hareketi üyesi Hatice Göçer, TamgaTürk'e "Gaziantep'te  kadınlar birçok iş yapıyor. Örneğin: salça yapmak, ceviz kırmak, poşet yapmak, terlik yapmak, halı kenarı vs. Üstelik bu kadınlar bu işlerin yaninda hem bir anne hem de ev hanımılığının   sorumluluklarını da yerine getiriyorlar. Fakat yaptıkları işler azmış önemsizmis gibi hor görülüyor ya da hiç görülmüyor. Bu kadınların da saygıyı hak ettiğini en azından nelerle mücadele ettiklerinin görülmesini istedim" açıklamasını yaptı.

Proje Günde 10 Saat Ceviz Kırıp 10 Lira Kazanan Bir Kadının Haberiyle Başladı

El Emekleri Projesi'ne ev kadınlarının hor görülen emeğine ilişkin bir farkındalık oluşturmak için başladıklarını belirten Göçer, "Biz bu projeye bir haberle başlamıştık. On saat ceviz kıran bir kadının günde on lira kazanmasıydı sanırım. Saat çok maaş epey azdı. Kadınlar bu işleri evde yaptıkları için de emekleri küçümseniyor çok az paralara çalışıyorlar. Çalışmak zorunda kalıyorlar" ifadelerini kullandı.

"En azından bir kooperatif ya da emeklerinin karşılığını alabilecekleri bir yerin de olması bizim gelecekteki hedefimiz" diyen Göçer, şu an için bir farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.

İlerleyen süreçte ev kadınların emeklerinin değerlerinin artması için çalışmalar yürütme düşüncelerinin olduğunu belirten Göçer, önceliklerinin bu kadınların seslerini duyurmak olduğunu belirterek bu yüzden röportajların arkasını getireceklerini kaydetti.

İlk röportajda Türk Feminizm Hareketinden Hatice Göçer'e konuşan Ayla Hanım ise, "Kimseden beş kuruş istemiyorum. Ben kendi emeğimle çocuklarımı okutup bu vatana, bu ülkeye faydalı birer birey olarak yetiştirmek istiyorum" dedi ve "Oğlum için değil ama kızlarım için bunu çok istiyorum. Ben fabrikada 10 yıl çalıştım, böyle bir geçmişim var. Bir şekilde bir para kazanılıyor ama nasıl kazanılıyor... İnsan kendini geliştirmeden hiçbir şey olmaz" diye ekledi.

Çok Çalış, Az Kazan, Ebediyen Sus

Dolma, biber, salça yapıp satan Ayla Hanım, "Bir kilo salçayı 50 liradan veriyorum. Emeğimi karşılıyor mu, hayır karşılamıyor. Çok zaman veriyorum. En az bir hafta alıyor onu çıkarmak, üç gün dört gün benim ellerimin acısı gitmiyor. Emeğimi karşılamıyor ama okul zamanına denk geldiği için ben bu işi yapmak zorundayım" ifadelerini kullandı.

Yaptığı işlerden kazandığı parayı çocuklarının eğitimi için ayırdığını belirten Ayla Hanım, "Bir ekmek bile almam o paradan, kitap alınacaksa kitap alınacaktır. Hepsi çocuklarımın parası" diye konuştu.

"Benim Günde 10 Dakika Kitap Okuyayım Diyebileceğim Bir Zamanım Bile Yok"

Yoğun çalışma saatleri yüzünden bir sosyal hayatının olmadığını belirten Ayla Hanım, emeğinin resmi anlamda da, sosyal anlamda da yok sayılmasından duyduğu üzüntüyü aktardı. "Benim kendime ayırabileceğim bir zaman yok, benim kendime ait oturup '10 dakika da oturup hadi bugün kitap okuyayım' diyebileceğim bir vaktim yok" diyen Ayla Hanım, "Ben akşam nasıl yattığımı bilmiyorum, çok yorgun oluyorum çünkü" ifadelerini kullandı.

türk Feminizm hareketi el emekleri projesi ayla hanım hatice göçer ali sencer gürler günde 10 saat ceviz kırıp lira kazanan kadın