Türk Lirası Neden Eriyor?

TAKİP ET

Dolar karşısında eriyen Türk Lirası'nı etkileyen birçok faktör bulunuyor.

Yaklaşan 24 Nisan'da ABD Başkanı Joe Biden'ın Ermeni tehciri ile ilgili "Ermeni Soykırımı" sözünü kullanacağına yönünde piyasalarda oluşan beklentinin, lirayı dolar karşısında zayıf düşürdüğünün belirtildiği Reuters analizinde, Biden'ın iki gün sonra yapması beklenen "soykırım" açıklamasının zaten nazik durumda olan ikili ilişkilere zarar vereceğini vurguladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası üzerinde oluşturduğu baskı, kurumun partinin bir yan kuruluşuna dönüşmesi ve Erdoğan'ın gerekirse yeni rezerv satışının olabileceğini açıklamasının da Türk Lirası üzerinde bir baskı unsuruna dönüştüğü ifade edildi.

İsveçli ekonomi uzmanı Erik Meyersson da sosyal medya hesabından paylaştığı analizinde piyasanın Biden'dan beklenen 24 Nisan açıklamasını ve Erdoğan'ın bu açıklamaya muhtemel tepkisini fiyatladığını kaydederken, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının Ankara'ya resmi olarak bildirilmesinin de liranın erimesini hızlandırdığını ifade etti.

Uluslararası yatırım kuruluşu Bluebay Asset Management yöneticisi Timothy Ash'e göre ise TL'nin değer kaybının en mühim nedenleri güven eksikliği ve Türkiye'nin dış politikadaki hesapsız hamleleri.

Türk Lirası Neden Eriyor