Türkçe Kerkük'te Zorunlu Oldu

TAKİP ET

Kerkük Valiliği, Türkçe'nin bütün devlet dairelerinde, kamu binalarında ve tabelalarda kullanımını zorunlu kılan bir talimat yayınladı.

Kerküklü Gazeteci Mustafa Kemal Yılmaz'ın haberine göre; Kerkük Valiliği, bütün devlet dairelerinde, kamu binalarında ve tabelalarda Türkçe kullanımını zorunlu kılan bir talimat yayınladı.

Kerküklü Türkmen Gazeteci Mustafa Kemal Yılmaz konuyu TamgaTürk'e değerlendirdi. Valilik; yayınladığı talimatta devlet dairelerinin iç ve dış tabelalarında, yol tabelası ve benzeri kamusal tabelalarda Arapça ve Kürtçe ile beraber Türkçe'nin de kullanılmasını zorunlu kıldı. Talimata uymamanın yaptırım sebebi olduğu ve cezalandırılacağı belirtildi. Türkçe tabelaların ivedilikle hazırlanması ve diğer dillerden herhangi bir şekilde geri planda olmamasına, küçük yazılmamasına özellikle değinildi.

Valilik bununla beraber, resmi belgelerdeki antetin ve bilgi metinlerinin Türkçe, Arapça ve Kürtçe olmak üzere üç dilde hazırlanmasını emretti. Devlet kurum ve kuruluşları arasında gerçekleşen bütün yazışmaların belgelerindeki antet ve bilgi metinleri Türkçe olarak yazılacak.

Irak Anayasası, Türkmenler'in konuştuğu Türkçe'yi Türkmence adıyla tanıyor ve resmi dil olarak kabul ediyor. Bu madde Türkmenler'in bulunduğu bölgelerde Türkçe'nin zorunlu olarak kullanılmasını sağlıyor. Fakat Irak'ta Türkmenler'in yaşadığı birçok bölgede bu yasa fiili olarak uygulanmıyor. Kerkük Valiliği, yayınladığı talimat ile anayasada var olan maddenin Kerkük için uygulanacağını hatırlatarak uymayanların yaptırımlar ile karşılaşacağını belirtti.

 

 

 

kerkük türkçe kerkük türkmeneli türkmeneli türkçe türkçe zorunlu kerkük türkçe zorunlu ırak türkçe resmi dil ırak türk