Türkiye Dünyanın En Kırılgan 5 Ekonomisinden Biri

TAKİP ET

Almanya merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings'in raporuna göre, Türkiye dünyanın en kırılgan 5 ekonomisinden biri oldu.

Scope Ratings'in raporuna göre Türkiye, 2021 yılında dünyanın en riskli ülkeleri arasında yer aldı. Arjantin ile birlikte en riskli 10 ülke arasına giren Türkiye, 91. sırada yer aldığı listede yalnızca Kolombiya, Zambiya, Angola ve Lübnan gibi ülkeleri geride bırakabildi.

Rapora göre en riskli ülkelerin bazı ortak özellikleri bulunduğu belirtildi. Söz konusu ülkelerin para birimlerinin zayıfladığı, cari açıkta artış yaşadıkları, sermaye çıkışı riski taşıdıkları, döviz rezervlerinin düşük seyrettiği ve dış borçlarının arttığı ifade edildi.

Paraanaliz'in haberine göre raporda Türkiye'nin durumuna ilişkin "Türkiye’nin risk notu 2020’den beri zayıflıyor. Türkiye’nin risk profilindeki bozulma yanlış yönetimden, ağırlıklı olarak tüm güçlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’da toplanmasından kaynaklanıyor. Eylül ayından bu yana 300 baz puan faiz indirimi (ufukta daha fazla indirimin mümkün görünmesi) Cumhurbaşkanı’nın merkez bankacılığına müdahalelerini ortaya koydu. Türkiye’nin reel politika faizi -%3.2’ye (son durum: -%3.8), küresel olarak gelişen piyasalarda en düşük seviyeye gerilerken, enflasyon ve sermaye çıkış riskini artırdı. Aşırı gevşek para politikası döviz üzerinde baskı yaparken enflasyonu yükseltiyor ve dengesizlikleri besliyor" analizi yapıldı.

Türkiye Dünyanın En Kırılgan 5 Ekonomisinden Biri