"Türkiye FATF Tarafından 'Kara Para' Nedeniyle Gri Listeye Alınacak"

TAKİP ET

"Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu" (FATF), Türkiye'yi Fas, Suriye, Güney Sudan ve Yemen gibi ülkelerin bulunduğu gri listeye dahil edebilir.

Financial Times'a konuşan iki batılı yetkili, Türkiye'nin kara para aklama ve terör finansmanıyla mücadele tarzının başarısızlığı nedeniyle küresel finans gözlemcisi FATF tarafından gri listeye alınacağını ileri sürdü.

Söz konusu yetkililer Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu'nun (FATF) Türkiye'yi gri listeye alması durumunda Türkiye'nin zaten sorun yaşadığı yabancı sermayeyi çekme konusunda bu durumun daha da büyük tehlike yaratabileceğini belirtti.

Türkiye'nin alınacağı iddia edilen gri listede Fas, Arnavutluk, Suriye, Güney Sudan ve Yemen'in de aralarında bulunduğu 22 ülke yer alıyor.

Yetkililerden biri FAFT'ın 39 sandalyeli genel kurulunun böyle bir kararı almasının kuvvetle muhtemel olduğunu belirtirken diğeri alınacak kararın artık sadece bir formaliteden ibaret olduğunu söyledi.

FT'nin haberinde, bu yıl içerisinde yüzde 20'den fazla değer kaybetmiş olan Türk lirasının bu kararla birlikte daha da süratle değer kaybı yaşayabileceğinin altı çiziliyor.

Mayıs 2021'de yayımlanan bir IMF raporunda FATF'ın bir ülkeyi gri listeye almasının o ülkeye yabancı sermaye akışı üzerinde "büyük ve önemli derecede olumsuz etkiye" sahip olduğu belirtildi.

Türkiye FATF Tarafından Kara Para Nedeniyle Gri Listeye Alınacak Türkiye'nin alınacağı iddia edilen gri listede Fas Arnavutluk Suriye Güney Sudan ve Yemen'in de aralarında bulunduğu 22 ülke yer alı