Türkiye Halka Açık Olmayan 'Zombi Şirket' Oranında İlk Sırada

TAKİP ET

Türkiye'nin en yüksek zombi şirket oranına sahip ülke olduğu ortaya çıktı.

Çin Virüsü salgını döneminde mali yapıları bozulan ancak kağıt üzerinde var olmaya ve devletten kredi almaya devam eden şirketler dünya çapında artarken bu oranın en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğu ortaya çıktı.

Bruno Albuquerque ve Roshan Iyer tarafından kaleme alınan ve 16 Haziran’da yayımlanan, "Yürüyen ölülerin yükselişi: Dünyadaki zombi firmalar" başlıklı makalede, zombi şirketler hem mali sıkıntı içinde hem de kar etme ihtimalleri düşük olan şirketler olarak tanımlandı.

Sözcü'deki habere göre, yazıda 2000'den bu yana dünya çapında halka açık olmayan zombi şirketler hakkında yeni bir veri seti hesaplandığı belirtilirken Türkiye’nin en yüksek zombi şirket oranına sahip ülke olduğu ortaya çıktı.

Türkiye’nin ardından ise Endonezya, Romanya ve Rusya geldi.

Halka açık şirketler ele alındığında ise Türkiye’nin 21. en çok zombi şirket payına sahip ülke olduğu görüldü. Halka açık şirketlerle yapılan hesaplamada çok zombi şirket oranına sahip ülke Ürdün olurken onu Güney Kıbrıs ve Yunanistan izledi.

Yazıda söz konusu firmaların payının, özellikle Çin Virüsü salgınından sonra dünya çapında arttığı belirtildi. Bu artışta pandeminin olumsuz etkisini azaltmak amacıyla sağlanan kamu desteklerinin etkili olduğu vurgulandı.

Zombi şirketlerin hem halka açık olan hem de halka açık olmayan şirketler arasında bulunduğu belirtilen makalede, “Belki de şaşırtıcı bir şekilde, halka açık olmayan firmalar arasında zombileşme oranının daha düşük olduğunu görüyoruz” ifadelerine yer verildi.

Bu firmaların daha düşük ortalama hayatta kalma oranları olduğu belirtilirken “Zombi firmaların negatif makrofinansal yayılmaları var: Zombi olmayanların finansal performansı, daha fazla sayıda zombinin yaşadığı endüstrilerde ısrarla düşüyor” ifadeleri yer aldı.

zombi şirket halka açık şirket şirket türkiye ımf