Türkiye'de Ergen Kız Çocukları Hamilelik ve Doğum Yüzünden Ölüyor

TAKİP ET

Cinsel Sağlık Ve Üreme Sağlığı Hakları platformu 'Türkiye'de Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Durum Analizi' raporunu açıkladı.

Cinsel Sağlık Ve Üreme Sağlığı Hakları (CİSÜ) Platformu'nun yayımladığı ‘'Türkiye’de Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Durum Analizi'' raporunda Türkiye’de ve dünyada cinsel sağlık ve üreme sağlığının güncel durumu, sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

Prof. Dr. Ayşe Akın, Prof. Dr. Tomris Türmen ve Doç. Dr. Sare Mıhçıokur’un katılımıyla ayrıntılı olarak ele alınan raporda, cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarına ve hizmetlerine ayrımcılık olmadan erişime ilişkin dikkat çeken ifadeler bulundu.

Gençler ve Kadın Sağlığı ve Hakları Program Koordinatörü Prof. Dr. Ayşegül Esin, ergen kız çocuklarının birinci ölüm nedeninin hamilelik ve doğum olduğunu vurguladı. Erken ve çocuk yaşta evliliklerin meşrulaştırılıp yaygınlaşmasına bağlı olarak ergenlik dönemindeki gebeliklerin sık ve yüksek riskli olduğunun altını çizen Esin, her 3 ergenden birinin erken doğum yaptığına dikkat çekti. Anne ve bebek ölümlerinin ergen evliliklerde 5 kat daha riskli olduğundan bahseden Esin, önlenebilir anne ölümlerinin sıfıra indirilebilmesi için çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi gerektiğini söyledi.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiği vurgulanan etkinlikte, 2018’deki Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’na göre erken gebelik hızının binde 30 olduğu belirtildi.

Cinsel Sağlık Üreme Sağlığı Hakları CİSÜ türkiye sapor çocuk gelin hamile