Türkiye'nin Risk Primi Arşa Çıktı

TAKİP ET

Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) 429,44'e ulaştı.

World Government Bonds'un verilerine göre Türkiye'nin risk primi, 14 Ekim itibarıyla 429,44'le dünyanın zirvesinde seyrediyor.

Kredi risk primi (CDS) Türkiye'ye en yakın olan ülke 208,90 ile Brezilya. Investing.com'un verilerine göre Türkiye'nin CDS seviyesi Eylül ayının sonları itibarıyla yükseldiği seviyeye yerleşmiş gibi görünüyor.

Türkiye'nin risk priminin bu şekilde yüksek seyretmesinin sürmesi halinde CDS ölçümünün artık yapılmamaya başlanmasının ihtimal dahilinde olduğu belirtiliyor. Daha önce de Venezuela, Arjantin ve Ukrayna gibi "tatsız olaylar yaşayan ülkeler" CDS ölçümü listelerinden düşürülmüştü.

Kredi risk primi (CDS), bir ülkeye verilen kredinin geri ödenmeme riskini gösteren bir sayısal veri. CDS primi yüksek olan bir ülkenin uluslararası piyasalardan borçlanırken ödediği faiz oranı dramatik biçimde artıyor. Bu durumda Türkiye'nin de CDS priminin yüksek seyretmesi halinde bütçe ve cari açığını kapatmak için alacağı borçlara ödeyeceği faizlerin yüksek seyredeceğini, bu durumun da bütçedeki açığı büyüteceğini öngörmek mümkün.

Türkiye'nin Risk Primi Arşa Çıktı