'Türkiye'nin Üstündeki Yükü Hafifletin'

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü Mark Lowcock geçtiğimiz günlerde Ankara ve Türkiye- Suriye sınırını ziyaret etti

Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü Mark Lowcock geçtiğimiz günlerde Ankara ve Türkiye- Suriye sınırını ziyaret etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin önümüzdeki günlerde akıbetine karar vereceği Türkiye’den İdlib’e yapılan sınır ötesi yardım operasyonu hakkında etraflıca bir analizde bulunmak için ziyarette bulunduğu kaydedilen Lowcock, insani yardım ve Barış Pınarı Harekatı hakkında da açıklamalarda bulundu.

'Sonuçları Büyük Olur'

Sınırın her iki tarafındaki Suriyelilerle konuştuğunu ifade eden Lowcock, İdlib’teki yardımın önemini şöyle ifade etti: “İdlib'in nüfusu kaçınılmaz olarak BM’nin sınır ötesi yardım operasyonu ile sağladığı gıda, barınak, su, sağlık ve eğitim hizmetlerine bağlıdır. BM’nin sınırötesi yardım görevinin yenilenmemesi nedeniyle ortaya çıkacak insani acı - ve bunun daha geniş sonuçları - çok büyük olacaktır”

Lowcock: Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür ederim

Genel Sekreter Yardımcısı açıklamasında Türkiye’de halihazırda bulunan Suriyeli mültecilerin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kendilerine yaklaşımına da değindi. Bu konuda şu sözlerle Türkiye teşekkür etti; “Türkiye'deyken, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne ve kendi ülkelerindeki savaştan kaçmaya zorlanan milyonlarca Suriyeliye sığınma sağlayan ve uzun zamandır cömertlik gösteren bu ülkenin insanlarına olan derin hayranlık ve şükranlarımı tekrar ifade etme fırsatım oldu”. Genel Sekreter Yardımcısı Lowcock, uluslararası kamuoyuna da Türkiye’ye yardımcı olması gerektiği yönünde çağrıda bulundu; “Uluslararası topluluğa Türkiye’nin omuzladığı yükü desteklemekte daha cömert olma çağrısı yapıyorum”.

Barış Pınarı Harekatı Hakkında

Türkiye- Suriye sınırına yapılan ziyareti, Türkiye’nin Fırat’ın doğusundaki terör unsurlarını etkisiz hale getirmek için başlatmış olduğu Barış Pınarı Harekâtı zamanına denk geldiği için, Genel Sekreter Yardımcısı Lowcock bu konuda da açıklamalarda bulundu. Sınırın iki tarafında da incelemeler de bulunduğunu söyleyen Lowcock, Çatışmadan kaçma umuduyla Suriye’nin içine doğru hareket edildiğini ve bu göçün endişe verici olduğunu ifade etti. Tüm tarafları itidale, Birleşmiş Milletler Tüzüğü ve Uluslararası İnsancıl Hukuk yükümlülükleri doğrultusunda hareket etmeye çağırdı. Bunun yanı sıra Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeye, siviller ve sivillere ait yapıları korumanın da son derece önemli olduğunu vurguladı. Barış Pınarı Harekatı hakkında Türkiye Cumhuriyeti ile görüştüğünü, Türkiye’nin sivillerin korunmasına ve onların zarar görmemesine yönelik azami ihtimamı gösterdiğini ifade ettiğini söyledi.