Türkler Arasında Dindarlık-Muhafazakarlık Radikal Biçimde Azalırken Milliyetçilik ve Cumhuriyetçilik-Kemalizm Yükseliyor

TAKİP ET

Kadir Has Üniversitesi'nin düzenli olarak hazırlayıp yayımladığı Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması 2021 raporu yayımlandı.

29 Nisan-21 Mayıs 2021 tarihleri arasında 26 şehirde 1000 denekle yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmanın raporuna göre "Türkiye'nin en yakın dostu hangi ülkedir?" sorusuna Azerbaycan cevabını verenlerin oranı yüzde 56,6'lık bir oranı bulurken Azerbaycan'ı takip eden "yakın dost" yüzde 49'7'lik bir oranın verdiği cevapla Kıbrıs oldu.

Araştırmadaki en dikkat çekici sorulardan biri de tehdit algısını ölçtü. "Türkiye için tehdit oluşturan ülkeler hangileridir?" sorusuna verilen cevapta yüzde 54'lük bir kitle tarafından zirveye yerleştirilen ABD, 2019 yılında yüzde 81,3, 2020 yılında ise yüzde 70 oranla ilk sırayı almıştı. Araştırmaya göre halkın yüzde 41,8'lik bir kısmı da İsrail'i tehdit olarak görüyor.

AB üyeliğine destek sorusuna verilen cevaplara göre ise Türkiye'nin yüzde 59,3'ü AB'ye üye olunmasını destekliyor. AB'ye olumlu bakış ise parti seçmenleri arasında en çok yüzde 74,4'lük oranla İYİ Partililer arasında yaygın. AKP seçmeninin ise yüzde 52,9'u AB üyeliği hakkında olumlu fikir beyan etti.

NATO'da kalınması gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 54'lük bir oranı bulurken İttifak'tan ayrılınması gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 18,8'den yüzde 7,8'e indi.

Araştırmadaki en dikkat çekici verilerden birisi ise halkın kendini tanımlama biçimindeki değişim. 2019 yılında kendini Muhafazakar-Dindar olarak tanımlayanların oranı yüzde 45'in üzerinde iken 2021 yılında ise yüzde 25'e kadar indi. Bununla birlikte Milliyetçi olduğunu beyan edenlerin oranı ile Cumhuriyetçi-Kemalist olduğunu beyan edenlerin oranı istikrarlı bir yükseliş gösteriyor.