Ülkelerin Faiz Oranları ve Türkiye: En Fazla Faiz Uygulayan Ülkeler Arasında Venezuela 1. Türkiye 7. Sırada

TAKİP ET

Merkez Bankası'nın aldığı faiz artırımı kararı sonrası dünyadaki ülkelerin faiz oranları ve Türkiye'deki faiz oranı kıyaslaması merak konusu oldu.

Merkez Bankası'nın, bir haftalık vadeli repo faizi (politika faizi) artırım kararı alarak faizi yüzde 19'a yükseltmesiyle dünyadaki diğer ülkelerde uygulanan faiz oranları merak konusu oldu.

Diğer ülkelerde uygulanan faiz oranları güncel verilerle derlendiğinde Türkiye, en fazla faiz uygulayan ülkeler arasında 7. sırada yer alıyor. En çok faiz uygulayan ülke, yüzde 45.34 ile Venezuela. Venezuela ile Türkiye arasında ise faiz bakımından, sırasıyla; yüzde 40 ile Zimbabwe, yüzde 38 ile Arjantin, yüzde 27 ile Yemen, yüzde 25 ile Liberya ve yüzde 25 ile Surinam gibi ciddi ekonomik buhranda olan ülkeler bulunuyor. Türkiye'yi ise sırasıyla; yüzde 18.5 ile Kongo, yüzde 18 ile İran, yüzde 17 ile Haiti, yüzde 15.5 ile Angola ve yüzde 15.5 ile Sudan takip ediyor.

Dünyada en az faiz uygulayan ülke yüzde -0.75 ile İsviçre olurken İsviçre'yi yüzde -0.6 ile Danimarka ve yüzde -0.1 ile Japonya takip ediyor.

Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç gibi ülkelerde ise politika faizi yüzde 0.

Amerika Birleşik Devletleri'nde faiz oranı yüzde 0.25 iken, İngiltere'de yüzde 0.1, Güney Kore'de yüzde 0.5, Suudi Arabistan'da yüzde 1, Çin'de yüzde 3.85 ve Rusya'da yüzde 4.25 seviyesinde.

Politika Faizi Nedir

Vadeli repo faizi veya bir diğer adıyla politika faizi, Merkez Bankası’nın her ay açıkladığı faiz oranı ile bankalara o dönemde hangi orandan borç verileceğini belirlediği bir faiz çeşitidir. Merkez Bankası tarafından bankalara Türk Lirası ile ve belli bir faizle borç verilir. Bankalar, aldıkları bu kaynağı yurt dışından buldukları kaynaklarla birleştirerek ve üzerine topladıkları mevduatları da ekleyerek piyasaya kredi verirler. Bu faizin artırılması durumunda, Merkez Bankası’ndan TL satın almak pahalı olacağı için bankalar fazla miktar TL alamaz. Faiz oranı düşük olduğu zaman ise bankalar daha rahat TL alabilir ve böylece daha rahat kredi verebilirler. Dünya genelinde, Merkez bankaları normal koşullarda enflasyon oranına bakarak politika faizini belirler. 

Merkez bankaları, bankalara verdiği kısa vadeli borçların ve fazla likiditeyi çekmek amacıyla yaptığı borçlanmanın faiz oranını kendileri belirler. Bu faiz oranlarını belirlemek suretiyle iktisadi faaliyet ve fiyatlar genel seviyesini etkilemeyi amaçlarlar. Bu nedenle de bu faiz oranına politika faizi denilmektedir.

 

 

merkez bankası faiz repo faizi politika faizi nedir dünya diğer ülkeler ülkeler faiz oranları kıyas karşılaştırma en çok en az en fazla türkiye venezuela dünya tcmb uygulanan artırılan azaltılan arttı az