Uygur Etkinliğini İptal Eden Mado'nun Sahibi: Ben Çinliyim

TAKİP ET

Uygur Türklerinin Pekin Olimpiyatları'nı boykot etme çağrısı yapmak için yapacağı basın toplantısı için verilen salondaki toplantıyı iptal eden Mado'nun sahibi konuştu.

Dünya Uygur Kurultayı Vakfı, Doğu Türkistan Araştırmaları Vakfı ve Uygur Akademisi Vakfı’nın soykırımcı Çin’de düzenlenecek 2022 Kış Olimpiyatları’nın boykot edilmesi çağrısı yapmak üzere planladıkları "Soykırımcıda Olimpiyat Olmaz" başlıklı basın açıklamasının 20 Ekim 2021'de Mado’nun Ankara Çukurambar’daki şubesinde düzenleneceği duyurulmuştu. Mado yetkilileri Uyguların bu açıklamasını iptal etmiş, etkinliğin iptaline sebep olarak, firmanın soykırımcı Çin'de yaptığı yatırımların zarar görebileceğinden endişelendiği ifade edilmişti.

Serbestiyet'ten Onur Erkan'ın haberine göre Çin radyosuna açıklamalarda bulunan Mado'nun sahibi Mehmet Sait Kanbur, "İnsanın iki vatanı olur. Biri doğduğu bir de doyduğu yer. Ben bugün Çin’de doyuyorsam ben de Çinliyim" dedi.

Çin medyasından CRI'nın Türkçe servisine açıklamalarda bulunan Mehmet Sait Kanbur, Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na her yıl katıldıklarını belirterek "Her fuara gidişte Mado Çin’de daha bilinir hale geliyor. Yiwu ve Şanghay’da açtığımız dükkânların ardından olumlu tepkiler almaya başladık" ifadelerini kullandı.

"Ben Çinliyim"

"Çin’i tebrik ediyorum. Hem milliyetçi bir toplum hem de sessiz bir şekilde yol almaya çalışıyor" diyen Kanbur, "Kim ne derse desin dinlemiyor. Benim hedefim gitmek diyor. İstikametim önde yürümek diyor. Sakin ve kendini her resimde her sokakta görmek istiyor. Ben de aynı düşüncedeyim. Gittiğim yerde kendi bayrağımı, resmimi ve dondurmamı görmek istiyorum. Bu bir vizyon işidir. Çin gelecekte dünyanın bir numarası olma yolunda. Bugün Çin’in dünyada girmediği bir nokta var mı? Arabistan’dan Amerika’ya her yerde Çin aktif şekilde hareket ediyor. Teknoloji ve birçok konuda Çin önde ilerliyor" şeklinde konuştu.

Çin'in Yiwu şehrinde bir açılış töreninde yaşadıklarını anlatan Kanbur, "Şehrin belediye başkanı beni makamına davet etti. Güzel bir tören ile karşılandık. Yanımdaki müdürüme heyete benim nereli olduğumu sormasını istedim. Üç defa ‘Ben nereliyim?’ diye sordum. Şaşırdılar. Ben Çinliyim dedim. Ne demek istediğimi sordular. İnsanın iki vatanı olur diye açıkladım. Biri doğduğu bir de doyduğu yer. Ben bugün Çin’de doyuyorsam ben de Çinliyim dedim. Onlar da o zaman biz de Kahramanmaraşlıyız dediler" dedi.

Uygur Soykırımı

Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Soykırımın tanıklarından biri olan -gerçek ismi açıklanmayan- eski Çin polisi Jiang, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada toplama kamplarına "terör" suçlamasıyla masum, sıradan Türklerin nasıl kapatıldığını ve ne tür şiddetlere maruz kaldıklarını bir bir anlatmıştı.

Uygur Etkinliğini İptal Eden Mado'nun Sahibi Ben Çinliyim