Uygur Soykırımı, İngiltere'de Oy Birliği ile Kabul Edildi

TAKİP ET

Birleşik Krallık parlamentosu, katil Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine soykırım uyguladığını oy birliğiyle kabul etti.

Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri ve diğer Türk ve Müslüman azınlığa yönelik hak ihlallerini soykırım olarak tanıyan karar tasarısı, bugün Birleşik Krallık Avam Kamarası tarafından oy birliğiyle kabul edildi. Önergede adı bulunan ve Avam Kamarası’nda kararın geçmesi için yoğun çaba gösteren parlamenter Nusrat Ghani, oylama sonucunu Twitter hesabı üzerinden paylaşarak “Üç saatlik bir tartışmadan sonra ÇKP’nin işlediği Uygur Soykırımı ile ilgili önerim Birleşik Krallık Avam Kamarası tarafından oy birliğiyle desteklendi. Meslektaşlarıma, kampanyacılara ve hayatta kalan cesur Uygurlara minnettarım” ifadelerini kullandı. Ghani, aynı zamanda Çin’in yaptırım uyguladığı Birleşik Krallık vatandaşları arasında yer alıyor.

İNGİLİZLER, UYGUR SOYKIRIMINI OY BİRLİĞİYLE KABUL ETTİ

Parlamentoda oy birliğiyle kabul edilen önerge, Birleşik Krallık Hükûmetini, Doğu Türkistan’da yaşanan insan hakları ihlallerine karşı yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyor. Parlamenterler tarafından kabul edilen karar, hükûmeti bağlayıcı nitelikte olmasa da Çin’in insan hakları ihlallerine karşı daha sert yaptırımlar almaları yönünde bir baskı unsuru olacak.

UYGUR SOYKIRIMINI TANIYAN ÜLKELERİN SAYII DÖRT OLDU

Çin’in Uygur Türklerine uyguladığı soykırımın kabul edilmesi üzere sunulan tasarı, Lord Patten, Nus Ghani ve Lisa Nandy liderliğindeki bir grup parlamenter tarafından yapılan çağrının sonucunda onaylandı. Başbakan Boris Johnson’a da Hong Kong yetkililerine sınırlı yaptırımlar getirmesi için çağrı yapan parlamenterler, bahis konusu tasarı metninde, Doğu Türkistan’da yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin kanıtlar sundu.

Şu ana kadar ABD, Kanada ve Hollanda parlamento kararıyla Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği soykırımı tanıma kararı almıştı. Birleşik Krallık ve bir dizi ülke de Çinli yetkililere yönelik yaptırım uygulamaya karar vermişti. Birleşik Krallık’ta 650 kişiden oluşan Avam Kamarasının aldığı karardan itibaren dünyada Uygur Soykırımı'nı parlamentosunda tanıyan ülke sayısı 4'e çıktı.

DİNÎ, ETNİK VE SİYASΠBASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Katil Çin Hükûmetinin sistematik baskı ve asimilasyonlarla dinî, etnik, kültürel ve siyasal anlamda "soykırım"a varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun gündemini daha fazla meşgul geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da, yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında esir olarak tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve diğer Müslüman azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalıyor.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz bırakılan Uygur Türkleri, ucuz iş gücü olarak da Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan Birleşmiş Milletlerin resmî verilerine göre ise katil Çin'in kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkü zorla tutuluyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Uygur Türkleri Doğu Türkistan Uygur Soykırımı Toplama Kampları Gözaltı kampları Kızıl Çin İşgalci Çin Uygur Soykırımı Soykırımcı Çin Çin Çin propagandası ÇKP ÇKP propagandası İngiltere Avam Kamarası Birleşik Kr