Uzaydan Görülen Rezalet: Müsilaj Son 10 Günde 3 Misli Arttı

TAKİP ET

İTÜ UHUZAM uydu yer istasyonu Marmara Denizi'nde görülen müsilajın durumunu görüntüledi.

Türkiye'nin ilk uydu yer istasyonu olan İTÜ UHUZAM, Marmara'yı boğan müsilajın deniz üzerindeki bölgesel olarak dağılımını ve yoğunlukla olarak görüldüğü bölgeleri incelemek için harekete geçti.

UHUZAM'ın başlattığı çalışma kapsamında Spor 6&7, Spot 5 ve Pleiades uyduları vasıtasıyla müsilajın artışı ve dağılışı gözlendi. Yapılan gözlemde, müsilajın Marmara'nın güneyinde kalan Kapıdağ Yarımadası'ndan İzmit Körfezi'ne kadarki kısmında 14 Mayıs'ta 25 kilometre, 19 Mayıs'ta 58 kilometre, 24 Mayıs'ta 85 kilometrelik bir alana genişlediği tespit edilirken, deniz salyasının en yoğun biçimde İzmit Körfezi ve çevresinde, İstanbul'da Anadolu Yakası kıyıları ve Adalar çevresinde görüldüğü bildirildi.

Eski İBB Başkanı Nurettin Sözen Marmara'yı boğan müsilaj hakkında yaptığı açıklamada, "‘Masraf olmasın’ diye bizim Baltalimanı’ndaki arıtma tesisi projemiz durduruldu. Bunun yerine (Erdoğan İBB Başkanı olunca) denizin dibine deşarj verdiler. Bizden önceki yönetim döneminde projelendirilmiş olan Kadıköy Mekanik Arıtma Tesisi, Riva’ya kaydırılmış ve bu mekanik arıtma tesislerinin tam arıtma tesislerine dönüştürülmesi için çalışmalara başlanmıştı. Kadıköy’de tüm Anadolu atık suyunu kapsayan bu proje, Dünya Bankası’nın kredisiyle gerçekleştirilecekti. Kredisi de onaylanmıştı. Bu proje de yürürlükten kaldırıldı. Arıtma tesisi de yapılmadı. Atık su yine deniz dibine verildi. Denizin kirlenmesi olayının nedeni bu" demişti.

Uzaydan Görülen Rezalet Müsilaj Son 10 Günde 3 Misli Arttı