Varank: Türkiye Ekonomisini Kur Üzerinden Ölçmek Haksızlık

TAKİP ET

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye ekonomisini kur üzerinden değerlendirmenin haksızlık olduğunu söyledi.

Kocali Gebze'deki Bilişim Vadisi'nde düzenlenen 2021 Verimlilik Proje Ödülleri ve Türkiye'de Enerji Verimli Motorların Teşvik Edilmesi (TEVMOT) Projesi'nin plaket törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yaptığı konuşmada ihracatın cumhuriyet tarihinde ilk defa yıllık 220 milyar dolara ulaştığını söyledi. Bu ihracat rakamlarının yüzde 95'ini imalat sanayii ürünlerinin oluşturduğunu belirten Varank, "Yani biz tarım ya da madencilik ürünleri ihraç etmiyoruz. Onlar da elbette kıymetli ama biz daha çok bilgi, teknoloji ve emeğin kullanıldığı, katma değerin olduğu sanayi ürünleri üretip satıyoruz" dedi.

"Ayrıca burada sadece bir miktar artışından bahsetmiyoruz, yapısal olarak da büyük bir dönüşüm var" diyen Varank, "2002 yılında, ağırlığı düşük teknolojili ürünlerden oluşan 36 milyar dolarlık ihracatı ancak yapabiliyorduk. Bugün ise yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürünlerin domine ettiği bir ihracat sepetimiz var. Diğer taraftan bu sene itibarıyla 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan unicorn, yani bizim deyimimizle turcorn sayımız da 5'e yükselmiş oldu. Bugün Türkiye, dünyanın en büyük gazeteleri tarafından teknolojide Avrupa'nın yıldızı olarak nitelendiriliyor. Tabi gelişen sanayi ve teknoloji ekosistemimiz, ekonomimizin büyümesine de yüksek düzeyde katkı sağlıyor. Türkiye'nin büyüme performansında en büyük pay sahiplerinden biri, son iki çeyrekte yüzde 40 ve yüzde 10 büyüyen sanayi sektörüdür" ifadelerini kullandı.

Salgının başından beri sanayideki kayıtlı istihdamın 4 milyondan 4 milyon 700 bine çıktığını belirten Varank, "Yani 700 bin kişilik bir artıştan söz ediyoruz. Türkiye ekonomisini sadece kurlar üzerinden ölçmek ülkemize büyük haksızlıktır. Üretim cephesindeki çeşitliliğimiz, kriz dönemlerindeki direncimiz, çalışkan ve üretken iş gücümüz, risk alabilen girişimcilerimiz Türkiye ekonomisinin bel kemiğidir" şeklinde konuştu.

Dolar kuru bu sabah aştığı 16 lira seviyesinden yükselmeye devam ederek 17 lira seviyesini test etti.

Merkez Bankasının doğrudan müdahalesi ile 16,42'ye düşen dolar kuru 16,85 seviyesinden işlem görüyor.

sanayi ve teknoloji bakanı mustafa varank kur döviz