Varlık Fonu'ndan Kamu Bankalarına Büyük Miktarda 'Sermaye Aşısı'

TAKİP ET

Varlık Fonu, Halkbank, VakıfBank ve Ziraat Bankası gibi kamu bankalarına sermaye aktardı.

Kamu Bankalarına Varlık Fonu'ndan (TVF) "sermaye aşısı" geldi. Dün TVF'den yapılan açıklamada bankalara 51,5 milyar lira sermaye desteği verildiği belirtildi.

TVF'nin açıklamasında bu paranın "ikrazen ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerinin bankalara satışından elde edilecek nakitle karşılandığı" belirtildi. Sermaye aktarımıyla birlikte Varlık Fonu'nun ortaklık payı VakıfBank'ta yüzde 35,9'dan yüzde 64,8'e, HalkBank'ta ise yüzde 75,3'ten yüzde 87,7'ye çıktı.

Daha önce de sermaye artışları bu yöntemle sağlanan kamu bankalarına 51,5 milyar dolarlık kaynak, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilecek devlet iç borçlanma senedi (DİBS) ile elde edilecek.

TVF'nin açıklamasında "Türkiye Varlık Fonu tarafından T.C. Ziraat Bankası A.Ş, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş.’ye çekirdek sermaye desteği; Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş., Ziraat Katılım Bankası A.Ş. ve Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş.’ye ise sermaye benzeri kredi verilmesi süreci başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. 51,5 milyar TL tutarındaki sermaye enjeksiyonu, Türkiye ekonomisine olan inancımızı gösterirken, kamu bankalarımızın yatırımları destekleyecek yeni kaynaklara erişimini sağlamıştır" ifadelerine yer verildi.

Bankalara aktarılan sermaye tutarları:

türkiye varlık fonu ziraat bankası vakıfbank halkbank sermaye aşısı