Vatandaş Kışı Geçirebilmek İçin Eşyalarını Spotçulara Satmaya Başladı

TAKİP ET

Ekonomik kriz nedeniyle ciddi bir yoksulluğun içine düşen vatandaşlar evlerindeki eşyaları satmaya başladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başarısız yönetiminde ciddi bir ekonomik krize giren Türkiye'de, vatandaşlar evlerindeki eşyaları elden çıkarmaya başladı.

Farklı illerdeki spotçular, vatandaşların bulaşık ve çamaşır makinelerini satarak elde yıkamaya başladıklarını, yataklarını, hatta yemek masalarını bile satarak yerde yemek yemeye başladıklarını söyledi.

Sözcü'nün haberine göre Manisa'da faaliyet gösteren bir spotçunun sahibi olan Hakan Taş, geride bıraktığımız birkaç ayda beyaz eşyalarını getirip satmak isteyen vatandaşların sayısının arttığını belirterek "Eskiden hafta birkaç eşya satılmaya gelirken, şimdi bunun sayısı günde 3 veya 4'e çıktı. Günde en az 3 defa evlere satılan eşyaları almaya gidiyorum. Vatandaş ‘Paraya ihtiyacım var' diyor satıyor. Kimisi ise utancından ‘Yenisini alacağım. Ondan satıyorum' diyor. Ben ayrıca tamir işiyle de uğraşıyorum. Birçok vatandaş da artık yeni beyaz eşya almak yerine 15-20 yıldır kullandığı eşyasını tamir ettirmeye çalışıyor. Böyle giderse, satın aldığımız beyaz eşyaları koyacak yer bulamayacağız" ifadelerini kullandı.

Her Gün Bir İki Kişi Beyaz Eşyasını Satmaya Geliyor: Ütüsünü Satan Bile Var

Bir başka spotçu Taci Ayhan ise "Her gün bir iki vatandaş beyaz eşyasını satmak için geliyor. Hatta evinden ütüsünü satmak için gelen vatandaş bile var. Bizde ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Eğer elimizde para varsa satın almaya, vatandaşımızın sıkıntısını gidermeye çalışıyoruz. Ama şu anda bizde de para yok. Gelen vatandaşlara ‘Bizde de para yok' diye geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Son birkaç aydır durum böyle. Yaşanan ekonomik kriz artık vatandaşı büyük oranda olumsuz etkilemiş durumda. Bunun en iyi tablosu bizde. Bazı spotçu arkadaşlarımızın son bir ay içinde satın aldığı eşyaları koyacak yeri yok. Kimilerini artık işyeri dışında teşhir etmek durumunda kalıyor. Gerçek olan tek şey var; o da durum vahim" dedi.

Bir Vatandaşın Televizyonunu Almaya Gittim, Çocukları Televizyon Başındaydı

Mersin'de faaliyet gösteren bir spotçunun sahibi Mehmet Fatih Yalın ise "25 yıldır bu mesleği yapıyorum; ilk kez böyle bir kriz, böyle bir şey görüyorum. Kısa bir süre önce bir vatandaş aradı evindeki televizyonu satmak için. Birlikte televizyona bakmak üzere evine gittik. Evinde 3 küçük çocuk televizyonun karşısında seyrediyorlardı. O an gözlerim yaşardı, kelimeler boğazımda düğümlendi. Babayı kenara çektim o televizyonu almadan parasını verip çıktım. Bunu ilk kez anlatıyorum. Üstelik ben AK Partiliyim. Partime bugüne kadar laf ettirmedim ancak bu dönem çok farklı bir dönem. Zorda kalan insanlarımız evindeki eşyasını satmak zorunda kalıyor. Bu yaşadığım örnek bugünü anlatmaya yeterli" şeklinde konuştu.

Vatandaş Yemek Masasını Satıyor, Yerde Yiyor

Eskişehir'de çalışan spotçu Ömer Kömürcü, 4 gündür siftah yapmadan dükkan kapattığını belirterek "Ekonomik kriz biz spotçuları da olumsuz etkiledi. Alandan çok malını satmaya gelen oluyor. Kriz nedeniyle insanlar evlerinde gözlerinden çıkarttıkları bazı malları satarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Mesela televizyonunu satıyor, bir süre televizyon seyretmemeyi düşünüyor. Yemek masasını satıyor, yerde yemek yiyor gibi. Bizim de bütçemiz belli ve gelen eşyaların fiyatları uygun olmasına rağmen alamıyoruz" dedi.

20 Yıldır Bu İşi Yapıyorum, Son 6 Aydır İşler Tamamen Durdu

Hatay'da çalışan bir spotçu olan Hasan Avcı ise "20 yıldır beyaz eşya spotçuluğu yapıyorum. Son yıllarda yaşadığım sıkıntıları daha önce hiç yaşamadım. Son 6 aydır işlerim neredeyse tamamen durdu. Bizden eşya alacak olan belli. Fakir fukara bize geliyordu. Artık onlar da gelmez oldu. Kimsede para kalmadı, ikinci elci olmama rağmen benim de işlerim durdu. Ben BAĞ-KUR'umu yatıramaz oldum. Son 6 ayda 4 elemandan 2'ye düşürdüm kapasitemi. Önceden rağbet vardı ama her şey gibi bu da bitti. Bir araca bindik, bizi götüren kimdir? Kaptan götürür. Bizi götürdü vurdu, kırdı. Sebebi kimdir? Tabi ki kaptandır. Tabi ki başımızdakiler" ifadelerini kullandı.

Artık Oy Vermem

Geçmişte AKP'li olduğunu belirten Avcı, "Nereye gidiyoruz? Bu gidiş nereye, ne zamana kadar? Bu kadar sıkıntı mı olur? Artık daha da oy vermem. Şunu biliyorum ki artık bu gidişe bir dur demek lazım. Millet olarak sağa sola bakmak lazım, uyanmak lazım. Sen bana her gün eziyet, zulüm edersen benim de sana bir yerde ‘dur’ demem lazım. İnsanın bardağı doldu taştı. Türk halkı olarak rahat değiliz. Çocuklarımın da doğru düzgün eğitim aldığı yok. Şu anda biz bir savaş veriyoruz onlar değil. Artık benden geçti, ben çocuklarım için korkuyorum" diye konuştu.

vatandaş eşyalarını spotçulara satıyor fakirlik yüzünden ekonomik kriz erdoğan spotçulara