Washington'dan Türkiye'nin F-16 Talebine İlişkin Açıklama

TAKİP ET

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin F-16 satın alma talebine ilişkin açıklama yaptı.

15 Temmuz sonrasında AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetimi NATO müttefiki Türkiye'yi Rusya'ya yaklaştırmış, sonunda Rus hava savunma sistemi S-400'ler satın alınmıştı.

Sonrasında ABD, Türkiye'yi ortağı ve geliştiricilerinden biri olduğu F-35 programından çıkararak sipariş verdiğimiz uçakları yollamamış, Türkiye'nin peşin ödediği parayı de geri ödememişti.

Gelişen süreçte Türk-Amerikan ilişkileri tarihte hiç olmadığı kadar zedelendi. Öyle ki AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erodğan BM Genel Kurulu'nun 76. toplantısı için gittiği ABD'de Başkan Biden'la görüşme bile yapamadı.

ABD dönüşünde Biden yönetimini sert sözlerle eleştiren Erdoğan, "ABD terör örgütlerine beklenenin çok üzerinde destek veriyor" şeklinde bir açıklama yapmış, Erdoğan Rusya'nın Soçi kentinde Rus diktatör Putin'le yaptığı görüşmenin dönüşünde uçakta yaptığı açıklamalarda ABD'nin Kuzey Afrika ve Orta Doğu Koordinatörü Brett McGurk'ü "PKK ve YPG'nin, terör örgütlerinin yönetmeni" olarak niteleyerek tarihte ilk defa bir ABD bürokratını doğrudan hedef alan yabancı lider olmuştu.

Dikkat Çekici F-16 Talebi

Bunlar yaşanırken Yunanistan merkezli olarak yayınlarını sürdüren medya kuruluşu Defencereview, Türkiye'nin ABD'ye 40 adet Block 70 satın almak ve elinde bulunan 80 F-16'nın modernize edilmesi için başvuru yaptığını yazdı.

Yunan medyasının iddiası Türk medyasında yankılanırken Reuters, ABD Dışişleri Bakanlığı'na bu konuyu sordu. Reuters'ın sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Politikalarımız gereği bakanlık Kongre'ye resmi olarak bilgi verene kadar askeri satış ya da transferler ile ilgili yorum veya doğrulama yapmıyor" diye konuştu.

Bunun yanında Washington'daki Türk Büyükelçiliği'nin de konuya ilişkin soruları yanıtsız bıraktığı bildirildi.

Washington'dan Türkiye'nin F-16 Talebine İlişkin Açıklama