'Woke' Kültürü Harvard'ın İtibarını Nasıl Zedeledi?

TAKİP ET

ABD'nin saygın üniversitelerinden birisi olan ve dünyada da sayılı üniversiteler arasında anılan Harvard Üniversitesi, Rektörü Dr. Claudine Gay’in kampüste yapılan İsrail – Hamas savaşına yönelik antisemitizm protestolarına ilişkin açıklamalarıyla kamuoyundan tepki topladı.

Rektör Gay'nin Harvard'ın yönetim kongresinde, Hamas'ın ülkeye yönelik acımasız saldırılarından "tamamen İsrail'in sorumlu olduğunu" iddia eden bir bildiri yayınlayarak Yahudilere karşı nefret ve şiddet içeren ifadeler kullanan öğrencilere ceza verilmeyeceğini ifade etmesi, üniversite yönetiminin bir terörist saldırıyı ve ardından gelen güçlü vahşeti kınamaktan neden böylesine kaçındığı sorusunu gündeme getirdi.

Harvard Üniversitesi'nin Saygınlığına Büyük Darbe: Harvard Yönetim Kurulu İstifa Baskısıyla Karşı Karşıya

Haitili göçmen bir aileden gelen siyahi bir kadın olan Claudine Gay’in başkan olarak seçilmesi, 25.000 öğrencisi ve 2.450 öğretim üyesiyle Amerika'nın en eski eğitim kurumu olan Harvard Üniversitesi için, ‘woke’ kültürünün teşvik ettiği ileriye dönük bir atılım niteliğindeydi. Tam da ABD’nin öğrenci kabulünde pozitif ayrımcılığı anayasaya aykırı ilan etmeye hazırlandığı dönemde göreve getirilmesi siyasi bir tutumdu. Ancak Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yaptığı saldırının ardından öğrencilerin Yahudilere yönelik "soykırım" çağrılarının Harvard'ın davranış kurallarını ihlal etmediğini, bunun yerine "bağlama" bağlı olduğunu söylemesi üzerine Dr. Claudine Gay’in istifası için Beyaz Saray ve ABD Kongresi üyeleri çağrıda bulundu.

Rektöre karşı yükselen tepkilerle birlikte 700'den fazla öğretim üyesi, okul yönetimini "Rektör Claudine Gay'in görevden alınması talepleri de dahil olmak üzere Harvard'ın akademik özgürlüğe olan bağlılığıyla çelişen" siyasi baskılara direnmeye çağıran dilekçe imzaladı.

Bununla beraber, aralarında milyarder bağışçıların da bulunduğu binden fazla öğrenci ve mezun, okulun rektörünün değiştirilmesini bekliyor.

Claudine Gay, kongre önünde, “O anda aklımı başıma toplayıp yapmam gereken şey, Yahudi öğrencilerimize yönelik tehditlerin Harvard'da yeri olmadığı ve asla tartışmasız kalmayacağı konusunda güvence vermekti" diyerek Yahudi karşıtı sözleri için pişmanlığını belirtti.

"Wokeism"in Diğer Yüzü: Harvard Rektörü Birden Çok İntihal Vakasıyla Suçlandı

Harvard Rektörü Claudine Gay geçtiğimiz günlerde iki akademik makalesi için düzeltme talebinde bulundu, ancak okuldaki akademik geçmişinin daha önceki dönemlerine ait belirgin intihal örneklerine değinmedi.

İntihal suçlamalarıyla zor durumda kalan Harvard Rektörü kısa süre önce 2001 ve 2017 yıllarında yazdığı iki makaleye düzeltmeler sundu. Ancak CNN'in Gay'in yayınlanmış eserleri üzerinde yaptığı bir inceleme, Gay'in 1990'larda Harvard'da doktora eğitimi alırken başka, daha açık intihal örnekleri gerçekleştirdiğini belgeledi.

Bunlar arasında tezinde başka bir kaynaktan alıntı yapmadan satırları kelimesi kelimesine kopyaladığı bir örnek de yer alıyor.

Vakıflar Bağışlarını Askıya Aldı

Öte yandan rektörün bu tutumları karşısında Harvard Üniversitesi'ni terk eden bağışçıların listesi büyümeye devam ediyor. Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana, Harvard'ın birçok önemli mezunu, Harvard Yahudi karşıtlığına yönelik kararlı adımlar atana kadar bağışlarını askıya aldıklarını açıkladı. Bu eleştiriler Harvard'ın itibarına ve geniş mezun ağına yönelik bir tehdit oluşturuyor. Özellikle yatırımların azaldığı ve Kongre'nin de federal desteği azaltma ihtimalinin bulunduğu bir dönemde, woke kültürünün bir temsilcisinin izlediği politikaların ABD'nin en eski ve en zengin üniversitelerinden birinin mali durumunu etkileme potansiyeline sahip.