Yabancılar Rayicinin Üzerinde Ücretle Kiraladıkları Dairelerin Ödemesini Yapmamaya Başladı

TAKİP ET

Şimdi de emlak krizi mi?

Sözcü'nün haberine göre bir süredir konut kiralarında yaşanan artış, kiracılar kadar ev sahiplerini de vurdu. Kiralara yapılan büyük zamlar nedeniyle ev sahipleri kira ücretlerini alamaz hale geldi.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Özelmacıklı, emlak arzındaki durgunluğun devam ettiğini, inşaat maliyetlerindeki artışın piyasayı olumsuz etkilediğini söyledi. Evlenecek çiftlerin yazın gelişiyle arttığını ve bu yüzden kiralık daire bulmanın daha da zorlaştığını belirten Özelmacıklı, "Kiralık dairelerde artan fiyatlar, kiraların ödenmeme riskini de beraberinde getiriyor. Geçen yıla göre 3-4 kat artan kira bedelleri nedeniyle daireye istenen yüksek kiralar başlangıçta kiracı tarafından ödenebiliyor ancak daha sonra tahsilatta sıkıntılar yaşanabiliyor" dedi.

"Yüksek Kiralar İki Aydan Sonra Tahsil Edilemeyebiliyor"

Yüksek kiraların ilk iki aydan sonra tahsil edilemez hale gelebildiğini belirten Özelmacıklı, kiraya getirilen yüzde 25'lik zam sınırınn piyasada dengesizlik yarattığını belirterek "Daha fazla artış yapmak isteyen mal sahipleri de var. Bu artışı kabul etme niyetinde olan kiracılar da var. Bu belirsizlik kiracılarla ilgili farklı tahlil davalarını beraberinde getirdi. Son dönemde evden çıkan kiracılar ile mal sahipleri arasında depozitodan kaynaklı anlaşmazlıklar yaşanıyor" dedi.

"Yabancılar Ödeyememeye Başlıyor"

3 bin lira kira bedeli istenen bir dairenin eşyalı hale getirilerek yabancılara 10 bin liraya kiralandığını belirten Özelmacıklı, bu durumun o bölgedeki piyasayı etkilediğini belirterek "Daireleri eşyalı hale getirip daha yüksek fiyata kiralık olarak vermeyi bekleyenler nedeniyle de bu sefer yabancılar daha sonra kiraladıkları dairelerin ücretini ödeyememeye başlıyor. Ev sahiplerinin kiracı seçimi konusunda çok daha dikkatli davranmaları gerekiyor. Yüksek fiyata kiraya vereyim diye düşünmemeleri gerekiyor. Kiracının kira bedelini düzenli ödeyip ödemeyeceğini mal sahibinin düşünmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

yabancılar rayicinin üzerinde ücretle kiraladıkları dairelerin ödemesini yapmamaya başladı emlak krizi