Yeni Zelanda Parlamentosundan 'Uygur Soykırımı' Kararı

TAKİP ET

Yeni Zelanda Parlamentosu, Çin'in Doğu Türkistan'da "ağır insan hakkı ihlalleri" yaptığını kabul eden bir tasarıyı kabul etti.

Yeni Zelanda Parlamentosu'nda kabul edilen tasarıda, Başbakan Jacinda Arden'in İşçi Partisi'nden gelen muhalefet nedeniyle "soykırım" kelimesi çıkarılarak yerine "ağır insan hakkı ihlalleri" ifadesi eklendi. Yeni Zelanda'nın Avustralya ile birlikte coğrafi konumu nedeniyle Çin'le önemli ticari ortaklıkları bulunuyor.

Ülkenin önemli müttefikleri olan Kanada, ABD ve Britanya gibi ülkeler Çin Doğu Türkistan'daki cürümlerini ve insan hakkı ihlallerini "soykırım" olarak tanımışlar, Yeni Zelanda Parlamentosu'nda gündeme alınan ilk taslakta da aynı kavram kullanılmıştı.

Tasarıyı parlamentoya sunan Hareket Partisi (ACT New Zealand) Lideri Brooke Van Velden ise soykırım kelimesini kullanmaktan korkmanın "kabul edilemez" olduğunu belirterek "Dünya şu an nasıl bir duruş göstereceğimizi izliyor. ÇKP (Çin Komünist Partisi) bizi Batı ittifakının en zayıf halkası olarak gösterebilir" dedi. 

Dışişleri Bakanı Nanaia Mahuta ise hükümetin soykırım kavramını kullanmaktan kaçınmasını "Soykırım, uluslararası suçların en ağır olanıdır ve resmi bir hukuki tespit ancak uluslararası hukuk temelinde titiz bir değerlendirmeden sonra sağlanmalıdır" ifadeleriyle savundu.

Doğu Türkistan'da İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporlarına göre 1 milyonu aşkın Uygur Türkünün tutulduğu toplama kamplarında sistematik tecavüz, işkence, kısırlaştırma ve köleleştirme uygulanıyor. 

Yeni Zelanda Parlamentosundan Uygur Soykırımı Kararı